Udržitelné tampóny pro ženy bez domova

Na životní prostředí myslí také výrobci hygienických pomůcek. Japonský výrobce žiletek uvádí na trh papírové holítko, které redukuje použití plastu o 98 % a brazilská studentka vymyslela menstruační tampóny vyrobené z banánových vláken. Ty jsou biologicky rozložitelné a určené zejména pro ženy bez domova, které nemají přístup k běžným hygienickým pomůckám.

Cíle udržitelného rozvoje OSN byly inspirací také pro brazilskou studentku produktového designu na univerzitě ve státě Paraně Rafaellu de Bona Gonçalves, která vytvořila biologicky rozložitelné tampóny určené pro ženy bez domova. „Seznámila jsem se s problémy žen žijících na ulici a byl to pro mě šok. Jako žena, která každý měsíc menstruuje, jsem si nedokázala představit, jak tyto ženy prochází svou periodou,“ uvedla Gonçalves pro server Intelligent Living. A dodala, že ženy bezdomovkyně v této situaci musí často improvizovat za pomoci různých látek, kusů lepenky nebo igelitu.

Ve své studentské práci se proto zaměřila na hledání řešení, které bude reflektovat potřeby žen žijících na ulici, a vymyslela snadno použitelné jednorázové tampóny vyrobené z banánových vláken. Tampóny studentka designu nazvala jednoduše Maria a jsou hygienické, praktické, jednorázové a univerzální. Jejich benefitem pro životní prostředí je, že jsou biologicky rozložitelné a přizpůsobitelné.

Tampóny Maria se vyrábí ve formě rolí jako toaletní papír. Ženy si potom utrhnou kus materiálu, který jednoduše srolují do podoby tampónu. Mohou tak velikost tampónu přizpůsobovat své aktuální potřebě. Cílem autorky nápadu je, aby tampóny z banánových vláken byly mezi ženami distribuovány brazilskou vládou. V této věci se Gonçalves již setkala se starostou hlavního města brazilského státu Paraná Curitiba a představila mu možnosti univerzálního přístupu k hygienickým pomůckám.

Papírové holítko odolá i vlažné vodě

Bezplastové holítko od japonské značky Kai je vyrobeno z papíru a inspirované uměním skládaček origami. Firma Kai vyrobila první papírové holítko na světě na základě Cílů udržitelného rozvoje stanovených OSN. „Inspirovali jsme se konceptem Cílů udržitelného rozvoje a uvádíme na trh první papírové holítko na světě. To má za cíl omezit využívání plastů pro výrobu holítek a omezit další emise,“ uvedla společnost Kai pro server Dezeen.

Tělo holítka je vyrobeno z voděodolného papíru, jehož materiál je inspirovaný kartony na mléko a papírovými lžícemi na více použití. Podle výrobce by holítko mělo odolat vodě o teplotě do 40 stupňů Celsia, což umožňuje holení vlažnou vodou. „Tělo holítka je vyrobeno z 98 % z papíru, zbytek obsahu je kov na čepele holítka a použitá barva,“ uvádí výrobce.

Užitečné také je, že holítko se prodává rozložené v plochém obalu, což snižuje náklady na skladování a dopravu. Zákazník si potom holítko sám složí v duchu skládaček origami a z čepelí odstraní ochrannou nálepku, kterou následně omotá okolo krku holítka a tím jej celé zafixuje, aby jeho použití bylo bezpečné. Holítko se v Japonsku prodává od dubna ve více barevných provedeních a stojí okolo 10 dolarů (cca 200 Kč).



Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: se souhlasem Rafaella de Bona Gonçalves