Výpadky proudu mohou pro pacienta znamenat i smrt. V rozvojovém světě zachraňuje solární energie

Pandemie Covidu zasáhla celý svět a hospitalizaci potřebují také pacienti v těch nejchudších zemích. Jednou z nich je také Afghánistán, kde na rozdíl od evropských nemocnic doktoři bojují nejen s infekcí, ale také s častými výpadky proudu. Řešení naštěstí přináší solární energie, která nyní zásobuje již deset nemocnic v afghánské provincii Herát.

Kristýna Vobecká

20. 12. 2020

Od potvrzení prvního případu Covidu v Afghánistánu v únoru letošního roku je provincie Herát druhou nejpostiženější oblastí v zemi ihned za hlavním městem země Kábulem. Růst počtu případů nakažených koronavirem je velkým zatížením pro místní nemocnice, které každý den bojují nejen o život pacientů, ale potýkají se také s nedostatkem elektřiny. V zemi jsou časté výpadky proudu, které léčbu pacientů připojených na plicních ventilátorech a jiných dýchacích přístrojích, značně ztěžují a někdy dělají dokonce nemožnou. Provincie Herát přitom importuje polovinu své elektřiny ze sousedního Íránu a Turkmenistánu a výpadku proudu jsou proto časté zejména během léta a zimy, kdy spotřeba elektřiny v důsledku extrémního počasí roste.

Výpadky proudu ztěžují léčení nejen pacientů s Covidem

"Frekvence výpadků proudu se v posledních letech v Herátu zásadně zvýšila,“ říká mluvčí herátského ministerstva pro veřejné zdraví Mohammed Rafiq Sherzai. Důvodem je převažující poptávka po elektřině nad její nabídkou v posledních několika letech, kterou národní dodavatel energie Da Afghanistan Breshna Sherkat (DABS) často není schopen uspokojit. Ve chvíli, kdy v provincii začal řádit koronavirus a nemocnice začaly být přetížené, nainstaloval proto DABS na deset místních nemocnic solární panely, aby poskytovaly nouzovou energii pro provoz nemocnic.

Instalace proběhla v červnu tohoto roku a dohromady poskytují solární elektrárny místním nemocnicím více než 75 kW elektřiny. Ta je využívána zejména pro kritické operace a základní provoz přístrojů určených pro covidové pacienty. Jedná se o plicní ventilátory, defibrilátory, testovací sady a monitorovací zařízení.

"Víme, že nepřetržité a spolehlivé elektrické připojení je nejdůležitější potřebou našich nemocnic a instalované fotovoltaické systémy v deseti nemocnicích v Herátu vyřeší řadu našich problémů,“ řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví a dodává: „Obnovitelná elektřina vytváří efektivní pracovní prostředí pro doktory tak, aby byli schopni používat základní medicínské vybavení k léčbě pacientů s virem COVID-19".

Několik minut bez proudu může pro pacienta znamenat i smrt

Solární panely o výkonu 10 kW byly nejprve nainstalovány na dětskou nemocnici Shaidayi, která byla přeměněna na centrum péče o pacienty s Covidem. Dohromady 36 panelů poskytuje energii na provoz 14 plicních ventilátorů na jednotce intenzivní péče a místní osvětlení. "Solární elektřinu využíváme na JIPce. Pokud by vybavení, jako jsou plicní ventilátory, přestalo během výpadku fungovat, pacienti by měli vážný problém s dýcháním, což by mohlo do pěti minut vést k závažným zdravotním následkům nebo dokonce k smrti. Nyní po instalaci solárních panelů však již nemusí spoléhat na elektrický generátor,“ popisuje závažnost situace s nedostatečným elektrickým připojením ředitel nemocnice Shaidayi Abdul Manan Azad Manesh.

Úspěch instalace fotovoltaiky v nemocnic Shaidayi a dalších nemocnicích v provincii přiměl místní úředníky, aby tuto iniciativu rozšířili také do vzdálenějších oblastí. V Herátu je totiž více než 110 zdravotních zařízení a nemocnic, které se potýkají s častým nedostatkem elektřiny. „Oblasti daleko od města a odlehlé vesnice mají častější výpadky proudu, než postihují hlavní město Herát. Solární panely by přitom mohly být velkou úlevou pro nemocnice v těchto částech provincie,“ říká Sherzai. Podle něj pomůže instalace solárních panelů okresním nemocnicím ve všech kritických situacích. „Pokud jsou lidé ve vzdálených vesnicích nakažení koronavirem, zajišťujeme jim potřebné zdroje, které potřebují pro péči o pacienty a přístup ke spolehlivé elektřině je jedním z nich,“ dodal.

Solární energie do každé nemocnice v nedostupných oblastech

Příkladem je nemocnice Obei vzdálená 100 kilometrů od města Herát se 34 instalovanými solárním panely, kde již nedostatek elektřiny není problémem. „Ze solárních panelů získáváme 10 KW energie a je pro nás velkou úlevou, že díky tomu mají všechna oddělení nemocnice přístup k elektřině,“ řekl ředitel nemocnice Obei Nasir Ahmad Tokhi. Dříve byla nemocnice bez elektřiny i několik dní a operační sály a jednotka intenzivní péče měly nedostatek elektřiny každý den. „Každý den, v noci i ve dne byla všude tma,“ uzavírá Tokhi.

Projekt elektrifikace afghánské provincie Herát je financovaný Mezinárodní asociací pro rozvoj, která je součástí OSN a ekonomicky podporuje nejchudší země světa. Projekt začal v červnu 2017, bude pokračovat až do ledna 2022 a jeho cílem je poskytnou přístup k elektřině domácnostem, institucím a podnikům ve vybraných oblastech provincie Herát.

Zdroj: World Bank

FOTO: World Bank - instalace solárních panelů na nemocnici v afgánské provincii Herát díky podpoře Světové banky.