Zapomeňte na problémy s vybitým mobilem. Léto přeje solárním nabíječkám

O víkendu proběhl médii příběh české rodiny, která uvázla tři dny na polském parkovišti bez možnosti dovolat se pomoci - zřejmě kvůli vybitým telefonům. Aby vás podobný problém nedostal, připravili jsme pro vás průvodce solárními nabíjecími systémy na cesty. Máme pro vás tipy na trek i do kempu.

TZ

22. 7. 2019

Jednoznačným leaderem trhu je v oblasti malých solárních panelů Solar Joos Orange. Tento solární systém je nesmírně odolný a pro cestování speciálně upravený – vše je vodotěsné a nárazuodolné, panely by měly odolat i největším kroupám. Panely jsou značně výkonné a v testech bylo několikrát prověřeno, že dokáží nabít iPhone z nuly na stovku během pouhé hodiny. Poměrně účinně nabíjí i ve stínu nebo pod mrakem. Součástí systému je baterie (20Wh/5400mAh), která se na přímém slunečním světle nabije za 12 hodin. Nemá však dostatečný výkon na to, aby se nabil přenosný počítač, na to si musíte najít silnější stroj. 

Pokud chcete vyzkoušet nabíjení svého iPhonu ve městě nebo příměstských výletech, můžete zvolit designovou solární nabíječku od korejského startupu YOLK. Velmi lehké a tenké plátky solárních panelů lze k sobě spojit pomocí magnetického spoje, a zvýšit tak výkon nabíječky. V e-shopu YOLK také nabízí malou baterii, která vám pomůže odložit sluneční energii na noc. 

Energie sbalená na cestu 

Dalším zajímavým řešením, které se hodí na léto, je batoh s integrovaným solárním panelem. Opět může zajistit energii tam, kde nejsou dostupné elektrické zásuvky. Pomocí solárního panelu o rozměrech zhruba jedné A4 a výkonu 9 wattů nabije mobilní telefon přibližně za 2,5 hodiny.  

Batoh je také ideální příruční zavazadlo do letadla díky svým rozměrům a promyšlenému rozdělení kapes na notebook a elektroniku. Solární batoh zvládne například během dne průběžně dobíjet powerbanku a dva mobily. Výhodou je, že pak člověk nemusí čekat v hotelu, než se mu telefon nabije, a může rovnou vyrazit objevovat nová místa. Na českém trhu nabízí solární batohy například společnost Nano solar. 

Na dobití počítače: středně velké a kompaktní 

I středně velké panely ještě mohou být docela kompaktní. Důkazem je Goal Zero Nomad 13, který dokáže hravě nabít laptop nebo notebook. Také tyto panely jsou vodotěsné a odolné proti poškození. Goal Zero Nomad 13 je skládací solární panel s monokrystalickými články, který je schopen přímo dodávat energii do většiny USB a 12V přístrojů, mezi které patří například chytrá zařízení, navigace či audio přehrávače. Co víc, Nomad 13 je schopen rozdělit akumulovanou energii mezi porty rovnoměrně, abyste byli schopni nabíjet spotřebiče simultánně. Nízká hmotnost a kompaktní rozměry řadí výrobek do kategorie vysoce mobilních outdoorových příslušenství. V českých obchodech se jeho cena pohybuje lehce nad 4 000 korunami. 

Do kempu jak dělaný 

Pokud se chystáte pod stan nebo na chatu, kde není přístup k elektřině, pomůže vám přenosné bateriové úložiště. To navíc můžete nabíjet elektřinou ze solárních panelů a být tak úplně energeticky nezávislí. Na trhu je několik zajímavých řešení, která mohou zajistit energii v místech bez trvalé přípojky k veřejné síti. Tato přenosná úložiště elektrické energie lze nabíjet klasicky ze sítě, autoadaptérem nebo (přenosným) solárním panelem. Jedním z nich je baterie NS Compactor 1200. Pomocí elektřiny ze sítě lze tuto baterii nabít z 0 na 100 % za 6 hodin. Na polovinu zkrátí čas dobíjení využití solárního panelu. Na baterii lze připojit fotovoltaické moduly o celkovém výkonu až 500 wattů. 

Potřebnou energii může dodat pro volnočasové aktivity na chatě nebo festivalu, ale poslouží také řemeslníkům pro pohon nářadí nebo tiskáren či pokladen při různých venkovních akcích. Ideální je také pro kameramany nebo fotografy: na rozdíl od elektrocentrály neruší, baterie nevydávají žádný hluk.