Staré svetry v nové roli: česká firma z nich vyrobí podklad pro zelené střechy

Zelené střechy jsou současným urbanistickým trendem, protože jejich výsadba na střechách městských domů pomáhá města v letních parnech ochlazovat. Zeleň na střechách také snižuje míru znečištění a hluku v městských zástavbách a pomáhá s odtokem dešťové vody. Výsadba rostlin pro zelené střechy však znamená pro stavby vyšší zatížení a rostliny vyžadují pro úspěšný růst specifické podloží. Česká firma Retex se sídlem v Moravském Krumlově, která se dlouhodobě věnuje výrobě tepelných a akustických izolací z recyklátů, tak vyvinula desku vyrobenou z recyklovaného textilu určenou speciálně pro zelené střechy.

Kristýna Vobecká

11. 11. 2020

Exotické zelené střechy

„Název Retex je zkratkou pro REcyklaci TEXtilu. Cirkulární ekonomika a vývoj výrobků z recyklátů s vysokou přidanou hodnotou je jednou z hlavních náplní a vizí naší firmy,“ vysvětluje ředitel společnosti Retex Robert Šimečka. Nápad na výrobu desek pro zelené střechy se přitom zrodil během setkání na VUT v Brně zhruba před šesti lety. „Měli jsme zdroj suroviny, což byl recyklát z vlastní výroby a hledali jsme možnost, jak ho uplatnit. Nápady byly různé, například ochrana potrubí při zahrnování zeminou apod. Zelené střechy nám sice zpočátku připadaly velmi exotické a také jsme o nich nic nevěděli, ale ukázalo se, že to bylo velmi šťastné rozhodnutí. Při vývoji jsme totiž zjistili, že náš výrobek je unikátní a poskytuje celou řadu nových možností,“ říká ředitel společnosti k počátkům výroby produktů pro zelené střechy.

Prvním výrobkem moravskokrumlovské firmy pro zelené střechy byla retenční deska určená pro růst vegetace na střeše, která však nebyla vyrobena z recyklátu. Novinkou s tzv. ekologickým příběhem je tak právě vegetačně-retenční deska vyrobená z tříděného textilu z druhé ruky. Tato deska se vyrábí zejména z použitých svetrů, tedy z recyklovaných pletenin ideálně vyrobených ze syntetických vláken. „Výrobek by neměl podléhat biodegradaci, snažíme se proto minimalizovat přírodní vlákna, a právě svetry jsou často vyrobené z umělých materiálů, jako je polyester nebo akryl, a jsou snadno rozvolnitelné do vláken,“ vysvětluje původ materiálu pro recyklované desky obchodní zástupce pro oblast zelených střech společnosti RETEX Pavel Třísko. Samotný vytříděný recyklovaný textil firma nakupuje u organizací, které se sběrem těchto surovin zabývají, jedná se například o Diakonie.

Zájem o zelené střechy v Česku rychle roste

Jednoznačnou výhodou recyklovaných desek určených pro zelené střechy je jejich možné použití pro vegetační skladby zelených střech s omezeným množstvím substrátu. Recyklované desky je díky tomu možné použít i tam, kde nelze střechy příliš zatížit. „Jedná se o různé rekonstrukce nebo větší průmyslové střechy. Naše střechy jsou používány nejen v Evropě, ale například i v Izraeli, přičemž našimi nejčastějšími zákazníky jsou realizační a zahradnické firmy,“ říká Třísko. Zájem o instalace zelených střech podle něj na trhu rychle roste, meziročně až o desítky procent. Samotná pokládka recyklovaných desek na zelené střechy potom probíhá na podkladovou geotextilii a deska se dál nijak nekotví, ale volně pokládá tak, aby pokryla celou plochu střechy. „Podle zahradníků rostlinám vyhovuje, pokud nemají pod kořeny vzduchové kapsy, což se stává při použití standardních nopových fólií, nikoli u našich desek,“ uzavírá Třísko.

Zájem o zelené střechy roste i ze strany českých domácností. Podle Státního fondu životního prostředí (SFŽP) bylo za první polovinu letošního roku podáno téměř tolik žádostí o dotaci na zelenou střechu jako za celý loňský rok a větší zájem je právě o extenzivní zelené střechy, které mají nižší vrstvu substrátu. "Je to zejména z toho důvodu, že tento typ zelených střech je téměř bezúdržbový a zároveň klade menší nároky na nosnost střešní konstrukce," řekla Stanislava Beyerová z oddělení komunikace SFŽP pro ČTK. Domácnosti mohou žádat o dotace na zelenou střechu v rámci programu Nová zelená úsporám a pro veřejné budovy měst a obcí je určen Operační program Životního prostředí.

Zdroje: SFŽP

FOTO: Retex