Přes 20 000 fotovoltaických panelů bude dodávat energii pro měděnou huť

Čistá elektřina z vlastního zdroje nahradí část spotřeby měděné huti a rafinerie. Při špičkovém výkonu za slunečných dní může solární elektrárna pokrývat až pětinu potřebného výkonu.

TZ ČEZ

7. 8. 2020

Solární park s celkovým výkonem 10 megawattů postaví CEZ ESCO Bulgaria pro místní pobočku německé skupiny Aurubis, jednoho z největších světových producentů mědi. Desetihektarový solární park vyroste v příštích dvou letech na rekultivované bývalé skládce odpadních vod měďařského závodu u města Pirdop, asi 70 km východně od Sofie. Oblast, v minulosti místními obyvateli přezdívaná ironicky Modrá laguna, tak dokončí svou transformaci z ekologické zátěže ve výrobnu čisté energie. CEZ ESCO Bulgaria zde nainstaluje celkem 20 200 fotovoltaických panelů, které během roku vyrobí zhruba 11 700 megawatthodin ročně.

„V Bulharsku realizujeme řadu zajímavých projektů z oblasti moderních energetických služeb ESCO. Přestože prioritně budujeme tuto oblast především v Německu, severní Itálii a Polsku, zakázky jako je tato považujeme za důležité pro rozvoj našeho mezinárodního know-how,“ uvedl Jaroslav Macek, ředitel Elevion Group, která zastřešuje ESCO aktivity ČEZ mimo ČR a Slovensko. Na zdárném zajištění bulharské zakázky spolupracovaly poradensky také další společnosti ze skupiny, konkrétně OEM z Polska a Kofler Italia, které mají s budováním fotovoltaik rozsáhlé zkušenosti.

Společnost Aurubis Bulgaria, která patří ke strategickým podnikům v zemi, díky vlastnímu zdroji ekologické elektřiny pokryje v průměru 2,5 % spotřeby měďařské hutě a rafinerie, během denních špiček za optimálního počasí pak až pětinu.

„Tento projekt je součástí dlouhodobého investičního programu společnosti a je v souladu s naší politikou udržitelného rozvoje a přechodu na ekologické hospodářství. Naší strategií je do roku 2030 vyrábět 20 % elektřiny z vlastních obnovitelných zdrojů,“ řekl Tim Kurt, generální ředitel společnosti Aurubis Bulgaria.

„Projekt 10MW fotovoltaické elektrárny pro Aurubis představuje největší instalaci vlastního podnikového zdroje v Bulharsku a zároveň i největší solární projekt, který jsme dosud realizovali. Máme radost, že se na něm můžeme podílet, a pomoci tak dalšímu zákazníkovi z řad bulharských firem skloubit snižování spotřeby energie s ochrannou životního prostředí,“ uvedl country manažer ČEZ pro Bulharsko Karel Král.

CEZ ESCO Bulgaria má za tři roky existence na svém kontě 21 dalších zakázek na výstavbu solárních elektráren o celkovém výkonu 3,4 MWp, z toho tři čtvrtiny již běží. V drtivé většině případů se jedná o střešní instalace. Jednou z posledních zakázek je například velká střešní fotovoltaika s výkonem 750 kWp pro výrobce průmyslových obalů a textilií Thrace Ipona. Kromě toho poskytuje zákazníkům řadu dalších služeb moderní energetiky, například v oblasti vytápění a chlazení, osvětlení, ventilace či průmyslových systémů.

Zdroj: TZ ČEZ

FOTO: ČEZ