Pražská firma postaví v západním Rumunsku největší evropskou sluneční elektrárnu

Společnost Rezolv Energy získala povolení pro výstavbu a provoz největší evropské solární elektrárny. Instalace o výkonu 1 044 megawattů čisté energie vyroste v západním Rumunsku.

Ondřej Novák

11. 11. 2022

Firma o záměru informovala v tiskové zprávě. Solární park bude tvořit zhruba 1,6 milionu nových panelů a společnost počítá s průměrnou roční výrobou kolem 1,5 milionu megawatthodin čisté bezemisní energie ročně. Elektrárna tak pokryje spotřebu více než 370 tisíc domácností. Součástí instalace bude i bateriové úložiště o výkonu 135 megawattů schopné dodávat elektřinu po dobu čtyř hodin.

K rozvodné síti bude projekt připojen prostřednictvím nadzemního vedení velmi vysokého napětí 400 kilovoltů. Díky bateriovému úložišti projekt umožní optimální zatížení vedení velmi vysokého napětí a také vyrovnání nestabilních dodávek z obnovitelných zdrojů.

Pro zákazníky z řad komerční sféry a průmyslu firma nabídne možnost nákupu elektřiny přímo od výrobce prostřednictvím PPA kontraktů, nebo-li dlouhodobých smluv o nákupu elektřiny. Rezolv Energy, která sídlí v Praze, momentálně posuzuje vhodná technologická řešení a možnosti financování celého projektu. Výstavba začne v první polovině příštího roku a společnost počítá s uvedením elektrárny do ostrého provozu v roce 2025.

Ovce mezi panely

Projekt největší fotovoltaické elektrárny v Evropě počítá i s integrací symbiotických zemědělských aktivit přímo v areálu elektrárny. Lokalita je totiž pokrytá nekvalitní zemědělskou půdou. Její část proto firma přemění na pastvinu pro ovce. Jde o výhodné řešení, které umožňuje hospodařit i na jinak nevyužité půdě pod fotovoltaickými panely. Podle nedávného výzkumu ze Spojených států amerických je navíc pastva pod solárními panely stejně výnosná jako pasení na otevřených loukách. Společnost počítá i s dalšími zemědělskými prvky, jako je například včelařství.

„S prvními projekty jsme začali v Rumunsku, které se prioritně zaměřuje na obnovitelné zdroje a kde se nám podařilo rychle identifikovat dvě velké příležitosti. Naše sídlo je však v České republice a v Praze budujeme Centrum excelence pro obnovitelné zdroje. Rádi bychom zde rozvíjeli podobné solární projekty,“ vysvětluje výkonný ředitel Rezolv Energy Jim Campion.

Podle Campiona má Česko v rámci velkých pozemních fotovoltaických instalací zatím velmi nevyužitý potenciál. Přitom velké solární parky jsou schopné nabídnout dostupnou čistou energii za velmi slušnou cenu.

Spočítáme vám, kolik můžete ušetřit pomocí domácí fotovoltaiky

„Instalovaný výkon fotovoltaických elektráren je v České republice stále vyšší než v Rumunsku, ale za posledních deset let tu nevznikl žádný opravdu velký solární park. Právě teď, zejména v souvislosti s vysokými cenami elektřiny, je potřeba znovu prověřit benefity využití solární energie. Fotovoltaika může komerčním a průmyslovým zákazníkům zajistit vysoce konkurenceschopnou elektřinu bez dotací a za stabilní cenu,“ dodává Campion.

Nová větrná elektrárna

Kromě investice do velké solární elektrárny Rezolv Energy plánuje ve spolupráci se společností Low Carbon stavbu nové větrné elektrárny „Vis Viva“. Zařízení o výkonu 450 megawattů vznikne opět v Rumunsku.

Firmu Rezolv Energy založil na začátku letošního roku globální investor do udržitelné infrastruktury společnost Actis. Vedoucí tým Rezolv Energy ale v Praze působí už více než deset let a v České republice realizoval celou řadu energetických projektů. Jde třeba o větrnou elektrárnu o výkonu osmnáct megawattů v Horní Loděnici u Olomouce. Členové vedení firmy mají za sebou také práci na solární elektrárně RETA, kterou tvoří více než 96 tisíc solárních panelů ve třech solárních parcích. Konkrétně v Mimoni (4,4 megawattů), Točníku (2,1 megawattů) a Lomečku (0,9 megawattů).

Firma se zaměřuje hlavně na oblast střední a jihovýchodní Evropy. A díky investiční podpoře společnosti Actis momentálně pracuje na budování portfolia obnovitelných zdrojů energie o výkonu několika gigawattů. Actis dnes představuje jednoho z předních světových investorů do udržitelné infrastruktury a pro energetické projekty získala od svého založení investice ve výši 24 miliard amerických dolarů. Společnost například nedávno oznámila, že také zvažuje investici do výroby zeleného vodíku v Indii nebo v Egyptě. Další projekty v řádech stovek milionů dolarů plánuje také v jihovýchodní Asii.

Autor: Ondřej Novák

Ilustrační foto: Pixabay