Inovace mohou nastartovat českou ekonomiku

Diskusi o trendech v oblasti dekarbonizace ekonomiky nabídne Ekoinovační fórum, které si klade za cíl akcelerovat nástup moderních řešení do každodenního života. Věnovat se bude rovněž příležitostem v inovacích, které posouvá vpřed Zelená dohoda pro Evropu. Ta také otevírá prostor pro chytrá řešení českých univerzit, výzkumných pracovišť či firem. Fórum můžete sledovat 19. listopadu od 10 do 13 hodin.

Svaz moderní energetiky

11. 11. 2020

Vystoupí na něm vicepremiér pro ekonomiku, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček, generální ředitel CzechInvestu Patrik Reichl, předseda, Technologické agentury ČR Petr Konvalinka, programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák, generální ředitel ČEZ ESCO, a.s Kamil Čermák, generální ředitel Kofoly a.s. Jannis Samaras nebo ředitel Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT Lukáš Ferkl.

Akci pořádá Svaz moderní energetiky, BIC Brno a Inovační centrum Olomouckého kraje. Generálním partnerem je agentura CzechInvest. Záštitu Ekoinovačnímu fóru udělil místopředseda vlády a ministr průmyslu Karel Havlíček. Partnery akce jsou ministerstvo pro místní rozvoj, Olomoucký kraj, Technologická agentura ČR, Technologické centrum AV ČR, Svaz průmyslu a dopravy ČR, Aliance pro energetickou soběstačnost a Solární asociace.

Akci můžete slevovat 19. listopadu od 10:00 online na webu ceskenoviny.cz nebo facebooku. Pokud byste měli zájem zúčastnit se přímo debaty přes platformu Zoom a položit hostům dozat, můžete se přihlásit prostřednictvím e-mailu kancelar@modernienergetika.cz.

Jak naplnit strategii Country for the Future

Úvodní blok otevře témata podpory inovací v rámci Národního plánu obnovy, možnost průniku mezi státními institucemi, výzkumnými pracovišti a byznysem, tak aby se povedl úspěšně přechod na klimaticky neutrální ekonomiku. Jako úvodní host přislíbil svou účast Karel Havlíček, vicepremiér pro ekonomiku, ministr průmyslu a obchodu, ministr dopravy. Na něj naváže David Koppitz, náměstek ministryně pro místní rozvoj. Pohledy byznysu, které se zavázal k přechodu na klimaticky neutrální podnikání, nabídnou Kamil Čermák, generální ředitel, ČEZ ESCO, a.s. a Jannis Samaras, generální ředitel, Kofola a.s..

Ekonomika bez uhlíku – na jaké inovace se zaměřit

Navazující blok, ve kterém se debaty zúčastní zástupci klíčových státních agentur pro podporu nových projektů, bude sledovat možnosti podpory českých výzkumných pracovišť, příležitosti pro akceleraci nových řešení, která se mohou zapojit do ochrany klimatu a nástroje, které mohou české startupy uvést na světový trh. Diskutovat bude Patrik Reichl, generální ředitel, Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest, Petr Konvalinka, předseda, Technologická agentura ČR a Naďa Koníčková, zástupkyně ředitele, Technologické centrum AV ČR

Zelená dohoda pro Evropu – dohodne se na cestě také byznys?

Třetí blok pak otevře debatu o řešeních, která mohou přispět k naplnění Zelené dohody pro Evropu v rámci oživení české ekonomiky, akcelerovat inovace v oblasti moderní energetiky či boje proti suchu a posílit rozvoj regionů, které čeká transformace v důsledku útlumu uhlí. Debata by měla otevřít také nová témata, která se změnou přichází - využití vodíku, elektromobility či digitalizace. Diskuze se zúčastní Karel Dobeš, předseda představenstva ASMP, vládní zmocněnec pro spolupráci s Evropskou GNSS agenturou GSA, Lukáš Ferkl, ředitel Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Praze a Martin Sedlák, zástupce pořadatelů, programový ředitel Svazu moderní energetiky.

Zdroj: modernienergetika.cz

FOTO: modernienergetika.cz