Další rána pro modulární reaktory: NuScale propustí skoro polovinu zaměstnanců

Po sérii problémových měsíců firma zažila doslova černý pátek. Akcie NuScale v reakci na zprávu spadly o více než 8 procent.

Ondřej Novák

7. 1. 2024

Problémy v NuScale, americké firmě zaměřené na vývoj malých modulárních reaktorů (SMRs), stále nekončí. Poté, co společnost přišla o klíčový projekt výstavby modulární jaderné elektrárny v Utahu a investoři oznámili podání hromadné žaloby, se nyní objevila další nedobrá zpráva. NuScale podle informací serveru HuffPost oznámil na online setkání se zaměstnanci plán na hromadné propouštění. O práci přijde 40 procent z 550 zaměstnanců firmy.

Server zprávu zveřejnil na základě prověření audio záznamu ze zmíněného online meetingu a informace potvrdili i zdroje obeznámené se situací ve firmě. Akcie NuScale na informace o hromadném propouštění zareagovaly pádem o 8,4 procenta a celkově za uplynulý rok klesly už o 75 procent.

Jde tak o další ze série špatných zpráv o stavu dříve velmi slibného vývojáře SMRs, který dříve vedle velkého zájmu soukromých investorů těžil i ze státních pobídek. Firma si od malých sériově vyráběných reaktorů slibovala pokles nákladů na výstavbu atomových elektráren, které se v posledních desetiletích v západních zemích potýkají s výraznými průtahy ve výstavbě i astronomickým překračováním plánovaných rozpočtů.

Na vývoj malých modulárních reaktorů firma vydala kolem 1,5 miliardy dolarů, přičemž zhruba třetinu nákladů pokryly granty amerického ministerstva energetiky. Firma ale doposud nedisponuje žádným prakticky fungujícím modulárním reaktorem. Problémům začala NuScale čelit poté, co došlo k přehodnocení předpokládaných nákladů na výrobu elektřiny z 55 dolarů za megawatthodinu na 89 dolarů za megawatthodinu. I kvůli tomu společnost nedokázala pro svůj projekt v Utahu sehnat dostatek zákazníků.

Výzkumníci ze společnosti Iceberg Research pak loni na podzim upozornili na podezřelou dohodu se společností Standard Power, které NuScale měla dodat 24 reaktorů. Firma Standard Power přitom nevyvíjí žádnou významnější činnost a panovaly pochybnosti, zda zvládne reaktory zaplatit a jestli pro ně vůbec bude mít využití. Poslední kapkou pro reputaci firmy pak bylo oznámení podání hromadné žaloby za to, že současné a bývalé vedení NuScale zveřejňovalo neúplné, zavádějící či přímo nepravdivé informace o svém hospodaření.

Úvodní foto: Oregon State University CC BY 2.0