Tepelná čerpadla by se měla v rodinných domech instalovat stejně snadno jako plynové kotle

Stiebel Eltron pracuje na vývoje nového typu tepelného čerpadla. Cílem je maximálně zjednodušit instalaci, aby byla podobně snadná jako u plynového kotle.

Pavel Baroch

11. 9. 2023

Vyšší účinnost, nové materiály, nižší cena nebo lepší uživatelský komfort. Vývojáři neustále zdokonalují úsporné zdroje tepla, včetně dnes hodně populárních a státem podporovaných tepelných čerpadel.

Společnost Stiebel Eltron, která celosvětově patří k předním globálním firmám v oblasti vytápění, větrání, chlazení a ohřevu vody nyní vyvíjí nový typ tepelného čerpadla. Cílem je co nejvíce zjednodušit a tím i zkrátit instalaci tohoto ekologického zdroje. „Chtěli bychom ji co nejvíce přiblížit plynovému kondenzačnímu kotli,“ řekl Obnovitelně.cz Jan Metlický z vedení české pobočky této společnosti.

Novinku by německá rodinná firma s téměř stoletou tradicí chtěla oznámit do konce roku 2025. Experti při vývoji nového zařízení pracují například také na co největší úspoře materiálu, který je zapotřebí k výrobě a instalaci tepelného čerpadla. V současnosti trvá montáž až několik dní, takže významné zkrácení – i když zejména u starších domů bude vždy záležet na jejich technických podmínkách – by tak mělo být pro zákazníka výrazně přívětivější.

„Inovace jsou jádrem naší DNA, základem naší stoleté historie a zárukou našeho budoucího úspěchu,“ uvedl Kai Schiefelbein, CEO skupiny Stiebel Eltron při prezentaci, které se zúčastnila i redakce Obnovitelně.cz, v centrále firmy v v německém městě Holzminden v Dolním Sasku.

Ekologicky příznivé chladivo

Stiebel Eltron také s výrazným předstihem řeší přísné ekologické nároky na chladivo, které v čerpadlech slouží k přenosu tepelné energie. Z rozhodnutí Evropské komise nebude od roku 2030 možné vyrábět a dodávat přístroje s chladivy s takzvaným GWP faktorem vyšším než 150.

GWP faktor stanovuje ekvivalentní množství skleníkového plynu – oxidu uhličitého na jeden kilogram použitého chladiva. Pokud má tedy chladivo GWP faktor například 2500, znamená to, že únik jednoho kilogramu chladiva představuje ekvivalent 2,5 tuny oxidu uhličitého.

Někteří výrobci tepelných čerpadel přísnou ekologickou normu řeší návratem k propanu, který má sice velmi nízký GWP faktor, ovšem jeho zásadní nevýhodou je jeho hořlavost až výbušnost. To znamená, že se tepelná čerpadla s propanem prakticky nemohou montovat uvnitř rodinných domů a také při instalaci ve venkovním prostředí se musí dodržovat přísná bezpečnostní pravidla.

Stiebel Eltron ovšem vyvinul vlastní chladivo s označením R454C, které už nyní ekologické požadavky splňuje. „Chladivo R454C je šetrné k životnímu prostředí, neboť jeho potenciál globálního oteplování (GWP) je až 14krát nižší než u dříve běžně používaných chladiv – splňuje tedy nejvyšší požadavky EU,“ sdělila firma.

Nové chladivo má ale i další výhody. Má například mnohem nižší vznětlivost než jiná chladiva nebo umožňuje fungování tepelného čerpadla i při velmi nízkých teplotách. Nový typ chladícího média rovněž umožňuje zvýšení výkonu o 15 procent.

„Kromě toho dosahuje teplota topné vody v provozu tepelného čerpadla až 75 stupňů, což je ideální pro sanaci budov nebo celoroční ohřev teplé vody s teplotou nad 60 stupňů. To vše bez přídavného elektrického topení,“ konstatovala firma.

300 tisíc tepelných čerpadel

Že je Stiebel Eltron skutečně významným globálním hráčem, dokládá, že každých 15 sekund se někde ve světě montuje nějaké jeho zařízení. Nejen tepelná čerpadla, ale také ohřívače vody, větrací systémy s rekuperací, průtokové ohřívače vody nebo přístroje pro elektrické vytápění. Jen v Česku instalovala více než 20 tisíc tepelných čerpadel, své produkty ale nabízí ve více než 120 zemích.

Rodinná firma má osm výrobních závodů včetně továrny ve slovenském Popradu, zaměstnává více než 5,5 tisíce lidí a její roční obrat překračuje jednu miliardu eur, tedy více než 24 miliard korun.

Loni se Stiebel Eltron stal strategickým partnerem bundesligového fotbalového týmu Borussia Dortmund, kterému pomůže s dekarbonizací jeho stadionu – právě i pomocí tepelných čerpadel. „Jako odborník na vytápění můžeme přispět svým know-how a podpořit tak Borussii Dortmund na jejím cesta k budoucnosti bez oxidu uhličitého,“ uvedl generální ředitel firmy Nicholas Matten.

Stiebel Eltron také významně rozšiřuje své výrobní kapacity, plánuje, že do vývoje a výroby investuje stovky milionů eur. Ostatně už dnes se v areálu firmy v dolnosaském Holzmindenu, kde stojí několik výrobních hal, staví další, která má sloužit jako sklad.

Současně se chystá stěhování výroby průtokových ohřívačů a topných elementů na jiné místo v Německu, aby se získal prostor pro rozšíření výroby tepelných čerpadel. Do pěti let by jich firma chtěla produkovat 300 tisíc, což je šestinásobek toho, co se vyrobilo v roce 2021.

„Vzhledem k nynější geopolitické situaci, kdy ceny energií nezadržitelně rostly nahoru, je v kombinaci se státní dotací vhodná doba na pořízení tepelných čerpadel. Jde o ekonomickou a ekologickou volbu, díky níž jsou zákazníci méně závislí na cenových výkyvech energií,“ uvedl Jan Metlický z vedení české pobočky Stiebel Eltron. Výhodou tepelných čerpadel je také to, že vedle vytápění nebo ohřevu vodu mohou v letních měsících sloužit jako chlazení.

V současnosti se přitom jen v Holzminderu vyrobí 233 tepelných čerpadel denně, přičemž firma se snaží maximum komponentů vyrábět sama. Za poslední rok významně posílila automatizace a robotizace, což výrobu významně urychluje.

Foto: Pavel Baroch