Studenti architektury z Brna vdechují plastovému odpadu nový život

Plastový odpad může sloužit jako užitečná hmota na výrobu nábytku nebo třeba držáku na kávu. To si myslí tři brněnští studenti architektury z uskupení Plastic Guys, kteří vyrábí z použitého plastu desky, jež mají využití na řadu způsobů.

Kristýna Vobecká

23. 10. 2020

Uskupení Plastic Guys tvoří studenti Ústavu architektury Fakulty stavební v Brně Marco Aulisa, Štěpán Macek a Ondřej Venclík. Jejich zájem o přetváření plastového odpadu na další předměty začal návrhem prototypu lesní útulny Plastic Crystal, pro kterou vyrobili fasádu z plastového odpadu. „Právě environmentální myšlenka dala útulně přidanou hodnotu. Začali jsme se proto o recyklaci zajímat více a inspirovali jsme se u holandských Precious Plastic. Po jejich vzoru jsme se rozhodli založit si vlastní dílnu. V ní teď vyvíjíme a vyrábíme především recyklované desky,“ říká k začátkům Plastic Guys jeden z jejích členů Štěpán Macek. Plastové desky, o kterých mluví, jsou základním produktem vyrobeným z plastového odpadu a mají široké možnosti využití. „Plastový odpad lze zpracovat všemožnými způsoby. Rozhodli jsme se vyrábět desky, protože jejich použití je velmi všestranné a výroba není příliš náročná,“ říká budoucí architekt.

Plast je možné obrábět jako dřevo

Než dojde k výrobě samotné desky je nutné plastový odpad vytřídit podle barvy a druhu, následně se vyčistí, rozemele a plastová drť se nasype do připravené formy, která se roztaví v peci. Tato forma se potom vloží do lisu, kde se nechá vychladnout. „Nejvhodnější použití těchto desek je v nábytkářském průmyslu. Spolupracujeme s designery, kteří z nich vyrobí stolky například noční, konferenční, kavárenské, sedací nábytek nebo i městský mobiliář. Je možné z nich cokoliv vyřezat jak ručně, tak na CNC nebo vodním paprsku,“ vysvětluje Macek. Plastové desky se však hodí také k výrobě obkladů nebo třeba kuchyňských linek. Plast lze totiž podle Plastic Guys opracovávat jako dřevo a pomocí horkého vzduchu je z něj možné vytvářet různé tvary nebo jej svařovat.

Není však plast jako plast. Různé třídy plastů mají různé vlastnosti. „My používáme hlavně polypropylen a polyethylen (HDPE či LDPE), které jsou pevné, přiměřeně pružné, odolné a stálé. Například polystyren a PET pro naše potřeby příliš vhodné nejsou, desky z nich jsou křehké,“ říká Macek. Výsledné plastové desky potom mají barevné vzory a vypadají jako malířská plátna.

Držák na kávu vyrobený z kavárenského odpadu

Práce Plastic Guys se však neomezuje jen na nábytek. V současnosti navázali spolupráci s kavárnami, kterým nabízejí možnost využití odpadu, jenž kavárna vyprodukuje na výrobu dalších produktů, jako jsou držáky na kávu, podtácky, poličky, stoly nebo židle. „Spolupráce s kavárnami probíhá v praxi tak, že od nás mají instrukce, který plast můžeme využít. Ten nám dávají bokem a jednou za čas si ho do nich vezmeme. Pak ho použijeme na výrobu produktu. Pokud jeho množství nestačí, přidáme recyklát ze zásob, které máme,“ říká ke spolupráci člen tria Plastic Guys. První takovou spolupráci navázali budoucí architekti s brněnskou kavárnou The Roses, která používá držáky na kávu vyrobené z recyklovaného plastu a pro brněnský Natural Wine Shop v současnosti vyrábí svůj zatím největší projekt, jímž je 3,5 metru dlouhý stůl.

Pro Plastic Guys je hlavním cílem jejich práce vracení použitého plastu zpět do oběhu. Váží si jeho hodnoty, unikátních vlastností a svým zpracováním mu vdechují nový život spojený s originálním vzhledem. „Chceme šířit myšlenku, že to není odpad, ale surovina,“ říká Macek. V budoucnu se proto Plastic Guys chtějí zaměřit na získávání odpadu z více různých zdrojů.

Kromě odpadu z kaváren a restaurací to mohou být například květináče, obaly od kosmetiky a domácích prostředků nebo zbytky z průmyslu. „Chceme hlavně šířit myšlenku recyklace, aby se nevyráběl stále nový plast, ale používal se hlavně ten, co tu už máme. I když je nový levnější a kvalitnější, to hraje roli pouze v krátkodobém horizontu. Z dlouhodobého hlediska si musíme uvědomit, že se jedná o neobnovitelný zdroj, už teď jsme ho vyprodukovali tolik, že když to takto půjde dál, zaplaví nás úplně,“ uzavírají Plastic Guys myšlenkou, kde je podle něj hlavní hodnota recyklace.

FOTO: VUT v Brně / Plastic Guy