Strop cen energie míří i do Česka. Domácnosti díky rozhodnutí vlády ušetří i 110 tisíc korun

Vláda Petra Fialy na svém mimořádném jednání přijala řešení cen energie pro domácnosti. Půjde o zastropování cen pro elektřinu a plyn, které zajistí, že nikdo nebude platit násobky oproti minulým rokům.

Martin Prax

13. 9. 2022

„Dnes jsme rozhodli o národním řešení současných vysokých cen energií, které koncem srpna vystoupaly do neakceptovatelných výšek. Proto jsme se rozhodli učinit následující kroky: Zastropujeme cenu silové elektřiny včetně DPH na šesti korunách a cenu plynu na třech korunách včetně DPH za kilowatthodinu. Toto zastropování platí pro domácnosti, živnostníky i pro podnikatele, pro ty, kteří jsou bráni jako maloodběratelé,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala s tím, že pokles záloh všichni odběratelé pocítí už během listopadu.

V praxi opatření vlády přinese pro domácnost, která elektřinu používá na chod běžných spotřebičů, úsporu oproti cenám na burze až 20 tisíc korun za rok. Pokud elektřinou i vytápí a ohřívá vodu, může být úspora až 110 tisíc korun ročně. V případě plynu může rodina ušetřit i 70 tisíc korun ročně, pokud plynem dům vytápí.

„Vládní koalice dala naplnila svůj slib, že nenechá nikoho padnou kvůli vysokým cenám energie. Jde o jasný krok, že domácnosti, veřejný sektor a firmy růst cen zvládnou. Přesto pokud by i po té byly v Česku domácnosti, které by potřebovaly pomoci, tak vláda připraví úpravu dávky na bydlení, aby byla pomoc dostupnější," doplnil na tiskové konferenci Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí. Snížené ceny se mají u domácností, kterých se dotkl růst nákladů za energie, projevit už během listopadu.

Za stejnou cenu budou energie nakupovat i poskytovatelé veřejné služby – například samosprávy, školy, nemocnice, ústavy sociální péče. Energie jim bude dodávat státem určený dodavatel. Na úhradu nákladů plánuje vláda využít zvýšenou dividendu státních podniků, nově zavedenou válečnou daň, která má dočasně zdanit sektory, které kvůli současné situaci s cenami energií a paliv vykazují nepřiměřené zisky, a také přebytky výnosů z prodeje emisních povolenek.

Hlavní důvod růstu cen: ruská válka

Hlavním faktorem růstu ceny elektřiny je v poslední době růst ceny zemního plynu. Ceny zemního plynu vyskočily již během předchozího roku, kdy začalo Rusko omezovat dodávky plynu do Evropy. Situace pak eskalovala během ruské války vůči Ukrajině. Putinův režim začal vypínat dodávky evropských státům i přes dlouhodobě uzavřené kontrakty.

Právě vysoká cena zemního plynu se pak projevuje na růstu cen elektřiny kvůi tzv. závěrné elektrárna, která jako nejdražší zdroj na trhu určuje finální cenu. Cenu elektřiny také ovlivňuje nedostupnost výrobních zdrojů. V Evropě jde především o francouzské jaderné elektrárny, které jsou z více než poloviny odstavené kvůli bezpečnostním rizikům a v důsledku problémů s chlazením.

Reálné řešení

Česko je závislé na dovozu ropy i zemního plynu. Pokud se chce reálně osvobodit, musí vsadit na rychlé využití potenciálu úspor energie a domácích obnovitelných zdrojů. Právě tato řešení musí vláda Petra Fialy také aktivovat. Česko nemůže spoléhat na dlouhodobé dotování cen energie pro domácnosti nebo průmysl. Fakt, že česká vláda zatím uvolnila podmínky pro rychlejší a snadnější výstavbu obnovitelných zdrojů, do budoucna ohrožuje konkurenceschopnost naší ekonomiky. Německo, Rakousko a další evropské státy právě rozvoj zelené energetiky využívají jako štít proti závislosti na dodávkách drahého ruského plynu.

Autor: Martin Prax

FOTO: Pixabay