Prada myslí na ekologii - přichází s módou z recyklovaného plastu

Italská módní značka Prada, která je symbolem luxusu a pro mnohé cenově nedosažitelnými produkty, uvedla na trh novou řadu tašek vyrobených z recyklovaného nylonu pod názvem Re-Nylon.

Kristýna Vobecká

1. 7. 2019

Zákazníci si nyní budou moci koupit šest modelů tašek a batohů z recyklovaného nylonu vyrobeného z plastového odpadu vytaženého z oceánů, z použitých rybářských sítí a textilních zbytků. 

Etické nebo ekonomické?

Řada Re-Nylon obsahuje tašku okolo pasu, tašky přes rameno a batohy. Součástí kolekce je také legendární nylonový batůžek Prada, který značka uvedla na trh už v roce 1984. Na svém e-shopu prodává Prada produkty řady Re-Nylon za speciální ceny, které jsou až o 20 % nižší oproti stejným produktům vyrobeným z běžného nylonu. Společnost současně uvádí, že část zisku z těchto produktů věnuje na projekt, jenž realizuje v oblasti environmentální udržitelnosti s organizací UNESCO.

 „Je to pro nás začátek nové éry. Vnímáme, že na trhu je v této oblasti velká poptávka,“ uvedl Lorenzo Bertelli, ředitel komunikace a marketingu v Prada Group pro server Business of Fashion. Prada Group, která kromě značky Prada vlastní také značku Miu Miu, se směrem k udržitelnosti posouvá nejen z etických důvodů. Společnost v posledních letech zaznamenala klesající zisky a přeliv zákazníků ke sportovní a více dosažitelné streetwear módě. 

Recyklovaný nylon a žádné kožešiny

Prada se svou novou kolekcí zařadila k dalším velkým hráčům na módním trhu, kteří spolupracují s firmou Aquafil vyrábějící recyklovanou verzi nylonu pod názvem Econyl. Ve svých kolekcích ho využívají značky jako Gucci, Stella McCartney, Adidas nebo Triumph. Nahrazení běžného nylonu, který je pro Pradu údajně ikonickým materiálem, jeho udržitelnou variantou je odvážným tahem. Pro životní prostředí se však jednoznačně jedná o přínos. 

Do roku 2020 se v Pradě zavázali k úplnému nahrazení nylonu jeho recyklovanou verzí a půjde tak až o 700 000 metrů nylonu ročně. „Jde nám o masivní úsporu nylonu a velký vliv, který to bude mít na životní prostředí,“ řekl dodal Bertelli

Svou udržitelnou iniciativu značka podpořila závazkem z května tohoto roku, podle kterého do konce roku 2020 přestane ve svých kolekcích používat kožešiny ze zvířat. „Zaměření na inovativní materiály umožní naší společnosti objevit nové obzory kreativního designu a jít vstříc poptávce zákazníků po etických produktech,“ dodala hlavní designérka módního domu Miuccia Prada. 

Zdroj: Independent, Business of Fashion