Udržitelnost proniká i na festivaly. Projekt Čistý festival radí, jak si užít muziku a nezatížit přitom planetu

Nejen v každodenním životě, ale také při kulturních a společenských událostech, jako jsou koncerty a festivaly, se stává prioritou snaha o udržitelné chování.

Návštěvníci se zajímají o to, jakou ekologickou stopu svým jednáním vytváří, a pořadatelé jim vychází vstříc.

A zájem o udržitelnost roste. Sleduje to i Milan Anděl, který pod záštitou EKO-KOM od roku 2008 realizuje pro pořadatele koncertů i festivalů projekt Čistý festival.

„Každoročně nás oslovují noví a noví pořadatelé, kteří chtějí mít třídění odpadu jako první krok k udržitelnosti. A aktivní jsou také návštěvníci, kteří často na náš promo stánek přicházejí se zajímavými podněty ke zlepšení. My se aktuálně snažíme s tříděným odpadem naložit co nejefektivněji,“ vysvětluje pro Obnovitelně.cz.

Projekt Čistý festival nabízí návštěvníkům koše na tříděný materiál a komunikační kampaní šíří osvětu o odpadu a o tom, jak s ním nejlépe zacházet. Navíc se snaží vybírat zpracovatele na recyklaci odpadu přímo v místě konání festivalu, a tím snižovat uhlíkovou stopu dopravy. A přináší výsledky, návštěvníci festivalu skutečně třídí, odpad se recykluje a plastovým mořím kelímků snad již odzvonilo.

„Lidé mají naše barevné třikoše na festivalech k dispozici v průměru méně než padesát metrů. Zachytáváme většinu tříditelných festivalových obalů,“ vysvětluje Anděl. Občas na třídění někdo zapomene, občas někdo zkrátka na pravidla nebere ohled. Takových lidí je ale čím dál méně. Mezi festivaly, které s Čistým festivalem spolupracují, patří například Colours of Ostrava, Mácháč nebo Votvírák.

Některé festivaly si ale najdou svou vlastní cestou. Například Rock for People si zařídil třídení odpadu i jeho následný odvoz sám. Pyšní se ale snížením provozu na emisní minimum pomocí solární věže i vodíkového generátoru od společnosti DEVINN. Ten pohání celou jednu stage festivalu a současně nabíječku elektromobilů, které slouží k přivážení i odvážení kapel a celebrit.

Od loňského roku mají organizátoři navíc k dispozici solární věž o ploše sto metrů čtverečních s výkonem téměř třinácti kilowatt-peak. Solární panely tak pokryjí celé pódium i kiosky, kde si budou moci návštěvníci dobít telefony.

Že je udržitelnost stále více „trendy“ napovídá i fakt, že většina českých festivalů své návštěvníky dopředu upozorňuje a vyzývá k maximálně možnému šetrnému chování a přemýšlení. Ať už aby k cestě na festival využili hromadnou dopravu nebo aby neznečišťovali okolí koncert odpadky. Samozřejmostí jsou pak zálohovatelné kelímky.

Foto: Unsplash