Velký korálový útes letos opět bledne - tentokrát rekordně moc

Letecké snímky zveřejněné australskými vědci odhalily, že australský Velký bariérový útes po letošním horkém australském létě opět vybledl - a to dokonce rekordně. Ztráta barvy naznačuje, došlo k rozsáhlému uhynutí korálů. Podle vědců jsou hlavním viníkem únorové vysoké teploty mořské vody. V posledních pěti letech je to už potřetí, kdy k tak rozsáhlému poškození útesu došlo.

Tomáš Vondra

31. 3. 2020

Velký bariérový útes je jeden z největších a nejdůležitějších ekosystémů na Zemi: Měří přes 2300 kilometrů a rozkládá se podél severovýchodního pobřeží Austrálie. Tvoří ho několik stovek druhů korálů, kteří vytvářejí životní prostor pro mnoho druhům ryb, ptáků, mořských hadů, plžů a mlžů a představuje bohatý a složitý ekosystém. 

V posledních letech, zejména po roce 2000 ale útes ohrožují stoupající teploty mořské vody. Ta poškozuje schopnost korálů přežívat a pak to má dopad na celý ekosystém. Jeho ochranou se zabývá úřad pro správu mořského parku Velký bariérový útes (GBRMPA), který každých pět let zhodnocuje jeho stav a vyhlídky do budoucna.

Podle tohoto úřadu je letošní poškození dokonce ještě rozsáhlejší a závažnější než obě předchozí, ke kterým došlo v letech 2016 a 2017. Ta poškodila útesy tak moc, že ještě neměly šanci se z toho vzpamatovat. Současné poškození je tedy pro některé části útesy smrtící. Lehce nadějné naopak je, že některé části bariéry jsou zasaženy více než jiné, severní a střední část vybledla pouze mírně. To podle GBRMPA znamená, že útes se v těchto místech nejspíše dokáže obnovit.

Klimatické změny a korálové útesy

Kvůli klimatickým změnám dochází k poškození útesu častěji a ve stále větším rozsahu. "Pořád představuje pulzující a dynamický systém, ale míra jeho poškození se stále stupňuje. Jeho stav musíme vnímat jako pobídku k tomu, abychom začali aktivně bojovat proti klimatickým změnám," domnívají se vědci.

Zdroj: Reuters, České noviny, GBRMPA

Foto: Pixabay