Student vymyslel způsob, jak vyrábět papír ze spadaného listí

Student Valentyn Frechka si jednou během procházky v lese řekl, proč by nešlo vyrábět papír z listů, které pocházejí ze stromů a také obsahují celulózu. Netrvalo dlouho a našel technologický způsob, jak spadané listí zpracovat do papírové podoby. Založil k tomu firmu RE-leaf Paper a svou recyklační metodu spadaného listí si nechal patentovat.

Projekt talentovaného ukrajinského mladíka, který si klade za cíl podstatně snižovat odlesňování a negativní dopady výroby papíru na životní prostředí, sídlí ve městě Žitomir, které je vzdálené 140 kilometrů od Kyjeva. V RE-leaf Paper aktuálně vyrábějí papírové tašky, obalové materiály a samozřejmě samotný papír prodávaný v rolích. „Naše produkty jsou vyráběny z nejkvalitnějších materiálů s použitím špičkových technologií. Od samotného nápadu až po jeho provedení jsme na naše výrobky patřičně hrdí,“ uvádí na oficiálních stránkách projektu.

Patent na výrobu papíru ze spadaného listí

Výroba papíru z opadaných listů má nesporné environmentální výhody. Spotřeba vody je během jeho produkce 15krát nižší v porovnání s běžnou výrobou papíru z dřevité celulózy. Během toho se také ušetří 78,3 % emisí CO2 a pro srovnání místo 17 stromů se zpracují 2,3 tuny listů, z nichž vzniká tuna hotového papíru. „Nabízíme zákazníkům příležitost využívat obalové materiály šetrné k životnímu prostředí,“ řekl nadějný podnikatel pro Reuters.

Firmu RE-leaf Paper založil Frechka v roce 2020, ale již předtím získal za svůj studentský nápad řadu ocenění, mediální pozornost i několik nabídek pro jeho komerční využití. Svůj nápad si nechal patentovat v roce 2019 a první průmyslově vyráběný papír ze spadaných listů vznikl díky spolupráci s městem Kyjev, které dodalo listí z kyjevských ulic. Z něj vyrobili v RE-leaf Paper 1,5 tuny recyklovaného papíru k vytvoření ukázek produktů firmy. „Můj nápad je velmi jednoduchý. Věci, o kterých si myslíme, že by měly být vyhozeny, je možné použít znovu nebo recyklovat. Listy jsou přitom odpadem, který je nutné odstranit z parků, protože během procesu rozkladu uvolňují mnoho uhlíku,“ uvedl ke svému nápadu Frechka pro agenturu Reuters.

Listí z městských ulic a parků zabrání odlesňování

Listí z městských parků, ulic a dalších lokalit, kde by bylo nutné jej stejně posbírat, je sváženo do výrobny v Žitomiru, což městům také pomáhá řešit odpadový problém se spadaným listím. Zástupci RE-leaf Paper prohlašují, že nepracují s listím sbíraným v lese, kde má svou biologickou funkci. Po očištění jsou listy zpracovány v chemickém reaktoru, kde působením fyzických a chemických procesů dochází k odloučení surového materiálu pro výrobu papíru. ​Získaná buničina potom prochází procesem čištění bez používání chemie a nakonec je smíchána s dalšími biologickými složkami, které umožní natažení hmoty na velká plátna a následně její vysušení do podoby papíru.

Společnost RE-leaf Paper rovněž uzavřela partnerství se Světovým fondem na ochranu přírody (WWF) a jejich společným cílem je chránit lesy před odlesňováním. K tomu má pomoci právě přechod na technologii pro výrobu papíru ze spadaného listí a nikoli ze samotných stromů, která bude vyhovovat potřebám papírenského průmyslu. Jak píšou autoři projektu na svém webu: „Lidstvo čelí novým výzvám, které nás nutí hledat pro tyto problémy nová řešení. A náš tým si dal za úkol dosáhnout udržitelného řešení v produkci papíru, které bude využívat místo dřeva spadané listí.“ A jako cíl si k tomu stanovili najít investora, který jim pomůže vyrábět 20 tisíc tun papíru ze spadaných listů ročně.



Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: archiv Valentyna Frechka