Je čas opustit věk energetických dinosaurů

Už desítky let na odborných konferencích slýchám od zástupců tradiční energetiky, že bez uhlí a jádra to nepůjde. Že energetická bilance se bez další těžby uhlí nebo stavby jaderných zdrojů neobejde, protože spotřeba elektřiny dále poroste. A že obnovitelné zdroje mohou zajistit jen jakýsi vedlejší, doplňkový přísun energie.

Zdeněk Sobotka

30. 10. 2020

Loňský rok přitom ukázal, že i přes ekonomický růst se ve vyspělém světě zvyšování spotřeby elektřiny zastavuje, a to i u nás v České republice, jejíž HDP přitom vzrostl o slušných 2,4 %. V Severní Americe navzdory hospodářskému boomu spotřeba elektřiny dokonce o 2 % klesla.

Předpoklad, že si trh dokáže sám a rychle najít cestu k úsporám i efektivnější, a přitom čistší energii potvrzuje i nová studie agentury Bloomberg NEF o trendech v energetice. Z ní vyplývá, že už v loňském roce se na první místo v budovaných zdrojích energie dostala fotovoltaika. Ta dokázala celosvětově vygenerovat 45 % nové kapacity, a jednoznačně tak předčila fosilní paliva, která dosáhla jen na 25 %. Mimochodem jádro představovalo v loňském přírůstku zdrojů jen velmi zanedbatelný objem.

Studie Bloombergu nabourává i další z mýtů šířených odpůrci zelené energie, a sice že si ji mohou dovolit jen bohaté země. Trendy jsou v tomto ohledu jasné a velmi dobře měřitelné. Pro členské státy OECD představují větrné a solární elektrárny většinu stavěných zdrojů už deset let. Pro země, které nejsou členy OECD, a také například pro Chile, Kolumbii, Mexiko a Turecko převážily zdroje energie z větru a slunce nad těmi klasickými v roce 2016. My jsme do Chile přišli v roce 2014 a v roce 2017 se nám tam podařilo připojit první fotovoltaickou elektrárnu, takže i Češi přispěli na druhém konci světa svou troškou do mlýna.

Jistě, v Česku takové osvitové a povětrnostní podmínky nemáme, ale inovace a rychlý vývoj technologií nám i v tuzemských podmínkách nyní už dávají velmi slušné možnosti věčnou energii slunce čerpat. To všechno uvedená čísla potvrzují. Navíc tu máme hustě elektrifikovanou stabilní síť a schopné technicky zaměřené profesionály, tedy základní předpoklady k tomu, abychom efektivně rozvíjeli alternativy a mohli opustit věk dinosaurů. Otázka je, jestli to chápou i ti dinosauři.

Zdeněk Sobotka, autor je zakladatelem skupiny SOLEK

Zdroj: Solek

FOTO: Zoltan Tasi