Bez kazítek: EU zajistila delší život vaší nové pračce

Rozbila se vám pračka a vy jste zjistili, že je levnější si koupit novou než ji nechat opravit? Nebo vám přestala fungovat lednice a na trhu již nebyly k dostání náhradní díly, protože šlo o starší model? Tak tohle se podle nové směrnice, kterou vydala na začátku října Evropská komise, musí od roku 2021 změnit. Sada směrnic zavádí pravidlo, že veškeré náhradní díly pro vybranou elektroniku a domácí spotřebiče musí být jednoduše dostupné alespoň deset let a firmám také nařizuje vyrábět produkty, které se tak snadno nepokazí

Kristýna Vobecká

26. 10. 2019

Nové nařízení se týká ledniček, praček, myček nádobí, elektrických motorů, displejů a další elektroniky a je výsledkem mnoha stížností z řad zákazníků, kteří poukazovali na to, že se jejich spotřebiče rozbijí téměř přesně poté, co skončí jejich záruka. Problematické také je, že pokud chtějí spotřebič nechat opravit, je často levnější koupit si nový spotřebič než si pořizovat náhradní díly, jež často nejsou na trhu dostupné, jsou příliš drahé nebo je oprava velmi složitá.

Výrobci domácích spotřebičů budou muset také, kromě dostupnosti náhradních dílů svých produktů, zajistit, aby těmito díly mohli opravit spotřebiče zákazníků různí nezávislí opraváři, nejen ti z autorizovaných, a právě často předražených servisů. “Pokud možnost opravovat konkrétní produkty zůstane v rukou pouze pár firem, přicházíme o příležitost tuto změnu udělat dostupnou jak cenově, tak fyzicky. Malí nezávislí opraváři mohou udělat skvělou službu naší společnosti i ekonomice. Musíme jim proto pomoci dělat jejich práci,“ uvedla pro BBC.com zástupkyně Evropské Environmentální kanceláře Stephane Arditi. 

V EU je více praček než aut

Výsledkem současného přístupu firem ke kazovosti svých produktů, který se snaží svým nařízením Evropská komise změnit, je rostoucí produkce elektronického odpadu. Každoročně se jedná o 50 milionů tun po celém světě, ale pouze 20 % z toho je řádně recyklováno. Pro představu bylo v roce 2016 mezi státy Evropské unie největším producentem elektronického odpadu Norsko s 19,6 kily na obyvatele. Češi vyprodukují ročně 8,6 kilo na osobu a nejméně elektronického odpadu mají v Rumunsku, a to pouze 1,6 kilo na osobu. Studie Ellen MacArthur Foundation dokonce uvádí, že evropské domácnosti vlastní více praček než aut, a přestože jsou si tyto pračky konstrukčně víceméně podobné, životnost konkrétních modelů se výrazně liší. 

Podle odhadu Evropské komise dojde zavedením nového balíčku směrnic, které obsahují také nařízení v oblasti zvyšování energetické účinnosti a designu produktů, které by měly více odpovídat principům cirkulární ekonomiky, k úspoře energie o 167 TWh do roku 2030, což se rovná roční energetické spotřebě Dánska. Ušetří se také 46 milionů tun oxidu uhličitého, který by byl jinak vypuštěn do evropského ovzduší a díky úspornějším pračkám a myčkám nádobí uspoříme 711 milionů metrů krychlových vody ročně.  

Co je však jistě zajímavé pro každého Evropana, je úspora peněz, kterou nová směrnice přinese. Zákazníci v celé Evropě díky šetrnějším spotřebičům mohou dohromady ušetřit až 20 miliard eur na účtech za energie do roku 2030. Navíc každá evropská domácnost ušetří za každý nekoupený domácí spotřebič průměrně každý rok 150 eur, což je téměř 4 tisíce korun, a to není zase tak málo. 

Zdroj: Ec.europa.eu, BBC.com, Weforum.com