Stát opět mění, co majitelům solárních elektráren garantoval

Do solárních elektráren před deseti lety vložili nemalé peníze za garantovaných podmínek, ty jim stát už osmkrát zpětně změnil. Nyní majitele fotovoltaik existenčně ohrožuje vládní novela o podporovaných zdrojích energie (POZE), která nastavuje povolenou výnosnost pro každý zdroj obnovitelné energie. Nejnižší hodnotu dostala fotovoltaika, jen 6,3 procenta. Tato výše nestačí ani na pokrytí úroků z úvěrů bance, kterou si majitelé solárních elektráren vzali. Pro hoteliéra Miloše Doležala z Litoměřicka může být schválení novely v této podobě v kombinaci s pandemií koronaviru likvidační.

Lucie Schovancová

23. 3. 2021

Miloše Doležala z Úštěku, původní profesí učitele a nyní majitele Hotelu Racek, vždy zajímaly inovativní technologie. Když stát před více než deseti lety přišel se solární pobídkou, neváhal ani chvíli a přes značné riziko se rozhodl investovat do fotovoltaiky. „Jsem úplně normální člověk, který fandí zelené energii a když stát potřeboval pomoci a nastavil podmínky, využil jsem jeho nabídku,“ popisuje Doležal.

Stát jako nespolehlivý partner

Nadšení opadlo, když stát začal se zaváděním zpětných opatření, která majitele elektráren poškozovala. Solární daň mu vzala velkou část garantovaných příjmů a on i banka pak měli pochybnosti, zda vše zvládne. „Stát začal měnit vše, na čem jsme se dohodli a začal mi pod nohy házet ne klacky, ale celé klády. Dluhů neubývalo, bezesných nocí přibývalo,“ vzpomíná Doležal. Náročné období překonal, jistotu ale stále nemá.

Česko v příštích letech počítá s výstavbou nových solárních elektráren o výkonu několik gigawatt, zároveň ale zavádí opatření, která mohou zničit tisíce majitelů těch fotovoltaik, které existují již více jak 10 let. Novela zákona o POZE pro každý zdroj obnovitelné energie zavádí maximální povolenou výnosnost, tzv. IRR. Nejnižší úroveň dostala fotovoltaika 6,3 %. Větrné a vodní elektrárny mají mít 7 %, biomasa 9,5 % a bioplyn 10,6 %. „Další vývoj čisté energetiky v Česku by měl být z velké části postaven právě na solární energii. Rozdílným nastavením výnosnosti ale stát dává najevo, že fotovoltaiku nadále diskriminuje a dívá se na ni stále s nedůvěrou,“ říká Jan Krčmář, předseda představenstva Solární asociace.

Zkrachovat mohou tisíce podniků

Spoustu firem je kvůli pandemii na pokraji bankrotu, a právě příjem ze solárních elektráren je ještě drží nad vodou. Pokud parlament schválí novelu zákona v současné podobě, pak hrozí, že skončí nejen řada solárních elektráren, ale i na ně navázané firmy. „Nemusí to být jen výrobci elektřiny, ale velmi často se jedná o lidi, kteří mají jiný předmět činnosti, například stravovací nebo ubytovací služby,” upozorňuje Krčmář.

Mezi ně patří i Miloš Doležal. „Profese hoteliéra a majitele solární elektrárny jsou spojené nádoby. Formálně dvě nezávislé firmy, ale v případě problémů jednoho nebo druhého provozu si musí vzájemně vypomoci,“ přibližuje Doležal, pro kterého bude schválení novely o POZE společně s dopadem pandemie koronaviru na provoz hotelu až likvidační.

Autorka: Lucie Schovancová

Foto: se souhlasem Solární asociace