Mýty o zelené elektřině. Kterým věříte vy?

Drahá, nedostupná a nahnědlá. O zelené elektřině se mluví stále častěji. Automobilky, banky i technologické společnosti se zavazují k jejímu výhradnímu využívání a na zelený proud už se připojila i spousta českých domácností. O její ceně, skutečném původu a udržitelnosti koluje řada nepravdivých informací. Které z mýtů o zelené elektřině jsou pravdivé? Jak poznat marketing natřený nazeleno od opravdového zeleného proudu?

Nano Energies

12. 9. 2019

Zelená je ve skutečnosti nahnědlá

 Propadlé pánve na Mostecku nebo ekologicky zpracovaný zemědělský odpad z kanalizací. Zhruba takový je rozdíl ve výrobě hnědé a zelené elektřiny. Dobrá zpráva je, že nemusíte dělat kompromis, protože proud mířící do vašich zásuvek může být k přírodě stoprocentně citlivý. „Naši dodavatelé dokáží na elektřinu přeměnit vítr, sluneční paprsky i proud vody nebo biomasu,” vysvětluje Stanislav Chvála z české firmy Nano Energies, která spolupracuje pouze s domácími dodavateli a jejich zelená elektřina je ze 100 % obnovitelných zdrojů z Čech a Moravy.  

V Česku má na výrobě energie stále největší podíl hnědé uhlí. Jeho spalování ale produkuje zplodiny negativně ovlivňující kvalitu ovzduší. Za ekologické nelze označit ani jeho získávání. Pestrá skladba zdrojů zelené elektřiny naopak zaručuje, že když topíme, svítíme nebo vaříme, tak se uvolňuje jen minimální množství CO2.  

Svítit udržitelně je dražší a složitější 

Vysoká cena je další nepodložený mýtus, který si lidé se zelenou energií spojují. Za čistou elektřinu Nazeleno by přitom zaplatili srovnatelnou částku, jako u jiných dodavatelů, protože zelená elektřina je dražší v průměru o jednotky procent. Rozdíl, který typicky zaplatíte za zelenou elektřinu, odpovídá u tří až čtyřčlenné rodiny žijící v bytě zhruba cappuccinu a dortíku v kavárně. A to za čistší vzduch a férové podmínky pro dodavatele stojí.  

A neodůvodněné obavy panují i ohledně přepisu energií. „Na webu máme kalkulačku, kde si během tří minut můžete spočítat, kolik za čistou energii zaplatíte. Administrativa spojená s převodem jde také za námi – přejít můžete kdykoliv, pokud nejste vázáni smlouvou do určitého data. Vše vyřídíme za vás,“ pokračuje ve vyvracení mýtů Chvála. 

Jedna zelená domácnost nic nezmění 

Je pravda, že když budete svítit čistou elektřinou, nezmění se hned barva světla vašich žárovek v obýváku a ani složení energie, která je rozsvěcuje. Pozitivní změna totiž přijde dlouhodobě. Elektřina v síti funguje podobně, jako voda v jezeře, která do něj přitéká z různých míst. Čím více budou mít společnosti dodávající zelenou elektřinu odběratelů, tím více čisté energie v síti bude. “Obnovitelné zdroje byly dlouhou dobu dotované státem, což nebylo úplně ideální. Teď ale dotace na výstavbu nových zdrojů končí a je správný čas systém nastavit znovu, zdravě a tržně. Pokud chceme mít jako občané v Česku čistou elektřinu, musíme to dát najevo. Je to jednoduché, když budou velcí i malí zákazníci zelenou vyžadovat, budou vznikat nové zdroje zelené elektřiny,” vysvětluje Chvála. A to si uvědomuje stále více domácností i firem. Nazeleno už svítí, topí a fungují například všechny drogerie DM, kavárny Costa Coffee, síť Aero kin nebo pražská gastro tržnice Manifesto, stejně jako spousta domácností. Každá jedna zásuvka, která si objednává proud čisté energie, totiž pomáhá měnit složení elektřiny v našem pomyslném jezeře ve prospěch udržitelnosti.  

„Důležitá je pro nás i férová cena pro dodavatele – i ti musí dostat za svou práci zaplaceno. Právě oni jsou klíčem k dlouhodobé udržitelnosti výroby čisté elektřiny,“ vysvětluje Stanislav Chvála. A příběhy některých potvrzují, že udržitelnost pro ně zdaleka není jen o výrobě čisté elektřiny. Například v Jindřichovicích pod Smrkem, odkud do sítě Nano Energies dodávají proud z větrných elektráren, otevřeli Ekologické centrum, kam se sjíždějí inspirovat lidé ze širokého okolí.  

Zelená elektřina způsobuje blackout 

Tento mýtus je snad nejrozšířenější. Pravda je ale taková, že nemusíte mít obavy z výpadků elektrické energie, která pochází z obnovitelných zdrojů. Některé fungují víceméně pořád, nehledě na denní dobu nebo roční období – třeba bioplynky, elektrárny na vodu nebo ty, které zpracovávají biomasu. Nikdy se vám tak nestane, že by za vaši spotřebu muselo jít do sítě více energie z konvenčních zdrojů. A proto můžete mít doma 100% zelenou elektřinu i přesto, že vítr zrovna nefouká, nebo slunce nesvítí. Konkrétně Nano Energies například vykupuje dvakrát více obnovitelné elektřiny, než kolik dodává domácnostem, aby jí měli vždy dost a nemuseli nakupovat na burze elektřinu hnědou. 

Stejně je to všechno jen zelený marketing  

Green, bio, eko, earth-friendly a udržitelně jsou nálepky, které si na svůj produkt přidává stále více firem. Je fakt, že různé společnosti tím myslí různé věci. Pokud chcete mít jistotu, že to váš dodavatel myslí s čistou elektřinou skutečně vážně, zkontrolujte si, že vedle zelené neprodávají i hnědou a že zelená pro ně neznamená jen to, že nakoupí certifikáty, tzv. záruky původu, ze třetích zemí. 

Udržitelný přístup k přírodě už není jen o třídění odpadu, šetrné spotřebě vody nebo cestě do práce na kole místo autem. Elektřinou nabíjíme telefony, ochlazujeme vzduch, nebo s její pomocí poháníme elektromobily. A zelená elektřina je cestou, jak se napojit obnovitelnými zdroji na dech naší planety a chovat se v souladu s její dynamikou.