11 faktů, které jste nevěděli o Elonu Muskovi

Názvy modelů Tesly dávají dohromady slůvko SEX, ukázal se v Simpsonech a byl předlohou filmového Iron Mana. Tady je jedenáct zajímavostí, které jste o něm (možná) nevěděli.

Patricie Hnátková

10. 9. 2018

O americkém podnikateli a vizionáři Elonovi Muskovi píšeme na stránkách Obnovitelně celkem často. Ať už je to díky jeho elektromobilům značky Tesla, vesmírnému projektu SpaceX, tunelové, superrychlé veřejné dopravě, hyper a superloopům. Anebo díky legráckám, jako je osobní auto na cestě do vesmíru, prodej kšiltovek nebo plamenometů. Elon Musk je zkrátka velmi výstřední, každopádně ale také velmi zajímavá osobnost. Ale žít ani pracovat pro něj byste nejspíš nechtěli. Přečtěte si proč.

1. Když mu bylo 12, nakódoval videohru

Elon v roce 1984 vytvořil počítačovou hru. Jmenuje se Blastar a Musk zveřejnil její zdrojový kód v časopise PC and Office Technology pod jménem E. R. Musk. Za to dostal od magazínu odměnu 500 dolarů a vy si hru nyní můžete zahrát zdarma online.

2. Z univerzity odešel po dvou dnech

Z toho, že se dostal na postgraduální studium aplikované fyziky na Stanfordské univerzitě, měl nejspíš Elon Musk zpočátku radost. Velmi záhy ho ale přešla a univerzitu už po dvou dnech opustil. Důvodem bylo založení společnosti Zip2, která nabízela online mapové podklady i informace o firmách, co v daném městě sídlí.

Musk ji v roce 1995 založil se svým bratrem Kimbalem, a když ji o 4 roky nato prodali za 307 milionů dolarů, Musk se v 28 letech stal multimilionářem.

3. Superhrdina v životě i na plátně

Když je řeč o suprhrdinech, ten první, který vás ve spojení s Elonem musí napadnout, je určitě Iron Man. Režisér Jon Favreau, který nám představil Roberta Downeyho Jr. coby filmového Iron Mana, se přiznal, že Elon Musk byl jeho vzorem, když postavu na plátno převáděl. Ve druhém dílu superhrdinského bijáku se pak Elon v mini-roličce dokonce mihne.

Podívejte se, jak se Tony Stark potká se samotným Muskem.

 

4. Další významné Muskovy role

Nebyl to ale jen Iron Man, kde jste už Elona Muska mohli vidět. Známý fanoušek komiksů (jeho srdcovkou je X-Men), Star Wars i dalších popkulturních fenoménů byl k vidění v epizodě Vystřídání partnerských rolí seriálu Teorie velkého třesku a seznámil se také s rodinkou Simpsonů. Tam se stal důležitou postavou dílu s názvem Vynálezce, jenž spadl z nebe. A za zmínku stojí i kritikami opěvovaný snímek Děkujeme, že kouříte, který Musk produkoval.

5. Žít byste s ním ale ani tak nechtěli

Že práce pro Teslu i další Muskovy firmy není žádný med, ukazují všemožná obvinění a žaloby, které celkem pravidelně vyplavávají. Třeba z rasismu, homofobie či zvýhodňování mužů proti ženám. O tom něco ví Elonova první manželka, jinak také spisovatelka Justine. Ač s ní má Musk pět dětí (všechno to jsou kluci a nejdřív přišla na svět dvojčata, aby je posléze trumfla trojčata), Justine se v rozhovoru pro Marie Claire nechala slyšet, že život s vizionářem byl víc než náročný.

„Na svatební hostině mi oznámil, že je to on, na kom v našem vztahu a manželství záleží víc. Po celou dobu mě pak neustále za něco kritizoval,” prozradila dnes už bývalá manželka. „Když jsem mu říkala, že jsem jeho žena, a ne zaměstnanec, tak mi odpovídal, že kdybych byla zaměstnanec, už dávno by mě vyhodil.”

6. Hříšná Tesla

Elon si přál, aby označení jednotlivých modelů Tesly dala dohromady slůvko SEX. Jak asi víte, v portfoliu najdete Teslu S a Teslu X. Model E bohužel chybí - ten už nabízí Muskův konkurent, společnost Ford. Proto Elon písmeno E nahradil číslicí tři, což je s přimhouřením oka také vlastně „S3X”.

7. Je 25. nejvlivnějším člověkem na světě

Časopis Forbes letos Elona Muska označil za 25. nejvlivnějšího člověka na celém světě. Podnikatel se ale zařadil na čelní příčky i v žebříčku nejbohatších lidí planety. Magazín odhadl, že Muskův majetek činí 19,9 miliard dolarů, a tak mu přísluší 54. příčka.

8. Pracuje za babku

I přes svůj obří majetek ale v Tesle pracuje za minimální plat. Tedy… přesněji řečeno za pouhý jeden dolar ročně. Jeho obří zisky pramení z akcií i dalších investic. Elon Musk tak ke svému klíčovému podnikání přistupuje navlas stejně jako kdysi Steve Jobs, který si z Applu bral také jen jediný dolar za rok.

9. A ještě přesčas

Když se Elona v roce 2010 ptali, jaký je jeho klíč k úspěchu, prozradil, že to jsou desítky hodin přesčasů. Konkrétně doporučil, aby mladí podnikatelé pracovali aspoň 80 - 100 hodin týdně. Pokud totiž ostatní pracují „jen” 40 hodin a vy u počítače vydržíte o 60 hodin týdně víc, zvládnete za čtyři měsíce udělat tolik práce, co ostatní za rok.

10. Válka skladů po Muskovsku

Nahlas to moc často neříkáme, ale i my se někdy nemůžeme udržet a na klenot americké televizní brakové tvorby v podobě Války skladů se občas díváme. Aktérem jednoho dílu byl i majitel obchodu s nářadím, který za 100 dolarů (2 240 korun) koupil jeden takový opuštěný sklad.

Když ho otevřel, k vlastnímu údivu zjistil, že se uvnitř nachází ponorko-auto z filmu Agent, který mne miloval z roku 1977. Odtud už bylo blízko k obrovskému fanouškovi bondovek Elonovi Muskovi, který vozítko za 825 tisíc dolarů (18,4 milionů korun) koupil.

11. Bojovník proti fake news

Že jsou fake news obrovský problém, ví už dneska (samozřejmě kromě našeho prezidenta) každé malé dítě. Letos v květnu se Elon Musk nechal na Twitteru slyšet, že pracuje na internetových stránkách, kde bude možné ohodnotit pravdivost jakéhokoliv článku.

Dlouhodobým cílem projektu je pak sledovat, jak moc říká pravdu, nebo lže konkrétní novinář, médium či vydavatelství. Elon Musk také prozradil, že by se projekt měl jmenovat Pravda, a to po nechvalně proslulém deníku z dob Sovětského svazu.

Zdroje: Your Story, Newsweek, KickAss Facts