Nevytvářejte další odpad: jedlý kelímek můžete sníst

V současnosti je jediným způsobem, jak podpořit české kavárny, káva se sebou. Ta je však prodávána v jednorázových kelímcích, které vytváří další odpad. Proti tomu bojují autoři jedlého kelímku, který je 100% přírodní a nápoj udrží až 12 hodin. A nakonec je sladký, takže ho po vypití kávy můžete sníst jako dezert.

„Na vysoké škole Newton college jsme o přestávkách s kamarády chodili na kávu s sebou. A po vyučování jsme viděli kolik plastových a papírových kelímků se za den nashromáždí pouze za jeden den. Proto jsme přemýšleli, jak se tohoto zbytečného odpadu zbavit. Jak motivovat lidi k tomu, aby byli ohleduplnější k naší planetě. A napadlo nás, že ke kávě si spousta lidí dává sušenku, tak proč nevyrobit kelímek jedlý, který neznečišťuje životní prostředí, a ještě poslouží jako chutná svačinka,“ vysvětlují autoři jedlého kelímku Zuzana Zvěřová a Miroslav Myrončuk, jak je napadlo začít vyrábět jedlé kelímky vhodné na teplé nápoje do 85 stupňů.

Pro výrobu kelímku si dvojice studentů nejdříve objednala formy a začala první kelímky vyrábět ručně. Podle vlastních slov vyzkoušeli stovky variant různých receptů, než našli ten ideální. Ruční výroba však byla nákladná a zdlouhavá, a proto když se rozhodli vyrábět kelímky ve velkém, museli jít cestou automatizace. „Momentálně máme naskladněné kelímky vyrobené v zahraničí, ale právě jsme s ČVUT a VÚPP dokončili úpravy stroje a receptury, takže předpokládáme, že brzy budeme vyrábět v České republice,“ vysvětlují autoři jedlého kelímku.

Jedlý kelímek má mnoho využití

Jedlý kelímek je určen primárně na kávu a horkou čokoládu, je v něm však možné podávat také čaj nebo džus. Jednoznačnou výhodu ekologické varianty jednorázového kelímku je, že se po vypití nápoje dá sníst jako dezert. Kelímek je sladký a má pouze 56 kalorií. Kelímek také trochu připomíná kornout na zmrzlinu, takže jej některé cukrárny využívají jako korpus pro mini dezerty nebo pro zmrzlinu a ovoce. Na rozdíl od běžného kornoutu však vydrží po styku s vodou křupavý až 40 minut a nápoj udrží avizovaných 12 hodin.

Přestože je produkt určen primárně pro cukrárny a kavárny, jeho autoři by rádi cílili také na festivaly, přičemž doufají, že jejich realizace bude zase brzy možná. „Když jsme sami v létě prodávali kelímky na Recyklačním dni v Litoměřicích, Café festivalu v Hradci Králové nebo Svatováclavských oslavách v Praze, setkali jsme se s velmi kladnými reakcemi na náš produkt. Lidem se hlavně líbila jeho ekologičnost, a nakonec byli i mile překvapeni z chutě kelímku. Jelikož jedlé nádobí ještě není moc v povědomí, spousta lidí nám nejprve nechtěla věřit, že kelímek neproteče, nebo že je skutečně k jídlu,“ vzpomínají autoři jedlého kelímku na první reakce zákazníků při setkání s náhradou běžného jednorázového kelímku, která se dá navíc sníst.

Vyroben čistě z přírodních složek

Tajemství složení kelímku tkví podle jeho autorů ve správném využití technologie a správné receptury. Přesné složení je tajné, ale jednou z hlavních ingrediencí jsou ovesné otruby a kelímek je vhodný i pro vegany, protože neobsahuje žádné živočišné složky, ani barviva nebo umělé cukry.

Jedlý kelímek je možné koupit v řadě kaváren po celé České republice, kompletní seznam najdete na oficiálním webu produktu. S jedlým kelímkem se však také můžete setkat na společenských akcích. „Už byl využit i pro velký catering, a nejen na sladké dezerty, ale i paštiky a pomazánky, takže se dá využít i na kanapky,“ uzavírají Zvěřová a Myrončuk.

Autorka: Kristýna Vobecká

FOTO: se souhlasem Jedlý kelímek