Kotlíkové dotace uhradí nízkopříjmovým rodinám až 95 procent nákladů na ekologické vytápění

Startuje už páté kolo oblíbených kotlíkových dotací. Pro seniory a další nízkopříjmové domácnosti je připraveno 1,7 miliardy korun, což umožní vyměnit asi 15 tisíc neekologických kotlů na tuhá paliva.

Pavel Baroch

25. 4. 2023

Škodlivý kouř z jednoho starého kotle dokáže „otrávit“ ovzduší v širokém okolí. Pokud se vymění za ekologický druh vytápění, je možné ročně ušetřit 40 kilogramů prachu, v určitých případech dokonce i více než 180 kilogramů nebezpečných prachových částic včetně rakovinotvorného benzo(a)pyrenu.

Nevyhovující topení přitom musí podle zákona vyměnit do září 2024 všechny domácnosti. Od tohoto data už nebude možné topit v kotlích na uhlí nebo dřevo, které nedosahují aspoň 3. emisní třídy.

Ministerstvo životního prostředí přitom už od roku 2015 poskytuje na náhradu starých kotlů za ekologičtější způsoby vytápění takzvané kotlíkové dotace. Zatím se vyměnilo více než 103 tisíc starých topidel, přičemž bylo vyplaceno přes 11 miliard korun. Jenže podle hrubého odhadu je zapotřebí nahradit ještě zhruba 150 tisíc starých kotlů. A zbývá už necelý rok a půl.

„Od začátku letošního roku nabízíme domácnostem nejvíce ohroženým energetickou chudobou dotace na zateplení z programu Nová zelená úsporám Light. Nyní jdeme dál a poskytneme jim prostřednictvím krajů také velmi výhodné dotace na výměnu starých neekologických kotlů,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Tepelné čerpadlo či kotel na biomasu

Tím si domácnosti zajistí úspornější vytápění. Ale nejen to. „Zároveň se vyhnou pokutě, která by jim za provoz starých kotlů od září příštího roku hrozila,“ zdůraznil Hladík. Připraveno je 1,7 miliardy korun z evropských fondů, což by mělo stačit na výměnu 15 tisíc kotlů pro nejzranitelnější domácnosti – seniory, invalidní důchodce a domácnosti, které pobírají příspěvek na bydlení.

„Peníze z evropských fondů chceme využít pro nízkopříjmové domácnosti, které mohou získat až 95procentní podporu na výměnu emisně nevyhovujících kotlů na tuhá paliva. Konkrétně jde o náhradu za tepelné čerpadlo nebo kotel na biomasu,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Spočítáme vám, kolik můžete ušetřit pomocí domácí fotovoltaiky

Dodal, že o podporu mohou domácnosti zažádat i v případě, že si zastaralé zařízení vyměnily už dříve. „Základní podmínkou je, že k výměně došlo po 1. lednu 2021, žádosti mohou podávat senioři čerpající starobní důchod, invalidé ve třetím stupni invalidity či domácnosti, které čerpají příspěvek na bydlení,“ vysvětlil Jurečka.

Dotace bude vyplácena také zálohově, takže domácnostem bude stačit, když budou mít naspořenou jen malou část vlastních prostředků. „Předpokládáme, že si o dotaci na výměnu kotle zažádá zhruba patnáct tisíc žadatelů,“ konstatoval ministr Jurečka.

Příspěvek z programu Nová zelená úsporám

Stejně jako při předchozích vlnách se budou dotace lidem vyplácet prostřednictvím krajů, které budou žádosti přijímat elektronicky. Kraje mají rovněž povinnost umožnit žadatelům poskytnutí zálohy ve výši minimálně 60 procent z dotace. Záloha bude žadateli uvolněna na základě zálohové faktury vystavené dodavatelem, po dokončení a doložení realizace bude zbylá částka uvolněna na základě doložení všech potřebných dokladů. Všechny kraje oznámí dotační nabídku pro obyvatele do konce června.

„Některé kraje nám už avizovaly, že s příjmem žádostí nechtějí otálet a žádosti začnou přijímat během léta, aby domácnosti měly co nejvíce času na zrealizování výměny ještě před začátkem topné sezóny,“ poznamenal Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Dotaci na výměnu svého vytápění mohou dostat rovněž rodiny, které nepatří do kategorie „nízkopříjmová rodina“. Peníze poskytne program Nová zelená úsporám, přičemž příspěvek pokryje přibližně polovinu vynaložených nákladů. Domácnosti navíc mohou výměnu kotle zkombinovat například se zateplením, takže ve výsledku ušetří za energie ještě více.

„Pokud jde o zdroje tepla na vytápění, aktuálně je v Nové zelené úsporám největší zájem o dotace na tepelná čerpadla. Od října 2021 jsme podpořili více než dvacet tisíc nových tepelných čerpadel a každý měsíc přijímáme zhruba tisícovku dalších žádostí,“ sdělil ministr Hladík.

Jeho úřad chystá v Nové zelené úsporám od září několik novinek. Jednou z nich bude rozšíření na staré plynové kotle. „Vedle starých kotlů na tuhá paliva bychom chtěli přispívat i na výměnu plynových kotlů za tepelná čerpadla, detaily této zcela nové podpory představíme v květnu,“ upozornil Petr Hladík.

Znečištěné ovzduší zabíjí tisíce lidí

Ministerstvo životního prostředí s odvoláním na údaje Českého hydrometeorologického ústavu uvedlo, že v době kotlíkových dotací – konkrétně mezi lety 2016 a 2021 – se zmenšilo území s nadlimitními koncentracemi karcinogenního benzo(a)pyrenu, z téměř 26 procent na zhruba 6 procent. Zároveň klesl i podíl populace zasažené nadlimitním znečištěním z 55,7 procenta na 20 procent.

Navzdory pozitivním změnám ale zůstává situace na mnoha místech špatná. Proto je podle ministerstva důležité pokračovat ve výměně kotlů, které zejména v menších obcích bývají hlavním zdrojem znečištění. Vicepremiér Marian Jurečka připomněl, že v Česku zemře ročně kvůli špinavému ovzduší více než 10 tisíc Čechů, což odpovídá počtu obyvatel Jeseníku.

Do programu kotlíkových dotací zasáhla vloni ruská invaze na Ukrajinu a energetická krize. Ze seznamu dotovaných topidel vypadly plynové kotle a současně se o dva roky prodloužila lhůta na výměnu nevyhovujícího topení – do září 2024. „Nehodláme tento termín už dále posouvat,“ upozornil ministr Petr Hladík.

Autor: Pavel Baroch

Ilustrační foto: Pixabay