Potahy sedaček elektrické Škody jsou z recyklovaných PET lahví

Každou minutu se na světě prodá jeden milion plastových lahví. Většina z nich stále končí na skládkách, ve spalovnách anebo pohozená v přírodě či v mořích. Znovu se využívá zatím jen menší část. Mladoboleslavská automobilka teď využívá recyklovaný polyester z nevratných PET lahví spolu s příměsí vlny na výrobu potahů sedaček v designovém světě Lodge v plně elektrickém modelu Škoda Enyaq iV.

Pavel Baroch

10. 2. 2022

Společnost Škoda Autoa oznámila, že spolu se svými dodavatelskými partnery a vědeckou komunitou pracuje na ekologicky vyráběných, recyklovatelných a odolných materiálech pro použití v sériové výrobě. Největší soukromá firma v České republice se hodlá v budoucnu ještě více zaměřit na trvale udržitelný rozvoj a cirkulární ekonomiku, a to v celém procesním řetězci.

„Důsledným využíváním ekologicky vyráběných materiálů v našich aktuálních vozech se změní požadavky v oblasti nákupu a tím i nároky na naše dodavatele. Proto společně pracujeme na vývoji inovativních a ekologických materiálů, které se – ‚simply clever‘, jak je pro značku typické – osvědčí v každodenním provozu, budou snadno zpracovatelné a zároveň designově atraktivní,“ uvedla Markéta Truhelková, koordinátorka oblasti Nákup interiér ve Škodě Auto.

S českým dodavatelem Sage Automotive Interiors ze Strakonic spolupracuje Škoda Auto už po několik desetiletí. Firma vyvíjí inovativní materiály, které se následně využívají v sériové výrobě. Patří sem například i látky z recyklovaných plastových lahví pro designovou edici Lodge modelu Škoda Enyaq iV. Vedle toho Sage Automotive Interiors vyvíjí látky se speciálními vlákny, které mohou sloužit k vyhřívání a zvýšení komfortu sedaček, nebo speciální reflexní příze. Firma přitom úzce spolupracuje s Technickou univerzitou v Liberci.

Pro Škodu Enyaq iV vyrábí technické látky z recyklovaných PET lahví s příměsí vlny rovněž společnost Aunde. Lahve se rozdrtí, roztaví a zpracují na granulát. Z toho pak vznikne odolná příze. V tkalcovském stavu vznikne ze 6 tisíc takových nití pevná potahová látka podle zadání designérů interiéru značky Škoda. Následně se materiál vypere a usuší, aby mu tak byla dodána potřebná stabilita.

Koberce z plastů

Mladoboleslavská automobilka není zdaleka jedinou firmou, která využívá použité nevratné plastové lahve k výrobě dalších produktů. Například významná nábytkářská společnost IKEA z nich vyrábí koberce, rohožky nebo koupelnové předložky.

„V současnosti se ve světě recykluje méně než 10 procent všech plastů,“ připomíná IKEA. „Recyklovaný plast se vyrábí například z PET lahví proměněných na plastové peletky nebo vločky. Jeho využíváním v IKEA spotřebujeme méně nových materiálů a ty stávající, místo zatěžování životního prostředí, dostanou novou šanci být užitečné.“

O oblíbeném hojně prodávaném koberci Toftlund výrobce uvádí, že „vypadá a působí jako ovčí kůže, ale je vyrobený z recyklovaných PET lahví“. IKEA už dříve slíbila, že se hodně zaměří na obnovitelné a recyklované materiály, které mají pozitivní vliv na životní prostředí – nabízí výrobky nejen z recyklovaných PET lahví, ale například rovněž z odpadního skla nebo z vodního hyacintu, z něhož se vyrábí například prostírání. Firma ho sbírá v tropech z kanálů pro říční dopravu, díky čemuž zůstávají tyto vodní „silnice“ volné a průjezdné.

Trička pomáhají želvám

Poměrně rozšířené jsou šaty a další části oděvu z recyklovaných materiálů včetně PET lahví. Tyto materiály pronikly rovněž do světa sportu. Už v roce 2010 na světovém fotbalovém šampionátu v Jihoafrické republice hrálo devět týmů včetně Brazílie, Nizozemska, Portugalska, USA nebo Austrálie v dresech vyrobených z plastových lahví z japonských a tchaj-wanských skládek. Agentura Reuters tehdy uvedla, že k výrobě jednoho dresu je zapotřebí osm lahví.

„Nejenže dresy vypadají skvěle a mají dobré vlastnosti, ale také jsou šetrnější k životnímu prostředí,“ uvedla tehdy společnost Nike, která trička zhotovila. Na jejich výrobu bylo zapotřebí o třetinu méně energie. Dresy firma zhotovila z 13 milionů lahví, které by zaplnily 29 fotbalových hřišť. Nike posléze tričky z PET lahví oblékla také několik českých prvoligových fotbalových týmů.

Na internetu jsou k dohledání rovněž menší výrobci a e-shopy, které se specializují na udržitelnou módu. Patří mezi ně například Trickazplastu.cz. „Trička z plastu je projekt, který má za cíl pomoci co nejvíce naší planetě. Naše trička jsou vyrobena z použitého recyklovaného plastu a pomáhají nám vyřešit problém s použitým plastem. Tím, že si někdo koupí tričko, pomůže nejen planetě zbavit se přebytečného plastu, ale také půjde část peněz na vámi zvolenou dobrou věc,“ uvádí web.

Nakupující tak mohou například přispět na záchranu mořských želv, kterým hrozí vyhynutí. Na některých místech v Indonésii klesla jejich početnost až o 90 procent. Projekt pomáhá chránit tyto želvy v oblasti Berau, která je nejdůležitějším líhništěm ohrožených karet obrovských v celé jihovýchodní Asii a jedno z nejdůležitějších líhnišť na světě. Vejce tu ale kladou i kriticky ohrožené karety pravé. Druhým místem je ostrov Lembata na jihu Indonésie.

„Díky práci našich ochranářů se bezpečně vylíhlo a do moře dostalo už více než 3 100 000 malých želv a toto číslo každý den stoupá!“ píše se na webu. Součástí projektu je rovněž výuka dětí, aby lépe porozuměly přírodě, nebo nabídka takových způsobů obživy, které jsou šetrnější k přírodě a životnímu prostředí.

Zákazníci tohoto e-shopu mohou rovněž zakoupením ekologického trička přispět na čištění pláží od naplavených odpadků, ochranu želvích kladišť před pytláky, v boji proti nelegálnímu a nešetrnému rybolovu, anebo také na vysazování stromů.



Autor: Pavel Baroch

Foto: ŠKODA AUTO