Prezident Pavel se zastal mladé generace. Pouhá slova už dnes ale nestačí

Většina mladých lidí má obavu z budoucnosti kvůli změně klimatu, nevidí ani šanci na dostupné bydlení. I přes své omezené pravomoci pro ně může Pavel udělat více.

Pavel Baroch

7. 1. 2024

Na začátek je zapotřebí připomenout, že Petr Pavel ve svém novoročním projevu splnil to, co si před vstupem do prezidentského úřadu stanovil: otvírat celospolečensky důležitá témata. Mezi ně lze nepochybně zařadit i pasáž, která se týkala mladé generace.

„Uvědomuji si, jak neutěšitelné je pro vás myslet na budoucnost, kde se zdá téměř nemožné dosáhnout na uspokojivé bydlení a ekonomickou samostatnost, na budoucnost ve světě, kde se životní prostředí hroutí,“ uvedl mimo jiné Pavel. „A jaký dopad mají nejistoty současného i budoucího světa na duševní zdraví některých z vás.“

O tom, že otevřel skutečně důležité téma, svědčí reakce komentátorů a politiků, které ostatně dopadly podle očekávání. Zatímco zástupci vládní koalice prezidentův projev chválili, opoziční politici byli kritičtí. Například předseda Pirátské strany Ivan Bartoš ocenil, že Pavel oslovil „všechny vrstvy obyvatel včetně mladých, které někteří politici opomínají“.

Naopak místopředseda ANO Karel Havlíček vyčetl prezidentovi, že naprosto opomenul „generaci seniorů“. Vzhledem k tomu, že právě lidé vyššího věku patří mezi nejpočetnější a nejvěrnější voličskou skupinou Babišova hnutí, těžko mohla být reakce jeho pravé ruky jiná.

Pravda je ovšem taková, že otázkami souvisejícími se seniory včetně důchodů se ministři a zákonodárci zabývají mnohem častěji než problémy mladé generace. V tomto směru jsou témata mladých spíše upozaďovaná, takže je správné, když se prezident Pavel obrátil právě na ně.

Petr Pavel navíc míří mezi „své“. Ve studentských prezidentských volbách, kterých se zúčastnily desítky tisíc žáků gymnázií, středních odborných škol a učilišť, sice v prvním kole vyhrála s velkým náskokem Danuše Nerudová, ve druhém kole ale Pavel svého soupeře Andreje Babiše doslova převálcoval: od středoškoláků dostal bezmála 86 procent hlasů, zatímco šéf ANO jen něco přes 14 procent.

Prezident Pavel ve svém projevu také pojmenoval dvě témata, která výraznou část současné mladé generace trápí, a to jedno „velké“ a druhé „malé“. Oním velkým je obava z dopadů klimatických změn v nedaleké budoucnosti, tím malým, byť také důležitým, je bytová otázka. Obě tato témata se pravidelně objevují v různých průzkumech veřejného mínění právě ve vztahu k mladým lidem a jejich obavám.

Ve svém projevu Pavel směrem k mladé generaci rovněž řekl: „Vím, že vaše představa ideálního života a rodiny je jiná než u vašich rodičů. Že vidíte v současném světě nespravedlnosti v rozdělení moci i bohatství. Přesto mám pocit, že vaše hodnoty jsou mnohdy pevnější než ty, se kterými jsme do dospělého života vstupovali my.“

Následně dodal, že společnost potřebuje nápady mladé generace, její odvahu, aktivitu i schopnost stát si za svým. Ve svém předvolebním programu Petr Pavel také sliboval, že by prezident měl být pro ostatní příkladem. Pokud tedy mluví o tom, že společnost potřebuje nápady mladé generace, může to dokázat sám. To, že jezdí do škol a setkává se s žáky a studenty, nestačí. Taková aktivita se u hlavy státu považuje za samozřejmost.

Když se například podíváme na prezidentův sedmičlenný poradní tým, není tam ani jedna vyloženě mladá osobnost. Nejmladšími členové jsou čtyřicátníci. Přitom v různých nevládních organizacích nebo na vysokých školách se najdou lidé, kteří i přes svůj nízký věk mají už za sebou mezinárodní zkušenosti, úspěchy a nabízejí zajímavý pohled na svět kolem sebe.

Ostatně i Pavel v projevu mluvil o tom, že se mnozí mladí lidé snaží měnit věci k lepšímu i přesto, že se setkávají s nepochopením. A tak by se jim mohlo dostat pochopení alespoň na Hradě, což pro prezidenta znamená možnost pochlubit se „mladou krví“, která je nositelem změny – jak o tom Pavel mluvil ve svém proslovu.

A v něm také slíbil: „Budu proto podporovat změny, které obrátí pozornost politiky a společnosti k potížím mladé a nejmladší generace. Jsem připraven takové změny také iniciovat.“ Nejvyšší čas začít. Nejlépe ve svém úřadě.

Úvodní foto: Pražský hrad, Tomáš Fongus (Petr Pavel v Královéhradeckém kraji)