Odborníci se shodují, že blackout Česku nehrozí. I díky obnovitelným zdrojům

Blackout není hrozba, která by akutně hrozila České republice. A obnovitelné zdroje energie rozhodně nezvyšují riziko, že by k němu mělo dojít. Shodli se na tom účastníci neformálního setkání s novináři, které se konalo ve středu 27. září v Praze.

Tomaš Vondra

28. 9. 2017

Blackout je sice stále možnost, která může Evropu nebo jinou část civilizovaného světa potkat, zatím se však rozhodně nenaplnily hororové vize. V nich se strašilo tím, že právě menší alternativní decentralizované zdroje energie, jako jsou třeba rodinné solární panely na domech nebo německé větrníky, způsobí kolaps elektrické sítě.

Nejvíce obávanou hrozbou byly ještě před pár lety od zastánců fosilních paliv teorie o tom, že když bude hodně foukat vítr, dostane se do české sítě nepřipravené na takovou alternativu tak velké množství energie, že to systém nezvládne a zkolabuje.

„Německá Energiewende (neboli přechod energetiky na obnovitelné zdroje, pozn. red.) přinesla spoustu změn, ale jak je vidět, žádný kolaps to nezpůsobilo,“ zaznělo na setkání. Se zástupci médií debatovali čtyři představitelé české obnovitelné energetiky:

  • Fady Al-Kheir ze společnosti Energon,
  • Jiří Gavor ze společnosti ENA,
  • Tomáš Mužík ze společnosti Digital Energy Services,
  • Jaroslav Šuvarský ze společnosti S-POWER.



Do budoucna je zcela jasné, že obnovitelné zdroje se stanou klíčovou součástí energetického mixu. Na rozdíl od jaderné energetiky, která je viditelně na ústupu, podíl obnovitelných zdrojů stále roste – je tedy třeba této realitě přizpůsobovat i přenosové soustavy státní i ty nadnárodní, které překračují hranice. „Když se podíváte do zahraničí, tak s výjimkou USA a Číny už je většina nově instalované kapacity z obnovitelných zdrojů,“ uvedl Jiří Gavor.

Tomáš Mužík ukázal na konferenci na konkrétních případech, jak obnovitelné zdroje mohou proti blackoutu pomoci.

Jaroslav Šuvarský zase zdůraznil další klíčová fakta: „Během roku 2017 se staly obnovitelné zdroje cenově konkurenceschopnými i bez dotací,“ uvedl. „Ten pokrok je neuvěřitelně rychlý, většina studií totiž předpokládala, že tento pro obnovitelný byznys klíčový okamžik nenastane dříve než roku 2021,“ dodal.

Při dotazech, co je budoucností obnovitelných zdrojů, se všichni přítomní experti shodli na tom, že zásadní je dnes akumulace energie, ať už pomocí baterií, nebo ve vodě. Reaguje na to i celý průmysl, mimořádně dobře je to vidět na lithiu. „V roce 2018 se současné kapacity pro výrobu lithiových baterií oproti současnému stavu zvětší na osminásobek,“ uvádí Jaroslav Šuvarský z S-POWER. S ním jsme také nedávno přinesli zajímavý rozhovor.