Zachraňují koaly pomocí mobilní solární nemocnice

O koaly žijící v australských lesích postižených rozsáhlými požáry nově pečují zdravotníci v pojízdné klinice ve velikosti 16 metrového nákladního auta. Tuto pojízdnou nemocnici fungující na solární pohon vybudovala nemocnice Byron Bay specializovaná na divoká a volně žijící zvířata a bude v ní poskytovat ošetření a rehabilitaci zraněným zvířatům po celé Austrálii.

Kristýna Vobecká

12. 12. 2020

Projekt soběstačné mobilní nemocnice byl vytvořen již před dvěma lety, ale ničivé dopady lesních požárů v minulém roce ještě zdůraznily jeho užitečnost. “Bylo srdcervoucí vidět tolik zraněných koal, jak sedí v koších na prádlo a čekají na ošetření,“ vysvětlil zakladatel a CEO Nemocnice Byron Bay pro divoká zvířata doktor Stephen Van Mil v oficiálním vyjádření k provozu mobilní nemocnice.

Pojízdná klinika má střešní solární panely a je vybavena veterinárními přístroji včetně rentgenu a ultrazvuku. Pro zraněná zvířata je zde také operační místnost a prostor pro rekonvalescenci. Samozřejmostí je úložiště vody a satelit určený pro komunikaci. “Mobilní klinika přináší možnost zvířatům pomoct skutečně rychle. Mohu se dostat přímo na místo, kde se zvířata nacházejí a podat jim takovou léčbu, kterou potřebují,“ řekla specialistka na divoká zvířata doktorka Bree Talbot, která bude působit v mobilní klinice společně s malým týmem dobrovolníků a veterinárních specialistů pro agenturu Reuters. „Zvířatům mohu podat léky, úlevu od bolesti a fluidní terapii, což jim snad pomůže se dostat zase do přírody. Platí zde čím dříve, tím lépe,“ dodává doktorka Talbot.

Soběstačná polní nemocnice

Značkou výhodou mobilní nemocnice, která bude brázdit australskou divočinu, je její energetická soběstačnost. Klinika je napájena solární energií a má vlastní úložiště pro vodu. Realizace výstavby mobilní kliniky v celkové ceně 700 tisíc australských dolarů byla umožněna díky financování pomocí crowdfundingu, filantropickým darům a podpoře neziskových organizací. “Díky financování ze Světového fondu na ochranu přírody jsme si mohli dovolit koupit špičkové vyšetřovací vybavení jako je ultrazvuk, rentgen, endoskopické a anestetické přístroje, klece pro urgentní péči a rychlotesty pro koaly na chlamydie,“ řekl doktor Van Mil.

Ničivými požáry, které zasáhly Austrálii na přelomu minulého roku, byly nejvíce ohroženy právě volně žijící zvířata. Podle údajů vědců jich mohlo požárům podlehnout až půl miliardy, a to včetně medvídků koala. Počet uhynulých koal v požárech se počítá přes 60 tisíc zvířat, přičemž požáry snížily populaci koal až o 24 %. Koalám tak do konce roku 2050 hrozí vyhynutí, a právě se záchranou koal v divoké přírodě může mobilní nemocnice výrazně pomoci.

Koalas Forever

"Mobilní nemocnice o velikosti přívěsu je opravdovou péčí o divoká zvířata na steroidech. Pro mnoho zraněných zvířat bude poskytnutí okamžité léčby na vysoké úrovni rozdílem mezi životem a smrtí,“ řekl Darren Grover ze Světového fondu na ochranu přírody (WWF) agentuře Reuters. Grover rovněž uvedl, že peníze na mobilní nemocnici byly v rámci projektu WWF Koalas Forever, jehož cílem je do roku 2050 počet koal ve východní Austrálii zdvojnásobit. "V rámci krize způsobené lesními požáry se ukázala skutečná potřeba po zvýšení kapacit divoké zvěře v klíčových částech východní Austrálie, kde jsou koaly nejvíce ohroženy a kde je přitom největší potenciál pro obnovu jejich populace," dodal Grover.

Koalas Forever je přitom klíčovým projektem plánu WWF Regenerate Australia. Jedná se o největší a nejinovativnější program regenerace divočiny a krajiny v historii Austrálie. V rámci něj se fond bude snažit během pěti let zajistit program ve výši 300 milionů dolarů, který pomůže s obnovou divoké zvěře a jejich stanovišť, omlazením komunity zasažené lesními požáry, podporou udržitelné zemědělství a zajištěním budoucnosti Austrálie.

Zdroje: Reuters, WWF, CBS News

FOTO (titulní foto Dr. Bree Talbot, byronbaywildlifehospital.org)