Proč zasáhlo ohnivé peklo Austrálii? Vláda ignorovala varování před změnou klimatu

Důkazů pro změnu podnebí lze nalézt celou řadu. V Česku celých jedenáct měsíců v roce 2019 překročily teploty dlouhodobé normály. Masivní vlny veder jsou pak také důvodem tragických požárů v Austrálii. I přesto, že se na světě najde řada politiků, kteří pochybují o změně klimatu. Česko nevyjímaje.

Martin Sedlák

5. 1. 2020

“Hnědé nebe, které jsem tento týden pozoroval v Modrých horách, je výsledkem změny klimatu způsobené člověkem. Pokud vezmete rekordní teplo, zkombinujte ho s bezprecedentním suchem v již tak suchých oblastech, dostanete bezprecedentní požáry jako ty, které pohlcují Modré hory a šíří se po celém kontinentu. Není to složité,” napsal během své současné návštěvy Austrálie profesor Michael E. Mann z Pensylvánské univerzity pro britský Guardian.

 Vědci se již dlouho shodují na tom, že důvodem změn podnebí je růst skleníkových plynů a tedy těžba a spalování fosilních paliv. Je to však názor, který stále řada politiků odmítá přijmout. Mezi země ovládané fosilním průmyslem patří bohužel i Austrálie. Tamní vláda současného premiéra Scotta Morrisona pak patřila na nedávném klimatickém konferenci OSN v Madridu mezi ty, které bránily ambicioznějších cílů ve snižování emisí. Předseda vlády Morrison se přitom netají spojenectvím s jedním z největších australských uhlobaronů Clive Palmerem. Řešení změn klimatu však není úplně tématem ani pro australskou opozici. Ještě v polovině loňského prosince, tedy v době, kdy se již šířily požáry, vyjádřil vůdce opoziční labouristické strany jednoznačnou podporu vývozu uhlí.

 Australský spisovatel Richard Flanagan pak ve svém komentáři pro The New York Times srovnal australské politické vůdce s vedením Sovětského svazu a vůbec si přitom nebral servítky: “Situace děsivě připomíná Sovětský svaz v 80. letech, kdy vládnoucí aparátčíci byli všemocní, ale ztratili základní morální legitimitu vládnout. (...) Pan Morrison může mít masový propagandistický stroj v Murdochově tisku, ale jeho morální autorita každou hodinu krvácí.” Připomněl tak, že se australský premiér drží u moci mimo jiné díky podpoře mediálního magnáta.

Varování, které minulo cíl 

Nelze přitom říct, že by nebyli australští politici dlouhodobě varováni před dopady změn klimatu. Například již před 18 lety upozornila ekologická organizace Climate Action Network Australia ve zprávě Varování z buše na fakt, že stoupající teploty ohrožují koaly, vačice a vombaty. Ke stejnému závěru dospěl také před více než deseti lety Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC): podle vědců je pokračující antropogenní změna klimatu je téměř jistá a pro Austrálii znamená vyšší intenzitu a frekvenci požárů. 

Hrozba, že kvůli oteplování mohou v některých částech Austrálie vyhynout do konce století nejznámější místní zvířata a rostliny se nyní naplňuje. Masivní požáry již zabily půlmiliardu zvířat. Podle předběžných odhadů se populace medvídka koaly snížila o 30 %. Statistika ztrát však nemusí být konečná. Spálená země naruší potravní řetězce a zvířata, která peklu požárů unikla se budou potýkat s nedostatkem potravy. Navíc se očekává, že požáry budou vrcholit až během ledna a února. 

Vedle růstu teploty přispěl také faktor nízkých srážek. Jižní Austrálie se od roku 2017 potýká se suchem. Hořelo tak v místech, která by díky dostatku vlhka zůstaly před ohněm v bezpečí. Požáry zasáhly okolo 6 milionů hektarů půdy, což je šestkrát více než rozsáhlé požáry v Amazonii. Znečištěný vzduch nad Canberrou byl na Nový rok vůbec nejhorším na zemi. Táhnoucí se pás kouře dosahoval velikosti Evropy. Před požáry bylo evakuováno okolo 100 tisíc místních a turistů. Extrémní stav ovzduší pak bude mít vážné důsledky pro lidské zdraví. Povolené hodnoty znečišťujících látek byly například v hlavním australském městě překročeny téměř 20krát. 

Paralela do Česka 

Při pohledu na drastické záběry spálených zvířat nebo lidí unikajících na člunech před ničivým ohněm si nelze nevzpomenout na vánoční a novoroční projevy českých politiků, kterými se jako červená nit táhlo ignorování potřeby řešit změny klimatu. 

Právě u českých politiků včetně vládní strany Andreje Babiše lze vystopovat skeptický pohled na potřebu snižovat podíl fosilních paliv a urychleně je nahrazovat pomocí nových projektů obnovitelných zdrojů nebo využitím energetických úspor. Lze však doufat, že se domácí politická scéna probere dříve, než australská.

Zdroje:

nytimes.com, scientificamerican.com