Malé Estonsko postaví obnovitelné zdroje o výkonu dva a půl Temelína

Estonské ministerstvo hospodářství a infrastruktury zveřejnilo informace k vůbec první aukci nových projektů obnovitelných zdrojů. Přihlásilo se 17 uchazečů s celkovou nabídkou výstavby nových výroben o instalovaném výkonu 16,3 gigawattů. Vláda si zatím vybrala první 5 gigawattů k realizaci.

Ivan Touška

25. 3. 2020

Mechanismus akcí je geniální nápad, který tlačí cenu obnovitelných zdrojů ke konkurenceschopným parametertům: zájemci o výstavbu nových větrných nebo solárních elektráren soutěží o podporu v rámci vypsaného výběrového řízení o předem stanoveném rozsahu. Podporu pak získají jen ty nejlevnější projekty. Taková forma je výhodná zejména pro spotřebitele - zájemci o výrobu energie z obnovitelných zdrojů jsou motivováni k realizaci ekonomicky efektivních projektů. Ve výsledku se pak také posouvá dopředu celý obor zelené energetiky. Jako vůbec první použili aukce na podporu výstavby solárních parků v Německu v roce 2015. Za pět let se tak cena nových solárních elektráren snížila o více než polovinu. 

Estonská první aukce byla zahájena na konci listopadu 2019 a vítězové by měli být vyhlášeni do konce června 2020. Tamní vláda poptávala projekty obnovitelných zdrojů energie od 50 kilowattů do 1 megawattu. Vítězné projekty, který získaly podporu, budou budou muset začít dodávat energii příští rok. Vážená průměrná nabízená cena solární elektřiny byla 75,55 EUR / MWh a nejnižší nabídka byla dokonce mírně pod 60 EUR / MWh. Ministerstvo zatím bohužel neposkytlo podrobnosti o konkrétních technologiích obnovitelných zdrojů z nabídek a v tomto ohledu si budeme muset počkat na konec aukce a závěrečnou zprávu. 

Maximální prémie, platba nad rámec velkoobchodní ceny prodané elektřiny, byla vládou stanovena ve výši 53,70 EUR / MWh se zastropovanou celkovou cenou (tržní cena + prémie) ve výši 93 EUR. Výrobci energie z obnovitelných zdrojů obdrží průměrnou měsíční cenu za generovanou megawatthodinu plus prémii za výkup stanovenou na úrovni, kterou nabízejí v aukci. Tato prémie je vládou garantovaná na 12 let.

"První kolo je primárně zaměřeno na testování kapacity trhu a v budoucnu bude následovat větší nákup zelené elektřiny," řekl o běžící aukci Taavi Aas, ministr hospodářství a infrastruktury Estonska. 

V roce 2018 se instalovaný výkon solární energie v Estonsku prudce zvýšil ze 17 MW na 107 MW na základě pobídkového programu, který byl zaměřený na projekty do výše 1 MW, s výkupní prémii ve výši 53,70 EUR / MWh.

Česká republika je jeden z mála států EU, který tržní mechanismus podpory obnovitelných zdrojů dosud nezavedl. Vedle již zmíněných států běží aukce v Maďarsku, Španělsku, Francii nebo Řecku. „Tento postup může mít negativní dopad především na spotřebitele elektřiny, jelikož české Ministerstvo průmyslu a obchodu nevolí dostupné levné technologie. Odmítá tak přístup technologické neutrality k jednotlivým obnovitelným zdrojům,“ vyjádřil se v minulosti kriticky k českému prostředí Svaz moderní energetiky. Dlouhodobě absenci aukcí kritizují také Solární asociace nebo Svaz průmyslu a dopravy.

FOTO: archiv Obnovitelne.cz

Článek vznikl za podpory Aliance pro energetickou soběstačnost a European Climate Initiative.