Loď poháněná vodíkem chce dobýt oceány bez kapky fosilního paliva

První vodíková loď na světě. Zcela nezávislá na tradičních zdrojích energie, bez jediné kapky fosilního paliva. S nulovými emisemi a šetrná k přírodě. Naděje pro záchranu historických Benátek před stále stoupající hladinou moře.

Lucie Hrubá

3. 8. 2019

V čem je jedinečná? Energetický systém zahrnuje tři zcela přírodní zdroje – slunce, vítr, voda. Loď vyrábí vodík přímo na palubě. Je ekologická a soběstačná. 

Victorien Erussard , kapitán a zakladatel lodi, strávil na moři mnoho let. Jeden zásadní okamžik mu změnil život a společně s ním možná i celé planetě. Uprostřed Atlantického oceánu zažil totální výpadek elektřiny. Najednou byl obklopen jen větrnou a sluneční energií a nemohl ji nijak využít. ,,Tehdy jsem začal přemýšlet, že bychom měli vytvořit chytrou loď,“ říká Victorien v kampani Driven japonské automobilky Toyota.  

Jediná na světě

Projekt The Energy Observer mu obrátil život vzhůru nohama. Díky svým technologiím je jedinou lodí na světě, která je schopna produkovat dekarbonizovaný vodík přímo na palubě. Potřebuje k tomu jen slunce, vítr a molekuly vody.  Loď odebere mořskou vodu, očistí ji a elektrolýzou z ní vyrobí elektřinu. To znamená, že vezme molekulu vody a rozdrtí ji na dva kusy, kyslík vypustí a vodík si nechá. Energie, kterou si loď sama díky těmto procesům vytváří by klidně mohla zásobovat dům, město nebo stát. 

Mise v zachraňování planety je na dobré cestě. Každý rok vyráží posádka na plavbu kolem světa a snaží se zdokonalovat a hledat další řešení a inovace. Například v Benátkách je neustále stoupající hladina velkým problémem a celé město by mohlo skončit pod hladinou. Tím, že loď zpracovává mořskou vodu a přeměňuje ji pomocí složitého procesu na vodík, udržuje výšku její hladiny v rovnováze. 

Sen o lodi jako je tahle se zdál být dlouhá léta utopií. Jakmile máte přesvědčení, musíte mu opravdu věřit, aby se stal realitou.