Grindavík prohrává boj se sopkou. Vracející se obyvatele opět vyhnala nová erupce

Další a zatím největší erupce vyhnala z domovů deset rodin, které si troufly vrátit se do svých opuštěných domovů.

Obyvatelé islandského Grindavíku si již na neustálé hrozby ze sopečných erupcí prakticky zvykli. Jinak se nedá vysvětlit jejich přítomnost ve městě v noci mezi 16. a 17. březnem, kdy kvůli další ohnivé erupci muselo být z jinak prázdného města duchů evakuováno hned deset rodin a z turistických lázní Modrá Laguna dokonce 700 lidí.

Nová sopečná erupce z magmatického tunelu, který protéká pod městem Grindavík, začala chrlit lávu kolem půl deváté v sobotu. Lávová puklina se otevřela na podobném místě, jako při poslední erupci z 8. února, o které jsme na Obnovitelně.cz také informovali. Trhlina je dlouhá zhruba 3,5 kilometru, což z ní dělá zatím jednu z nejdelších od začátku soptění.

Erupce je další z mnoha následků seismické aktivity, která cíp Islandu pod městem podrobuje přírodním zkouškám již od začátku podzimu. „Je téměř nemožné říct, kdy to všechno skončí,“ komentuje pro server ruv.is geofyzik Páll Einarsson.

Bohatou sopečnou aktivitu Einarsson srovná s lokalitou Krafla, kde erupce postupně utichaly a vyvěraly po dobu devíti let. Březnová erupce je čtvrtá v řadě a zatím největší vůbec. Přesto jsou v porovnání s erupcemi z Kraflavské oblasti menší. Což nemusí nic znamenat, jak dodává Einarsson, velké erupce tam tehdy přišly až po pěti letech drobných sopečných aktivit.

Stejně jako v případě tří předchozích erupcí, i nyní se místní s vírou obrací k vybudovaným obraným valům, které by lávu mohly přesměrovat od města dál. Podle geofyzika Magnúsem Tumi Guðmundssona proud lávy během noci přeteče přes silnici, která vede do Grindavíku.

Trhlina se naštěstí nachází v rovinaté oblasti, takže ačkoliv je láva tekutější, než dříve a pohybuje se proto snáze a rychleji, nebude mít tak silný proud, který by pohltil město, doufá Einarsson. Podle nočních odhadů se její rychlost pohybuje kolem jednoho kilometru za hodinu, města by proto mohla dosáhnout, zatím ale spoléhají na obranné valy. Pokud je láva překoná či obteče, záleží na vytrvalosti erupce, jaké škody způsobí.

Vedoucí představitelé měst i integrovaných složek varují před sopečným turismem. Nejenom, že se někteří lidé neumí chovat a příliš se přibližují k stále chrlící trhlině s nevyzpytatelným směrem lávy, ale navíc blokují svými vozy silnici.

„Začaly houkat sirény, ale necítil jsem ani stopu po zemětřesení,“ popisuje jeden z evakuovaných obyvatel města Magnús Gunnarsson pro server Visir.is. „Není to tak nebezpečné, jak to zní,“ popisuje Gunnarsson a dodává, že by nejspíše vůbec nemusel odcházet, ale že ho donutili odejít hasiči a speciální jednotky. Sám se cítil v bezpečí a v budově čekal tak dlouho, dokud mohl. Odjezd obyvatel totiž zkomplikovaly kolony, které způsobila evakuace blízkých lázní a stovek lidí.

Že si místní pomalu zvykají dokazuje i skutečnost, že lázně Modrá laguna informují do uzavření jen do neděle 17. března s tím, že na další informace se čeká. Předchozí erupce totiž do dvou dnů zatím vždy pomalu ustávaly, stejný postup je očekáván i u této.

Foto: RÚV