Větrné vibrátory umí vyrobit čistou energii. Mají prý přinést revoluci do energetiky

Až se budete procházet po krajině a před vámi se zjeví obří vibrátor, tak se nemusíte bát o své duševní zdraví. Jedná se o inovaci v oblasti získávání obnovitelné větrné energie, se kterou přišel španělský startup a byl označen za jeden z nejzajímavějších startupů v energetickém sektoru.

„Nevystupujeme proti tradičním větrným farmám,“ řekl zakladatel společnosti Vortex Bladeless David Yáñez, která vytvořila bezlopatkovou větrnou elektrárnu pro The Guardian. Firma sídlící nedaleko Madridu uvádí na trh větrnou elektrárnu, která funguje bez charakteristických lopatek a vypořádává se tak s dosavadními neduhy větrných elektráren. Podle slov zakladatele snižují tyto větrné turbíny dopady na životní prostředí, nejsou tak viditelné v krajině a mají menší náklady než běžné lopatkové turbíny.

Větrobrátory ocenil i norský Equinor

Inovační větrné elektrárny jsou tři metry vysoké a mají tvar podlouhlého válce se zaoblenou špičkou. Válec se pohybuje sem a tam, takže by se mohlo zdát, že se pouze kýve ve větru, ale ve skutečnosti je vymyšlen tak, aby se pohyboval v rozsahu větrných poryvů a generoval elektřinu z vibrací. Tvar bezlopatkových elektráren sklidil velký ohlas na fóru Reddit, kde byly turbíny označeny jako obří vibrátory neboli větrobrátory. Falický design turbín, jejichž pohyb navíc nápadně připomíná fungování intimních pomůcek osobní potřeby, si zasloužil 94 tisíc hodnocení a 3500 komentářů.

Vzhled bezlopatkových turbín však získal od roku 2012 také řadu ocenění za inovativní design a nedávno byl oceněn norskou energetickou společností Equinor jako jeden z deseti nejzajímavějších startupů v energetickém sektoru.

Doplněk k solárním panelům dostupným pro domácnosti

Vortex si dal rovněž za cíl stát se doplňkem solárních panelů v obnovitelné energetice. Bezlopatkové větrné turbíny by měly být cenově dostupnou a obnovitelným řešením pro domácnosti. Vortex Bladeless o svém produktu do budoucna uvažuje jako součásti hybridních systémů, které společnost také vyvíjí. “Naše technologie má odlišné parametry, což může pomoci vyplnit mezery tam, kde nejsou běžné větrné farmy vhodné,“ vysvětlil Yáñez pro The Guardian.

Větrné elektrárny bez lopatek je možné umístit například do zastavěných městských oblastí, kde běžné turbíny nelze z prostorových důvodů instalovat. Španělský startup tak cílí na domácnosti a společnosti, které by instalací větrné elektrárny mohly ušetřit za elektřinu.

Při instalaci malých větrných generátorů elektřiny se také nabízí propojení se solární elektrárnou. “Tyto technologie se dobře doplňují, protože solární panely produkují elektřinu během dne a síla větru je naopak větší v noci,“ vysvětluje zakladatel společnosti. Současný výkon bezlopatkových turbín je nižší, ale firma hledá partnera pro výrobu až 140 metrových zařízení s výkonem 1 megawatt. Do konce roku mají potom v plánu vyrobit minimálně 100 větrných generátorů.

Pokud chcete využívat čistou energii, nemusíte čekat na novou větrnou turbínu. Solární panely na domě uštří až 12 tisíc korun za rok.

Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: se souhlasem Vortex Bladeless