Obnovitelné zdroje už porazily uhlí, tvrdí analýza. A jdou po krku i plynu

Rychle klesající ceny energie pocházející z obnovitelných zdrojů v posledních letech měly dramatický dopad na uhlí - nové solární a větrné elektrárny jsou už levnější než ty uhelné.

Tomáš Vondra

14. 4. 2019

Ale nový výzkum ukázal, že přichází další změna: cena baterií klesá tak neočekávaně rychle, že obnovitelné zdroje společně s bateriovými úložišti jsou nyní v mnoha aplikacích levnější než elektrárny na zemní plyn. Tvrdí to nová prestižní zpráva agentury Bloomberg New Energy Finance. 

Tato studie analyzovala náklady a ceny z téměř sedmi tisíc energetických projektů ve 46 zemích celého světa - jednalo se o dvacet různých technologií, od uhlí, přes plyn, jádro, bateriová úložiště, až po solární panely nebo vítr.

Moderní zdroje vyhrávají 

Základním a nejdůležitějším zjištěním je, že ceny energie z větrných a solárních elektráren klesly od roku 2010 výrazným způsobem. U větrných elektráren na zemi to bylo o 49 procent, u solárních o 84 procent a u větrných elektráren v moři o 56 procent. Ceny li-ion bateriových úložišť od roku 2012 klesly o 76 procent, přičemž jen za poslední rok se snížily o neskutečných 35 procent.    

Podle analýzy toto prudké snížení cen energie mění celý trh. “Solární elektrárny a větrné elektrárny na pevnině vyhrály závody o nejlevnější zdroj v mnoha zemích,” uvedl analytik Bloombergu. 

A současně to vypadá, že ve spojení s bateriemi začínají jít “nové” zdroje” po krku i klasickému a doposud nejvýhodnějšímu zdroji - zemnímu plynu. Právě baterie a jejich stále klesající cena totiž umožňují, aby energie ze Slunce a větru byly vždy použitelné, nejen v době, kdy právě svítí a fouká, jak to fungovalo ještě před několika lety. 

Tuhle rychlost nikdo nečekal 

Analytiky, kteří zprávu tvořili, zarazila především rychlost těchto změn. Co platilo ještě před dvěma nebo třemi roky, je dnes už neplatné; dynamika vývoje obnovitelných zdrojů je obrovská a před několika lety nepředvídatelná. 

A nejde jen o jedinou zprávu, která by mohla být třeba podezřelá z nadržování obnovitelným zdrojům. Na konci loňského roku dospěla v rozsáhlé zprávě k takřka stejnému výsledku švýcarská investiční banka Credit Suisse - obr s téměř 50 tisíci zaměstnanci a ročními tržbami ve výši přes 20 miliard franků ročně. Její analýza říká: “Úložiště plus solární elektrárny jsou již levnější než plyn.” 

Plynové elektrárny jsou sice z povahy poměrně neefektivní, ale přesto jsou velmi oblíbené kvůli snadnosti jejich provozování: proto se využívali pro pokrývání spotřeby ve špičce. Ukázalo se to například při vlnách veder během léta, kdy si lidé pouštěli po příchodu ze zaměstnání doma klimatizace. Problém je, že fungují třeba jen několik desítek hodin ročně, což znamená, že si na sebe nevydělají zdaleka tak dobře jako elektrárny, které běží téměř neustále. 

Ale zpět ke zprávě Bloombergu. Ta doplňuje i další výhody moderních zdrojů: nejsou tak volatilní jako ceny plynu, uhlí a ropy. Nevycházejí totiž z nálady několika vládců politicky nespolehlivých zemí, které tyto zdroje vyvážejí - pro ekonomické modely a plánování podnikání jsou tedy obnovitelné zdroje mnohem výhodnější než ty klasické.

Zdroj: Bloomberg, Credit Suisse, Thinkprogress, PV-Magazine, foto US Department of Energy