Kojenci v sobě mají více mikroplastů než dospělí lidé. Dokazuje to výzkum jejich stolici

Nová studie amerických a čínských vědců porovnala obsah stolice u malých dětí a dospělých a zkoumala množství mikroplastů v ní obsažených. Koncentrace mikroplastů byla přitom u dětí až desetkrát větší.

Nová studie byla publikována v odborném periodiku Environmental Science and Technology Letters a podle jejích výsledků bylo nalezeno průměrně 36 000 nanogramů plastu polyethylentereftalátu (zkráceně PET) v gramu kojeneckých výkalů ve srovnání s 2 600 nanogramy obsaženými ve výkalech dospělých. „Výsledky naší studie naznačují, že kojenci jsou vystaveni vyšším koncentracím mikroplastů než dospělí,“ píší autoři studie v jejím shrnutí.

Mikroplasty byly nalezeny i ve smolce, děti se s mikroplasty již rodí

Vědci analyzovali stolici šesti kojenců, tří novorozenců a deseti dospělých metodou zvanou hmotnostní spektrometrie a snažili se najít dva nejčastěji se vyskytující mikroplasty – PET a polykarbonát (zkráceně PC). Každý zkoumaný vzorek v sobě obsahoval aspoň jeden typ mikroplastu a na rozdíl od PET, který se vyskytoval ve stolici u dětí 10 až 20krát častěji, byl výskyt PC ve srovnání dětí a dospělých shodný. Aby také nedošlo ke zkreslení výsledků studie mikroplasty obsaženými v dětských plenkách, nehledali vědci ve vzorcích stolice právě ty plasty, z nichž jsou plenky vyrobeny – polypropylen a polymery. Vědci také srovnávali první stolici u tří novorozenců, tzv. smolku, a i v těchto vzorcích objevili mikroplasty. To potvrzuje závěry dřívějších studií, že se děti rodí již s mikroplasty ve svém oběhu, protože jsou obsaženy v placentě matek.

„Překvapilo nás, že jsme více mikroplastů našli u dětí než u dospělých, ale následně jsme pochopili, že kojenci mají vzhledem ke svému chování větší šanci se s mikroplasty setkat. Kojenci tráví více času na zemi, na kobercích a žvýkají různé textilie. Důvodem je také používání různých produktů pro malé děti vyrobených z plastu. Jedná se o plastové hračky, kousátka, lahve, dudlíky nebo plastové nádobí. A tyto produkty zvyšují míru vystavení mikroplastům,“ řekl spoluautor studie a vědec z New York University School of Medicine Kurunthachalam Kannan pro The Guardian.

Mimoto mají děti ve zvyku dávat si vše do pusy a potraviny určené pro děti jsou často zabalené v plastových obalech. A třeba podlahové krytiny také obsahují plasty. Koberce jsou vyrobené z polyesteru a dřevěné podlahy jsou ošetřené plastovými polymery. Dalším původcem mikroplastů je i samotný vzduch v uzavřených prostorách. Mnoho studií prokázalo, že v typické domácnosti může každý den přistát na metru čtverečním 10 tisíc mikrovláken pocházejících z koberců, oblečení, čalounění nábytku nebo ložního povlečení.

Jak ochránit děti před mikroplasty? Neohřívejte mléko v plastových lahvích a často vysávejte

„Jsem přesvědčen o tom, že tyto chemikálie ovlivňují rané fáze vývoje. Jedná se totiž o velmi zranitelné období,“ dodal Kannan pro Wired. Podle tohoto serveru by rodiče, kteří chtějí ochránit své děti před mikroplasty, měli dodržovat základní pravidla. Ohřívat mléko ve skleněných lahvích a dávat ho do plastových lahví, až když má pokojovou teplotu. Často vysávat a vytírat podlahy, aby došlo k odstranění mikroplastů, a vyhnout se obalovým materiálům a nádobám na uchování potravin vyrobeným z plastu.

Mikroplasty se do životního prostředí uvolňují při rozkladu plastů v přírodě a jedná se o plastové částečky menší než pět milimetrů. Mikroplasty již byly objeveny všude na světě. Na Mount Everest i v mořských hlubinách. Stále však není jasné, jaký vliv mikroplasty mají na lidské zdraví. Největší obavy mezi vědci vzbuzují chemikálie, ze kterých jsou plasty vyrobeny. Ty mohou napadat endokrinní systém a mít vliv na reprodukční, metabolické i neurologické zdraví, a to by mohl být pro malé děti velký problém, protože se jejich endokrinní systém stále vyvíjí. „Děti jsou v rámci moderního životního stylu vystaveny většímu počtu věcí, o jejichž vlivu na jejich pozdější život nic nevíme,“ dodal autor studie Kannan pro Wired.

Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: Unsplash