Jak se nezbláznit během koronavirové karantény? Zkuste online jógu nebo bylinkový záhon

Nikdo neví, jak dlouho koronavirová karanténa nařízená českou vládou potrvá. Bude to do Velikonoc nebo až do léta? Každopádně nás čeká dlouhá doba bez našich oblíbených hospod, barů nebo kaváren. Nabízíme vám pár tipů, jak se v sociální izolaci zabavit a zachovat si duševní zdraví.

Kristýna Vobecká

23. 3. 2020

Zacvičte si

Pohyb venku vám nestačí? Zacvičte si doma. Potřebujete k tomu sportovní oblečení, podložku a telefon, počítač nebo televizi. Díky digitálním technologiím se skupinové lekce všech možných sportů od kruhového tréninku, přes posilování, tanec, pilates po jógu přesunou přímo do vašeho obýváku. Hodně sportovních studií se v době uzavírky kvůli koronaviru přesouvá právě na internet a zájemcům nabízí lekce online. Na pravidelnou lekci jógy se můžete zaregistrovat třeba na Facebooku pražského jógového studia, kde vám zajistí i virtuální asistenci lektora. Pro cvičení bez interakce s lektorem vám poslouží také spousta videí na youtube, kde najdete všechny typy sportů a můžete pravidelně sledovat nová videa oblíbených lektorů.  

Založte si záhon nebo komunitní zahradu

Přestože si to řada lidí možná teď neuvědomuje, začalo jaro. Příroda začíná pučet a rozkvétat a jedná se tak o ideální doba pro práci na zahradě. Pokud ji máte u domu, buďte za ni rádi a věnujte jí více péče než obvykle. Opět se zde spojuje pobyt na čerstvém vzduchu s fyzickou aktivitou, což prospívá imunitě a vašemu zdraví. Jestliže žijete ve městě, můžete zkusit založit záhon na společném prostranství. Ozelenit také můžete svůj balkon či terasu a zasadit si čerstvé bylinky, o kterých již dlouho sníte, ale v běžném provozu na to není nikdy čas. Zahrádkářské potřeby a prodejny se sadbou a sazenicemi jsou zařazené mezi otevřené obchody. 

Čas karantény můžete také využít k naplánování společné komunitní zahrady. Se sousedy se lze spojit přes skype a dlouhé večery můžete věnovat společnému plánování projektů, které posunou váš dům o kus dál. Ovšem v případě komunity respektujte všechna nařízení vlády, nezapomínejte na roušky a dbejte na bezpečnost vaši, vašich blízkých či sousedů.

Běžte do přírody

Pobyt v přírodě je dovolen. Jestli běháte, nebo jezdíte na kole, můžete se volně věnovat svému oblíbenému sportu. Sice s rouškou, ale je to lepší než vůbec. Pokud jste se zatím k venkovním aktivitám nezahořeli, máte ideální možnost jak začít. Ale není nutné do přírody vyrážet pouze za sportem. Dobře vám po psychické i fyzické stránce udělá také obyčejná procházka. Pohled na zeleň uklidňuje a snižuje míru stresu, což je v současnosti žádoucí. Nadýcháte se také čerstvého vzduchu a posílíte imunitu. Jenom raději do přírody choďte v menších, ideálně rodinných skupinách, nebo o samotě. Sociální kontakt by měl zůstat omezen. Samozřejmě ani pro tuto aktivitu nezapomínejte na roušky.

Naučte se vařit

Když jsem u těch bylinek a čerstvé zeleniny, kterou si sami vypěstujete, můžete je rovnou zkusit využít při vaření. Objednejte si kuchařku na e-shopu a naučte se vařit jídla a pokrmy cizí kuchyně, které vás vždycky lákaly. Vařit můžete také podle televize, širokou nabídku kuchařských pořadů, dokumentů a reality show najdete na Netflixu, mnoho videí o vaření na Youtube a internet je také plný kuchařských online kurzů, díky kterém se během několika lekcí naučíte vařit jako Masterchef. 

Začněte se učit cizí jazyk/y

Učit se můžete nejen novým dovednostem, ale můžete také zapracovat na znalosti cizích jazyků. Zkušení lektoři vám nabídnou lekce formou videokonference, opět záleží pouze na vaší preferenci jazyka. Stačí zapátrat mezi ověřenými jazykovkami. Ve volných chvílích se můžete zlepšovat ve slovní zásobě pomocí mobilních aplikací jako jsou @Drp@s nebo Duolingo. A filmy a seriály sledujte bez titulků v původním znění nebo s titulky v požadovaném jazyce, což vám pomůže s osvojením psané formy jazyka a gramatiky. 

Zůstaňte v kontaktu se svými blízkými

Karanténa ve vás vzbuzuje sociální deprivaci? S rodinou a přáteli si často volejte a využijte možnosti videohovorů. Sice to není stejné jako jít na pivo nebo na kafe, ale je fajn ostatní slyšet a vidět alespoň virtuálně. Zlepší vám to náladu a můžete s nimi sdílet své nepříjemné pocity z omezených možností pohybu a sociálního kontaktu. Uvidíte, že v tom nejste sami. 

Filtrujte informace

Zní to jako noční můra, sedět celé dny doma a být neustále zaplaven špatnými zprávami a hororovými scénáři toho, co se všechno může ještě stát. Z toho by nebylo psychicky dobře nikomu. Omezte proto příliv informací a snažte se vyhýbat těm s pochybnými zdroji a hoaxům. Čtěte pouze fakta a snažte se vyhledávat také pozitivní zprávy. Například dobrou zprávou je, že koronavirová epidemie bude zřejmě úlevou pro životní prostředí. Jak se nákaza šíří po celém světě, omezuje se doprava a výroba, snižuje se také koncentrace emisí uhlíku v ovzduší. Můžeme tak aspoň dýchat lepší vzduch, což se počítá. 



Jak trávíte současné dny? Máte tip, o který se chcete podělit s našimi čtenáři? Dejte nám vědět na redakce@obnovitelne.cz!

FOTO: Pixabay