Vláda má geniální plán: podnikejte bez zisku, píše solární firma

Vláda koncem dubna na svém jednání na poslední chvíli změnila novelu zákona o podporovaných zdrojích. Změny mají nejtvrdší dopad na solární elektrárny, pro které by jejich přijetí znamenalo bankrot v přímém přenosu. Ty tam by byly sliby minulých vlád na podporu produkce čisté elektřiny, díky které jen fotovoltaika pomohla ušetřit 2,5 milionu tun hnědého uhlí a vylepšit tak naše životní prostředí. Zisk není pro každého. Na vládní kroky reagoval Ing. Miloslav Palata, jednatel společnosti, která provozuje solární elektrárnu.

Miloslav Palata

27. 5. 2020

Vláda Andreje Babiše navrhla, aby se podpora u solárních elektráren snížila podle vnitřního výnosového procenta (ziskovost projektu). To by ale mělo být nově pouhých 6,3 %, což je významně méně než obvyklý úrok bankovních úvěrů z doby, kdy většina solárních elektáren vznikla. Návod, jak by takový zásah (tedy stav, kdy firma nebude mít na splátky úvěru) mohly firmy přežít, už Andrej Babiš ani Karel Havlíček k navrhované změně nepřidali. 

Vládě také bohužel nedochází, že většina provozovatelů má fotovoltaiku jako svůj druhý byznys. Majitelé středních i větších solárních elektáren jsou ve většině případů současně zemědělci, majitelé pekáren, strojaři, výrobci nábytku a další podobné profese. Jejich základní podnikání ve většině případů ohrozila virová epidemie. A teď přichází stát s hrozbou, které je může definitivně dorazit. V této zoufalé situaci, kdy by jim přestalo fungovat veškeré podnikání, by nebyli schopni dostát svým závazkům vůči zaměstnancům, subdodavatelům i bankám. 

Otroci státu

Podnikatelé investovali do fotovoltaiky na základě objednávky státu. Neměli žádné neveřejné informace, postupovali v souladu se státními instrukcemi, dodrželi všechna pravidla. Celých deset let jsou pak terčem politických a mediálních ataků, které z nich udělaly solární barony a jejich podnikání dostalo nálepku tunelu. Přitom dělají jen to, co si stát objednal: vyrábí čistou elektřinu, která pomáhá šetřit naše zdraví a krajinu, ve které žijeme.

Bezpochyby zde bylo několik solárních parků, které měly pochybné pozadí. Jde však o jednotky případů z celkových 28 tis licencí a je úkolem policie a soudů, aby tyto případy prošetřily a případně odsoudily. Kriminalizovat a postihovat celý sektor nedává smysl. Taky přece neodsoudíme všechny cukráře, pokud potravinářská inspekce odhalí, že někdo šidí své koblihy.

Chyby v regulaci rozvoje obnovitelných zdrojů udělal stát, to koneckonců přiznává i ministr Havlíček. Politici měli tehdy dát jasná pravidla, kolik má v daných letech vzniknout nových elektráren. Pokud ale chce stát dnes měnit pravidla hry a rušit garantované podmínky, za kterých projekty vznikly, měl by dát podnikatelům šanci, aby ze solární energetiky vystoupili, zachránili si tak svou pověst a často i střechu nad hlavou. Babišem navržená změna totiž může znamenat, že jim banky kvůli osobnímu ručení za dosud nesplacené úvěry seberou vše, co mají, nebo že se stanou pouhými otroky státu.

Výprodej solární energetiky

Pokud Andrej Babiš a Karel Havlíček nezapomněli své zkušenosti z normálního podnikání, měli by rozumnět hrozbám, jakým kvůli jejich rozhodnutí solární sektor bude čelit, a měli by provozovatelům nabídnout, že si stát jejich solární elektrárny koupí za férovou cenu a následně si je bude provozovat sám. Podobně jako to chtějí garantovat ČEZu v případě plánované dostavby nového bloku v Dukovanech.

Jinak bude mít devastace podnikatelského prostředí, kterou by tento návrh způsobil nejen v oboru obnovitelných zdrojů, nepochybně masivní soudní dohru. Tuzemské i arbitrážní žaloby na stát nepochybně přijdou, signály jsou jasné. Česko se ještě může vyhnout poškození pověsti u zahraničních investorů. Řada z nich již kroky české vlády narušující garantovanou podporu zaznamenala a začínají mít oprávněnou obavu o další investice v Česku. Což je stav, kterým může Babišova vláda potopit oživení ekonomiky po drtivém propadu během pandemie koronaviru.

Autor: Ing. Miloslav Palata, jednatel společnosti, která provozuje solární elektrárnu a udělal pouze jednou chybu: důvěřoval českému státu, že bude dodržovat vlastní zákony.

FOTO: AliES