Budoucnost dopravy je v těchto krabicích. Zastoupí rozvážku i hotel

Možná se stále víc přibližujeme ve svých článcích k tomu, jak bude vypadat budoucnost osobní dopravy. Třeba tenhle koncept Toyoty je tak komplexní a je v něm zainteresováno tolik velkých firem, že to vypadá dost reálně.

František Mašek

17. 1. 2018

Jmenuje se e-Palette a nejde jen o tato velká krabicová auta. Samozřejmě, je to základ. Jde o plně autonomní a elektrikou poháněné vozy, které mají různé délky – od čtyř do sedmi metrů. Výšku mají stejnou, jen s rostoucí délkou se zvyšuje pro nosnost i počet kol. Interiér těchto vozů se dá jednoduše přestavět na osobní či nákladní, na hromadnou či individuální dopravu nebo dokonce na pojízdné prodejny. Takže třeba zákazníci, kteří si budou chtít koupit boty, si objednají vůz, kde při cestě domů vyzkouší několik párů bot, které zde budou vystaveny a při výstupu je zaplatí.

Ovšem jak jsme předeslali, vozy nejsou to nejdůležitější. Autonomní řízení je standardního typu – pomocí senzorů a výkonného počítače. Ale nejen to. Vše řídí jakýsi centrální počítač, který sbírá data o jízdě, o trase, vytíženosti, rychlosti, problémech na silnici apod. Vše v reálném čase a tato data vyhodnocuje a zpracovává. Takže pokud se třeba stane, že některému autu dochází energie, nepošle ho na dlouhou trasu, ale k dobíjecí stanici.

Ani to však není všechno. Nad tím vším bdí Velký bratr – systém Toyota Big Data Center (TBDC). Ten v sobě spojuje výše uvedené informace a k tomu i služby, jako je taxi, přeprava nákladu, spolujízda, servisní a prodejní akce… TBDC pak podle algoritmu bude co nejlépe spravovat provoz celé flotily aut. Pokud bude zapotřebí nějaký speciální vůz, pošle požadavek k automobilové firmě (dnes bychom ji nazvali jako automobilové dealerství), kde do 24 hodin dokážou splnit jakékoli přání.

Proč je to zapotřebí? Představte si, že s Toyotou už jdou do projektu takové firmy, jako je Amazon, DiDi, Mazda, Pizza Hut nebo Uber. Takže třeba Amazon bude očekávat předvánoční shon v dodávkách zboží. Proto si předobjedná celou flotilu vozidel ve svých barvách a s automatickým úložným systémem (něco jako dnes automatické úložné boxy). Pizza Hut zase v době uvedení novinky si vyžádá zvýšení přepravní kapacity, Uber bude předpokládat ze statistických dat zvýšený zájem o přepravu v době začínajících prázdnin…