Kvalitní domov pro seniory v Týnci nad Labem získal ocenění za soulad s přírodou

Manželé Dana a Hynek Motlovi spojili své profese zdravotní sestry a stavaře a povedlo se jim nedaleko řeky Labe v klidné části městečka vytvořit laskavý domov pro seniory s pečovatelskou službou, který je řešen jako soubor pasivních dřevostaveb. Aktivitu manželů Motlových ocenili také porotci letošního ročníku soutěže E.ON Energy Globe v kategorii Země.

Domov Podhradí se nachází v obci Týnec nad Labem a tvoří jej samostatné byty s vlastní terasou postavené v pasivním standardu. „S manželem jsme chtěli něco společného a tak jsme jen spojili své profese, spojili jsme to, co máme oba rádi, co umíme, čemu rozumíme, a výstavba domova pro seniory pro nás byla jasná volba,“ vysvětluje zakladatelka Domova Podhradí Dana Motlová. Výstavbu přitom pojali formou pasivních dřevostaveb, protože jsou si dle vlastních slov vědomi toho, že naše planeta je existenčně ohrožená a oběma jim záleží na jejich okolí. „Jedná se o ekologické stavby využívající obnovitelné zdroje, což je dřevo, dřevovláknité desky a izolace. Ty mají malou uhlíkovou stopu a minimální spotřebu energie na provoz.“

Podzim života v Domově s kvalitním vzduchem a ve zdravém prostředí

V Domově čeká jeho obyvatele důstojný a pohodový podzim jejich života prožitý v rodinné atmosféře bez pocitu samoty. Podle zakladatelky Podhradí je důležité, že jejich klienti mají pocit, že tu pro ně vždy bude někdo, kdo jim podá pomocnou ruku, vlídně se na ně usměje nebo si s nimi popovídá. „Život si užívají ve svém vlastním bezbariérovém bytě, s vlastní terasou, se svým domácím mazlíčkem. Ke společným chvílím slouží společné prostory, kde u sklenky vína či dobré kávy probírají své životní příběhy,“ říká ke každodennímu životu v Domově Podhradí Dana Motlová. Součástí Domova je také komplexní odborná péče v podobě zdravotních a sociálních služeb, které zde zajišťují profesionálové.

Život klientům zpříjemňuje také způsob výstavby jejich nových obydlí, což se projevuje kvalitním vzduchem i příjemným klimatem. „Pasivní dům se na první pohled jeví jako běžná stavba. Avšak přináší mnoho výhod, jako je neustále čerstvý vzduch díky rekuperaci vzduchu, zdravé příjemné klima, zelená střecha v létě poskytuje osvěžující chládek a v zimě udržuje teplo v budově.“

Tento ekologický aspekt života v Domově Podhradí ocenila také porota E.ON Energy Globe 2021 v kategorii Země, což manžele Motlovy velmi příjemně překvapilo. „Je neuvěřitelné, že právě náš projekt porotu i širokou veřejnost zaujal. Ještě donedávna jsme si mysleli, že náš Domov není ničím výjimečný. Budovali jsme jej tak, jak jsme to zrovna cítili, jak nás to těšilo,“ říkají k ocenění a dodávají, že porotu zřejmě zaujalo propojení lidskosti a křehkosti stáří se zdravým bydlením.

Domov doplní park s přírodním jezírkem a stavba porostlá zelení

Výběr lokality pro výstavbu Domova také nebyl náhodný. Manželé Motlovi z Týnce nad Labem pocházejí a Domov Podhradí mají kousek od svého bydliště. Každý den se tak snaží seniorům zajistit plnohodnotný život a chtějí, aby se zde cítili jako jedna velká rodina. Na otázku, jak se seniorům v Podhradí žije, paní Motlová odpovídá, že jsou podle ní spokojení, žijí v hezkém klidném prostředí obklopeném přírodou a mají zde vše, co potřebují.

Domov Podhradí je čerstvou stavbou a proto se jeho majitelé nyní chtějí zaměřit na budování okolních parků. „Již máme založen Babiččin sad s ovocnými stromy k výrobě marmelád, živý plot z černého jeřábu a muchovníku nám poslouží pro přípravu teplého čaje na dlouhé zimní večery. Teď se zaměřujeme na dokončení zahrádek lemovaných třešňovou alejí s vyvýšenými záhony pro pěstování zeleniny. Dominantou parku bude přírodní jezírko zachytávající dešťovou vodu z celé střechy.“ Dalším krokem pro rozšíření potom bude výstavba menší budovy na okraji Babiččina sadu, jejíž střecha i fasáda budou porostlé zelení, aby zapadla do přírodního konceptu celého projektu.

Majitelé se však nebrání ani dalšímu rozšiřování obytných budov, protože zpětně považují vznik projektu za poměrně rychlý a bezproblémový. A to i díky dlouholeté profesní spolupráci pana Motla s architekty a stavaři.

Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: Foto: Vojta Herout / Adapterra Awards / nafotime cz