Jak během veder ochladit náš domov a přitom finančně nevykrvácet

Průměrná teplota v Česku se podle klimatologů za posledních šedesát let zvýšila o dva stupně, v létě a zimě dokonce o tři. Zvláště ve městech s minimem zeleně bývá v letních měsících k padnutí. Letos nejsou výjimkou teploty, které výrazně překračují třicítku. Nejde jen o nepříjemný pocit z přehřátí, vysoké teploty mohou mít i zdravotní dopady. Čeští vědci zjistili, že riziko úmrtí v souvislosti s horkem bylo v Praze v uplynulé dekádě téměř dvakrát vyšší než ve třech předchozích. A kvůli globálnímu oteplování bude hůř. Podle staršího průzkumu agentury Ipsos pro Sdružení EPS ČR přitom 98 procent obyvatel zkouší různé metody, jak své tělo ve svých domech nebo bytech ochladit.

Pavel Baroch

4. 8. 2022

Pokud se tuzemské domácnosti rozhodnou pro aktivní ochlazování svého bydlení, nejčastěji sahají po klimatizaci. V posledních letech jsou však dostupné i jiné alternativy, zejména pak invertorová tepelná čerpadla nebo systémy řízeného větrání s rekuperací. Existují ovšem i starší osvědčená řešení, jako jsou například větráky, rozprašovače s chladnou vodou, namočené závěsy v okně nebo mísy s vodou v pokoji.

Nejvýkonnější varianta

Když české rodiny přemýšlejí o účinném ochlazení svých domů nebo bytů, obvykle patří mezi hlavní varianty klimatizační jednotka, která v tomto ohledu vyniká nejvyšším výkonem. Na výběr jsou dvě základní varianty: mobilní, která nevyžaduje stavební úpravy, nebo splitové. Ta je z hlediska funkce komfortnější a účinnější. Na rozdíl od mobilní klimatizace totiž u ní není nutné řešit odvod teplého vzduchu či kondenzátu.

„Pokud uživatel například odvádí teplý vzduch otevřeným oknem, aby nezůstával v interiéru, snižuje se účinnost klimatizace o padesát procent. Z hlediska efektivity je tak rozhodně vhodnější splitové řešení, u kterého je vhodné myslet na potřebné úpravy ideálně už při projektové přípravě,“ konstatoval Karel Kincl ze společnosti Enbra, která se zabývá prodejem klimatizací, tepelných čerpadel či systémů řízeného větrání.

Při pořizování splitové klimatizace je zároveň dobré zohlednit, jak velký prostor má ochlazovat. Podle toho pak uživatel volí optimální výkon zařízení, který lze spočítat i svépomocí. Na jeden metr krychlový je totiž potřeba orientačně asi 30 wattů chladícího výkonu. Pokud je prostor příliš velký, případně je místností pro chlazení několik, je možné zvolit i více vnitřních jednotek, které jsou připojeny k jedné venkovní multisplitové jednotce.

Často se lze setkat také s argumenty, že klimatizace je energeticky náročnější. „Ve srovnání s invertorovým tepelným čerpadlem a fotovoltaikou to platí. Na druhou stranu i u klimatizace lze při používání uspořit. V momentu, kdy je dosažena požadovaná teplota v místnosti, stačí klimatizační jednotku přepnout do režimu cirkulace, ve kterém má výrazně nižší spotřebu, než když vzduch v místnosti aktivně ochlazuje. Kromě toho samozřejmě doporučujeme sledovat i energetické štítky, které uživateli v tomto ohledu napoví,“ doplnil Kincl.

Chlazení zdarma?

Ačkoliv poptávka po tepelných čerpadlech aktuálně raketově roste především kvůli vytápění, ve spojení s fotovoltaikou lze toto zařízení využít rovněž v horkých letních dnech. Tepelné čerpadlo v takovém případě funguje na opačném – takzvaném reverzním principu, kdy produkuje chladnou vodu a prostřednictvím fancoilů nebo stropního či stěnového systému ochlazuje interiér.

Fancoily mohou být umístěny pod oknem nebo pod stropem, podobně jako tomu je u klimatizace, když do místnosti vhání ochlazovaný vzduch. Ochlazovat lze i prostřednictvím podlahového vytápění, zde však může nastat problém s rosným bodem podlahy, pokud na ni svítí slunce, nebo s nepříjemným pocitem na nohou.

Tepelné čerpadlo umí celý rok ohřívat teplou vodu, v zimě topit a v létě chladit. Kolik může uštřit vaší domácnosti?

„Podobně jako u klimatizace platí, že i u fancoilů jsou zpravidla nutné určité stavební úpravy. Z hlediska celkového snížení teploty v interiéru však jde o efektivnější řešení, než je pouze ochlazování místnosti od podlahy,“ řekl Ondřej Popelka ze společnosti Enbra.

Výraznou výhodou tepelného čerpadla je jeho možné propojení s fotovoltaickými panely. „V letních měsících je v takovém případě možné vyrobit veškerou energii pro chlazení domácnosti prakticky zadarmo a zhodnotit naplno výkon tepelného čerpadla. Tento parametr je však dobré zohledňovat primárně v souvislosti s vytápěním, které stále zůstává primární funkcí tohoto zařízení. Další úsporu pak může představovat i využití dotačních titulů na tepelná čerpadla,“ dodal Popelka.

Bonus čerstvého vzduchu

Zatímco klimatizace i fancoily u invertorových tepelných čerpadel využívají pro ochlazování vzduch přímo z interiéru, systém nuceného větrání s rekuperací naopak do místnosti přivádí ochlazený čerstvý vzduch. „Pokud má uživatel za cíl ochladit domácnost, aniž by musel otevírat okna, dříve či později může narazit na vysoké hodnoty oxidu uhličitého a tím i zhoršenou kvalitu vnitřního prostředí. Systém nuceného větrání s rekuperací tento limit odstraňuje,“ konstatoval Karel Kincl.

Dodal, že oproti klimatizaci dokáže rekuperační systém využít i odpadní teplo, nejčastěji k ohřevu vody. Systém nuceného větrání pracuje v případě chlazení domácnosti s rozdílem teplot uvnitř domu a v exteriéru. Zpravidla tak vzduch do interiéru pouští pouze v případě, že je venku chladněji, nejčastěji v nočních hodinách. Aby nucené větrání s rekuperací umožňovalo ochlazování místnosti kdykoliv i během dne, je potřeba zvolit systém takzvané aktivní rekuperace, kdy je do rozvodů vzduchotechniky napojený i chladič. Princip je tak velmi podobný jako u klimatizace.

„Chladič podobně jako klimatizace vytváří kondenzát, je tedy nutné pamatovat, ideálně už u projektové dokumentace, na jeho odvádění. Zároveň je však dobré zmínit, že řízené větrání s rekuperací nedosahuje v případě chlazení takových výkonů jako klimatizace. K většímu komfortu uživatele jednoznačně přispěje, ovšem primárním účelem systému není ochlazování interiéru, ale větrání a výměna vydýchaného vzduchu za čerstvý venkovní vzduch. Teplota v místnostech proto neklesne tolik jako u jiných řešení,“ poznamenal Kincl.

Rychlé a jednoduché

Klimatizace či rekuperační systémy mohou pro některé domácnosti představovat příliš náročné technické řešení, navíc s nemalými finančními náklady. V tom případě může levnější variantu představovat kvalitní ventilátor. „Nejenže teplý vzduch rozvíří, ale také ho ochladí. Jde o levnější a energeticky úspornější variantu, než je nákup klimatizace. Je ale třeba počítat s tím, že efekt není zdaleka takový jako u klimatizace,“ uvedl odborný web Centrum vytápění.

Existuje několik typů ventilátorů – stolní, stojací, nástěnné i stropní. Ideální je nasměrovat ventilátor proti stěně či nábytku, kde se proud vzduchu bude rozbíhat do stran. Anebo namířit vrtuli směrem ven, díky čemuž horký vzduch dostanete z domova. Máte-li stropní ventilátor, otočte jej tak, aby foukal horký vzduch směrem nahoru a ven. „Nevýhodou ventilátorů je víření prachu. Nejsou tedy vhodné pro alergiky a osoby náchylné k nemocem,“ upozornil web.

Zpříjemnit pobyt doma mohou rovněž ochlazovače vzduchu. Někdy jsou tato zařízení zaměňována s mobilními klimatizacemi, ale od nich se zásadním způsobem liší. Nemají totiž kompresor ani žádný chladivý výkon. Místo plynu používají vodu nebo led. „Ochlazovač především zvláční vzduch a zvýší jeho vlhkost, může i přinést mírný ochlazující pocit, ale nikoli výraznější snížení teploty v celé místnosti. Může pomoci především v interiérech, kde je suchý vzduch,“ připomnělo Centrum vytápění.

Výhodou ochlazovače vzduchu je jeho nižší hlučnost, nižší spotřeba i nižší pořizovací cena. Dále nezpůsobuje průvan jako stropní ventilátor nebo mobilní klimatizace. Naopak nevýhodou je nutnost dolévat studenou vodu, nebo led do nádrže. Podle počasí, teploty a suchosti vzduchu může být potřeba doplňovat vodu i více než jednou denně.

Své udělá rovněž kvalitní tepelná izolace fasády domu spolu s okny s dobrými tepelně izolačními vlastnostmi. „Právě okna jsou největší slabinou pro pronikání tepla do domu nebo jeho únik z domu. Jestli vás tedy čeká stavba domu nebo výměna oken, vybírejte kvalitní okna s izolačními trojskly. Pokud nemáte možnost udělat něco přímo s okny, zaměřte se na efektivní stínící techniku,“ doporučil web Centrumvytápění.cz.

Nejjednodušší a nejlevnější

Do kategorie nejjednodušších a nejlevnějších metod patří žaluzie, předokenní rolety či závěsy, které zabraňují pronikání slunečního světla do domu nebo bytu, protisluneční fólie anebo vhodný způsob větrání – okna se otevírají jen v noci, případně brzy ráno.

Pomoci mohou i relativní drobnosti, jako je například vypnutí elektrických spotřebičů, které vydávají teplo, a vy právě nutně nepotřebujete, aby byly zapnuté. Asi největší efekt má omezení vaření a pečení v troubě. Raději si dejte salát či vychlazené ovoce a dosáhnete dvojího efektu. Takové jídlo vás ochladí zevnitř a zároveň v interiéru nepřibude ještě teplo z vaření. Omezte také koupání nebo sprchování v horké vodě.

Můžete také nastříkat studenou vodu do místnosti, na záclony a závěsy nebo přímo na sebe. Studenou vodou nebo ledem můžete také naplnit dřez, lavor nebo vanu, toto opatření vzduch v místnosti zvlhčí a zároveň ochladí. Pokud máte k dispozici ventilátor, můžete ho postavit před nádobu s vodou a využít ho tak jako provizorní ochlazovač vzduchu.

Největší tuzemský internetový obchod Alza.cz ve své sekci spotřebitelských rad rovněž doporučuje pověsit do okna mokré závěsy. „Výborně snižují teplotu příchozího vzduchu a zvyšují vlhkost v místnosti, a klima je tak daleko snesitelnější. Pověste je před okno namočené ve studené vodě a velmi dobře vyždímané, nebo je jen postříkejte rozprašovačem na květiny. V případě máčení pod ně naskládejte staré ručníky, aby vám voda nestála na podlaze, a pravidelně je kontrolujte a vyměňujte. Ručníky pak můžete použít na ochlazení podlah – vytřením studenou vodou,“ uvedl web.

Autor: Pavel Baroch

Ilustrační foto: Pixabay