Projekt plicních ventilátorů rozjede výrobu. Za pouhý den se na něj složili lidé i firmy

Neuvěřitelná vlna solidarity překvapila autory projektu plicních ventilátorů pro nakažené koronavirem s respiračními obtížemi. Deset milionů korun se ve sbírce vybralo za necelý jeden den. Vybrané peníze budou použity na výrobu prvních sta kusů. Autoři projektu nyní sbírku zastavují, protože se do podpory projektu chce vložit stát a strategicky podpořit nejen boj s nemocí, ale i digitalizovat český průmysl a pomoci při exportu této inovace do zahraničí.

redakce Obnovitelně

27. 3. 2020

“Nemáme slov! Takovou podporu jsme nečekali. Díky této úžasné rychlosti a podpoře od téměř sedmi tisíc lidí se za necelý jeden den vybralo deset milionů korun. To je neuvěřitelné a dokazuje to sílu skvělých českých lidí. Nejen v tom najít a vyrobit kvalitní přístroj, ale i semknout se a rychle vybrat peníze potřebné na záchranu životů,” popisuje Pavel Doležal (Keboola), jeden z ideamakerů iniciativy COVID19CZ a dodává: “Díky tomu, kolik lidí a jak rychle přišlo s pomocí a darovalo peníze, získal pozornost Ministerstva průmyslu a obchodu. Už dnes ráno jsme s nimi zahájili jednání. Chtějí nám totiž pomoci projekt strategicky zastřešit.”  

Prvních sto kusů

„Dokončili jsme pneumatický návrh, řešíme z jakých komponentů má být ventilátor složen tak, aby vše bezchybně fungovalo," uvedl šéf výzkumného týmu prof. Karel Roubík z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT. Výzkumníci podle jeho slov nyní konzultují, jaké součástky jsou v Česku dostupné a případná náhradní řešení. "Chceme vyrobit prvních 100 kusů a myslíme, že pak nebude problém připravit i stovky ventilátorů. Proto chceme mít k dispozici minimálně kolem pětistovky od každého z použitých dílů," vysvětlil.

Jeden ventilátor, k jehož výrobě pomáhá i technologie 3D tisku, by podle odhadu vyšel na 100 000 korun. Bude navržen přímo pro potřeby péče o lidi s těžším průběhem nemoci COVID-19. „Kvalitou a bezpečností má podobné vlastnosti jako ventilátor, který se používá na jednotkách intenzivní péče, ale nemá funkcionality nepotřebné pro pacienty s koronavirem," popsal prof. Roubík.

Dodal, že plánovaná výroba ventilátorů by trvala maximálně 14 dnů. „Rádi bychom to udělali dříve, firmy už ostatně mají část řešení, ale některé věci je problematické sehnat, což nás nutí ke kompromisům - a trochu zdržuje," vysvětlil prof. Roubík. Dodal, že spolupracovníků je celá řada - například firmy Prusa Research, Mico, Beckhoff a řada dalších subjektů zapojených v iniciativě Covid19CZ sdružující technologické firmy a vývojáře.

Desítky dalších nápadů

Projekt CoroVent je nyní ve fázi dokončování vývoje a zahájení malosériové výroby na 500 plicních ventilátorů určených pro problémy způsobené COVID-19. To však není zdaleka vše, v rámci iniciativy COVID19CZ vznikají desítky dalších projektů. Další řešení se zaměřují například na vyhledávání potenciálně ohrožených kontaktů.

COVID19CZ tak na dalším projektu ukazuje, že nejen IT podnikatelé, ale i český průmysl jako takový umí inovovat velice rychle. Během týdne vznikl projekt, spojily se desítky českých firem, upravily svoje procesy a dohromady a pod dohledem odborníků z ČVUT se spojily k výrobě plicního ventilátoru. Pokud dostane projekt podporu od státu, o které se nyní jedná, bude to nový vývozní artikl chytrého českého průmyslu. 

Unikátní spojení lidí z IT, průmyslu, akademiků a stovek dobrovolníků v rámci hnutí COVID19CZ tak znovu státu ukazuje, jak rychle mohou vznikat projekty, které zachraňují svět. A zároveň praktický důkaz toho, že v moderním světě jsou důležité firmy, které jsou schopné se rychle zorganizovat a flexibilně uzpůsobit své vývojové i výrobní procesy. COVID19CZ věří, že jde o cestu, jak moderní a chytrý průmysl dělat.

Zdroje: tiskové zprávy Covid19CZ, ČVUT

FOTO: cvut.cz