Superrychlé baterie pro chytré telefony: nabití za 12 minut a dvojnásobná kapacita

Výrobce chytrých telefonů Samsung oznámil, že začne v nových generacích mobilů využívat grafenové baterie. Jejich výhodou má být zejména nabití do 12 minut a delší výdrž.

Martin Prax

20. 8. 2019

Průlomové baterie 

Dnes používané baterie v mobilních telefonech mají své limity, se kterými se potýkáme všichni: vydrží nabité den, maximálně dva. Pokud by je nahradily lithiové akumulátory s grafenem, mohlo by jít o příjemnou změnu pro uživatele: čas nabíjení se zkrátí až 5krát a nabídnou o téměř polovinu větší kapacitu. Mezi další výhody patří pomalejší stárnutí baterie a vyšší bezpečnost – grafenové baterie se nemohou vznítit. Předností grafenu je také  vysoká pevnost – je až 200krát pevnější než ocel, současně je však ohebný a průhledný. 

Limitem nové technologie jsou však vysoké náklady. Přesto Samsung věří, že se mu podaří zkrotit cenu produkce grafenových baterií a uvede na trh první model s jejich aplikací do roku 2021. Nové patenty přitom vývojáři Samsungu oznámili v roce 2017. Rychlá komercializace nového typu baterií by tak byl jednoznačný úspěch korejské firmy. 

Zázračný materiál z uhlíku 

Grafen má řadu slibných vlastností, mezi ty hlavní patří flexibilita, pevnost a nízká hmotnost. Jde o první dvourozměrný materiál na světě. Jeho „konstrukce“ spočívá v jediné vrstvě atomů uhlíku uspořádaných v hexagonální mřížce. Díky svým vlastnostem může být využit například pro výrobu ohebných displejů nebo baterií. 

Historie grafenu sahá až do roku 1859, ovšem dynamický vývoj tohoto „zázračného“ materiálu začíná až po roce 2004, kdy profesor Andre Geim a profesor Konstantin Novoselov z Manchesterské univerzity poprvé izolovali jednu atomovou vrstvu uhlíku. Za tento průlomový objev získali v roce 2010 Nobelovu cenu za fyziku. 

Vedle využití pro akumulaci energie slibuje grafen také posun v oblasti solární energetiky. Aplikace grafenu v solárních článcích může umožnit rozšíření výroby sluneční elektřiny pomocí flexibilních a průhledných panelů. Díky vlastnostem grafenu lze pak takové solární články aplikovat například na elektromobily, mobilní telefony nebo oblečení. 

Grafen se může také prosadit v bateriích pro elektromobily. Letos představila španělská společnost Graphenano baterie vyrobené z grafenového polymeru, které vyvíjí spolu se svým čínským partnerem, společností Chint. Jejich baterie má umožnit dojezd až 800 kilometrů, ale proti lithiové baterii zabere o 20 až 30 % méně místa. Nabíjet pak údajně půjde za pouhých 5 minut.