Aeroponický Mendelův skleník je jen začátek. V Brně vznikla nová divize zemědělství 4.0

Vývojáři inovativních farem ze společnosti Future Farming rozšiřují své aktivity v oblasti dodávek technologií moderního zemědělství. V posledním kvartále letošního roku firma otevřela v Brně novou divizi Development, která už má na svém kontě dokonce i první dodávky zákazníkům.

Ondřej Novák

28. 11. 2022

Mezi nimi je třeba aeroponický systém pro nový Mendelův skleník. Firma o vzniku nové divize informovala v tiskové zprávě. Future Farming se už tři roky zaměřuje na vývoj zejména aquaponické infrastruktury, aquaponických vertikálních farem, aeroponie nebo recirkulačního chovu ryb, kterému se zkráceně říká RAS.

Technologie pro moderní zemědělství se označují také jako zemědělství 4.0. „Chceme, aby se naše nová divize Development do pěti let stala významným hráčem na nově vznikajícím trhu,“ říká jednatel Future Farming Martin Podoba.

„Díky zkušenostem s výstavbou a provozem našich farem a naší nové divizi dokážeme zákazníkům od čtvrtého kvartálu letošního roku dodávat funkční a v praxi ověřené technologické celky,“ uvádí druhý z jednatelů Michal Fojtík.

Aquaponické farmy na klíč

Technologie pro nový Mendelův skleník v Brně zahrnuje například speciálně navržený systém 21 trysek pro dodávku živného roztoku pro rostliny ve čtyřech vývojových fázích. V rámci zakázky skleník obdržel i rozvody, čerpadla, nádrž na živný roztok, kompletní dodávku hnojiv a 105 rostlin odrůdy Ambrosia hrách cukrový. Rostliny pocházejí z vědeckovýzkumné farmy Future Farming v obci Kaly.

„Stejně jako v případě Mendelova skleníku jsme schopni dodat zákazníkům technologie úplně na klíč. Ve většině případů budou jejich součástí unikátní zařízení, jejichž vývoj nám trval několik let. Mám na mysli třeba filtrační kaskádu pro aquaponii, vertikální pěstební systémy pro hydroponické farmy, řídící jednotky k automatizaci farem, LED osvětlení ke zvýšení produkce v zimních měsících nebo komplexní systémy pro intenzivní recirkulační chovy ryb,“ vyjmenovává Fojtík některé z technologií, které má divize Development ve své nabídce.

Nová součást společnosti bude kromě dodávek technologií ve spolupráci s divizí Stavby zajišťovat i poskytování kompletních aquaponických, hydroponických nebo rybích farem na klíč. Vedle samotných zařízení si zákazníci Future Farming budou moci objednat i konzultační nebo servisní služby. Společnost už jedná s potenciálními zájemci z Polska, Slovenska, Španělska, Litvy nebo Lotyšska.

„Nové poptávky dostáváme prakticky denně. Počet investorů, kteří zvažují vstup do segmentu moderního zemědělství přibývá. Podle odhadů společnosti BIS Research dosáhne globální trh zemědělských technologií do roku 2026 hodnoty 3,03 miliardy dolarů, pokud jde o příjmy, při CAGR 24,42 procenta,“ dodává Martin Podoba. CAGR je složená roční míra růstu, která slouží jako ukazatel návratnosti investice.

Ryby jako budoucnost zemědělství

Future Farming kromě dodávek třetím stranám postupně staví i vlastní aquaponické farmy. Zatím provozuje tři neprodukční celky. Nedávno však firma oznámila plán na vznik první produkční farmy v Přerově nad Labem. Tuto lokalitu vybrala proto, aby mohla snadno zásobovat aquaponickými potravinami Prahu a reagovat tak na vzrůstající poptávku po zdravých a udržitelných zemědělských produktech.

Na dvouhektarovém pozemku už jsou zrekonstruované skleníky o rozloze 5000 metrů čtverečních, které budou sloužit k pěstování rostlin. V příštích měsících společnost plánuje audit zdejších zdrojů, kontrolu objektů a tvorbu projektové dokumentace.

Zvládněte zimu i bez ruského plynu. Tepelné čerpadlo přinese pohodu i velké úspory rodinného rozpočtu

Aquaponie představuje moderní zemědělský trend, který využívá synergie chovu ryb a pěstování rostlin. Ryby dodávají do vody hnojivo, rostliny z vody následně odeberou živiny, a přitom ji rybám vyčistí. Díky symbiotickému vztahu lze pěstovat zeleninu bez nutnosti využívat umělá hnojiva nebo agrochemii, a to celoročně bez závislosti na počasí nebo klimatu. Aquaponické zemědělství navíc dává vysoké výnosy nutričně bohaté zeleniny za minimalizace dopadů produkce na životní prostředí.

„Významnou roli při investicích do nových zemědělských technologií začíná hrát při současném vývoji ve světě i potravinová bezpečnost,“ dodává Martin Podoba. Aquaponický systém spotřebuje o 70 procent méně energie než tradiční zahradnictví. Má také podstatně nižší nároky na plochu. Farma o rozloze 1000 metrů čtverečních podle společnosti Future Farming vyprodukuje stejné množství ryb jako dvacet hektarů rybníků a stejné množství zeleniny jako při pěstování na polích o rozloze 18 000 metrů čtverečních.

Autor: Ondřej Novák

Foto: Future Farming