Čerstvý vzduch sníží riziko onemocnění koronavirem v domech

Němci mají plán, jak jednoduše a levně bojovat s koronavirem. V chladném období roku tráví lidé více času ve vnitřních prostorách, a německá vláda proto hodlá investovat 500 milionů eur do vylepšení kvality vzduchu ve veřejných budovách, což by mělo také omezit šíření koronaviru mezi lidmi.

Kristýna Vobecká

27. 10. 2020

Podpora půjde do vylepšení proudění vzduchu v muzeích, univerzitách, školách a na úřadech. Za myšlenkou těchto investic stojí fakt, že virus se šíří pomocí malých kapének zvaných aerosoly, které přenášejí infikovaní lidé, zejména kýcháním nebo kašláním. Tyto kapénky mohou podle vědců zůstat v místnosti až osm minut. V chladnějších obdobích tak logicky lidé tráví více času uvnitř a jsou vystaveni vyššímu riziku, že se nakazí koronavirem právě kvůli těmto kapenkám. Německá vláda proto plánuje vylepšit zejména již existující klimatizační systémy nikoli investovat do úplně nových, což by stálo více peněz. Každý systém by tak měl vyčerpat maximálně 100 tisíc eur. Investice půjdou také na senzory oxidu uhličitého, které odhalí, když se stane vzduch v místnosti nezdravým.

Lüften ochrání Němce před šířením infekce

“Pravidelné větrání ve všech soukromých a veřejných prostorách může významně snížit riziko infekce,“ uvádí německá vláda ve svých pokynech. Kvalita vzduchu v místnosti je však podle inženýra a experta na analýzu kvality vzduchu z Technické univerzity v Berlíně Martina Kriegela důležitá i mimo koronavirou pandemii. „Existují jasné důkazy, že kvalita vzduchu v kanceláři souvisí s počtem dnů, během kterých jsou zaměstnanci nemocní,“ uvedl pro deník Die Zeit.

Praktikování častého větrání není pro Němce nic nového. Tradiční metoda zvaná Lüften patří k německému koloritu a je široce podporována experty v zemi i mimo ni jako užitečný způsob, jak omezit šíření infekčních chorob. Přestože tato metoda často vede k roztržkám, protože ne všichni Němci mají rádi zimu, německá kancléřka Angela Merkel věří, že „to může být nejlevnější a nejefektivnější způsob“, jak omezit šíření koronaviru. Čerstvý vzduch se stal také součástí oficiální německé strategie pro boj s koronavirem, která německým občanům říká, jak žít během koronavirové pandemie. L jako Luft (vzduch) bylo nyní přidáno k A pro Abstand (rozestup), H pro Hygiene a A pro Alltagsmaske (rouška).

Větrání školních tříd třikrát do hodiny

Stejně důležité je pro německou vládu udržet čerstvý vzduch ve školách. Německá environmentální agentura (UBA) zveřejnila čtyřstránkový manuál k větrání ve školních třídách. Manuál říká, kde, proč a jak by měly být třídy větrány, aby byli žáci chráněni před infekčními kapénkami. „Naším hlavním doporučením je větrání školních tříd pravidelně každých 20 minut aspoň na 5 minut s plně otevřenými okny,“ uvedl prezident UBA Dirk Messner a dodal, že tak dojde k úplné výměně vzduchu v místnosti třikrát do hodiny.

Německá vláda chce školám, které nemají centrální klimatizační systém zajistit alespoň mobilní čističky vzduchu, které podle bavorské stanice BR24 zachytí miniaturní částice, vyčistí vzduch v místnosti během pár minut a stojí okolo 2 tisíc eur. Rozsah investic však bude záviset na tom, jak jednoduše mohou konkrétní třídy otevírat okna a větrat čerstvý vzduch do místnosti. Němečtí experti navíc tvrdí, že přístroje s UV-zářením, ionizátory nebo ozónové čističe nebojují s koronavirem a navíc mohou kvalitu vzduchu dokonce zhoršit.

“Pravidelné větrání mě baví, ať už je to ve třídě nebo doma a nyní se zdá kvůli koronaviru důležitější než kdy dříve. Přesto mám trochu obavy, jak to to budeme s dětmi zvládat, až bude skutečně zima,“ uvedla německá učitelka Helen z Kolína nad Rýnem k pravidelnému větrání třídy pro The Guardian.

Zdroje: BBC, inews.co.uk, The Guardian

FOTO: Alexandre Chambon