Ze života městské „ekomatky“: Proč je fajn, děti moc nekoupat

Když člověk čeká dítě, nese to s sebou mnoho očekávání. Jak od dítěte , tak sám od sebe. Od sebe očekáváte, že budete skvělou matkou (nebo otcem), budete dítěti dávat lásku, zázemí a veškerou podporu k tomu, aby úspěšně přežilo do dospělosti a stal se z něj kvalitní samostatný jedinec, a od dítěte očekáváte, že všechnu tu vaši péči bude bezvýhradně přijímat a akceptovat. V praxi se však nakonec ukáže, že skončíte u toho očekávání a omezíte se pouze na to „přežije“. Ale to už předbíhám.

Kristýna Vobecká

2. 8. 2019

Mateřsky-spotřebitelské životní volby

Výše popsané, ač se to nemusí zprvu zdát, s sebou nese spoustu životních voleb, které musíte v podstatě vykonat za dítě, protože o jeho budoucnosti se tady hlavně bavíme že, a když říkám voleb, myslím tím ze začátku zejména spotřebitelských voleb. Navíc v moderní době okořeněné kvantem komerčních nabídek, které se na rodiče chrlí z internetu. Všechno, co jste kdy chtěli vědět o výchově dítěte, najdete na síti i se spoustou, často nevyžádaných, osobních komentářů. Musíte se tak rozhodnout, co bude vaše dítě nosit, co bude jíst (když to nebude vaše mléko a když bude, jak dlouho to bude, a jak moc často, a o tom zase jindy), kde bude spát, čím se bude bavit, mazat, česat, do čeho bude dělat svou potřebu a v čem se bude koupat. To vše (a mnohem více) musíte, no prostě musíte!, vyřešit ještě předtím, než se dítě narodí. Pokud to totiž nevyřešíte, budete opravdu dobrá matka? A nebude mít Laděnka03 z diskusního vlákna na téma Výbava pro miminko náhodou pravdu, že když riskujete odchod do porodnice bez toho, aniž byste měla připravenou výbavu na půl roku dopředu, tak jste něco zanedbala? 

No, nebude. Protože nakonec zjistíte, že vašemu dítěti je úplně jedno, jestli bude zabalené ve třech plenách a zavinovačce, nebo ve značkovém overalu z biobavlny. Nakonec pouze záleží na tom, že mu nebude zima, a všechno ostatní bude mít stejně neustále špinavé od toho, co mělo zůstat v plíně. Takže přesto, že časem zjistíte, že na spoustě, možná i většině věcí, které ze začátku řešíte, vůbec nezáleží, pokud jste zodpovědná a informovaná matka (nebo otec, sorry) a to předpokládám jste, pokud jste dočetla až sem, stejně budete mnoho času trávit tím, abyste pro svoje dítě udělala ta nejlepší rozhodnutí, která můžete udělat. 

Koupat, či nekoupat – to je, oč tu běží

Pro mě jedním z takových rozhodnutí bylo, jak často a v čem se bude moje dítě koupat. Protože jsem atopik s citlivou pletí a ono je to bohužel dědičné, v této oblasti jsem si dávala opravdu bacha. Přečetla jsem pár studií na téma koupání dětí a přirozené obranyschopnosti jejich pokožky, vyslechla jsem si, jak to dělala moje matka za socialismu (podle těch aktuálních studií přirozeně úplně blbě – každý den a mýdlem) a svůj názor ještě konzultovala s pediatričkou. Dítě jsem se rozhodla koupat pouze jednou týdně a bez mýdla, nebo pouze za použití nějakého bio koupacího oleje. Samozřejmě zadek jsme mu umývali pokaždé, když to bylo potřeba a bez použití vlhčených ubrousků (nejen že nejsou eko, děsně dlouho se rozkládají, ale ještě taky doslova prudí dětskou pokožku). A jak se ukázalo, byla to správná volba.

Americká akademie pediatrů doporučuje umývaní dětí do jednoho roku maximálně třikrát týdně a méně a Americká akademie dermatologů doporučuje umývaní dětí ve věku 6–11 let jednou až dvakrát týdně. Samozřejmě pokud jsou děti špinavé a zpocené, sprcha je nutná. Miminka, zejména v zimě, se téměř nepotí a zbytečné umývání jim akorát narušuje ochranou bariéru pokožky. Stejně tak používání jakékoli parfémované a těžké kosmetiky. Co se péče o pokožku dětí týče, je skutečně nejlepší přirozenost a selský rozum. Pro to není nutné být ekomatka či ekootec, ani já se za ni rozhodně nepovažuji. Je mi jasné, že zvedáte obočí a ptáte se, jak si můžu troufnout tvrdit, že bylo mé rozhodnutí správné? Jednoduše, čistě na základě zkušeností. Dítěti táhne na dva roky, žádné ekzémy ani projevy atopie se u něj neprojevily, a to i přesto, že jej teď sprchujeme z důvodů tepla a zašpinění u her častěji. Svým rozhodnutím jsem ušetřila za tuny „nepostradatelné“ dětské kosmetiky, jejíž složení si mnohdy zasloužilo zvednuté obočí zase z mojí strany, a taky hodně vody. A možná, doufám, dítě pustím do světa bez atopického ekzému.

Kdo přežije, vyhraje

Jak jsem psala v úvodu, moje očekávání od starosti o dítě většinou skončila pouze u nich a ukázalo se, že nejdůležitější skutečně je přežít – zajistit podmínky pro to, aby dítě přežilo. Zbytek už si tak nějak sedne. Takže koupejte si svoje dítě, jak často a v čem chcete, ale hlavně se z toho nezblázněte!

Zdroj: AAD, Healthychildren