Starý není špatný: zachránit nábytek přes smetištěm může město i nezávislý projekt

Stěhujete se a do nového bytu se vám většina současného nábytku vůbec nehodí? Nebo vyklízíte byt po babičce a našli jste zde několik zachovalých kousků, které by zasloužily opravu a nezaslouží si skončit na smetišti? Tak to vás potěší, že už i v Česku najdete místa, kde dají starým, ale znovupoužitelným věcem nový život.

Kristýna Vobecká

15. 8. 2019

Reduce, Reuse, Recycle – o principu 3R uplatňovaném pro ekologické nakládání s odpadem jste už možná slyšeli. Základem je předcházení samotné produkci odpadu, dále nalezení nového uplatnění pro odpad, pokud už vznikne, a nakonec až posledním krokem je jeho recyklace. Právě na podporu principu Reuse, tedy opětovné užití starých věcí, se zaměřuje čím dál více provozoven, obchodů a sběrných míst, které uvedou vaše staré věci zpět do života. Buď je zde přímo opraví a prodají, nebo za symbolickou cenu pošlou dál.

Re-Brno

V moravské metropoli se snaží, alespoň co se nakládání se starými věcmi týče. Brňané mají možnost staré, ale stále použitelné věci odevzdat v tzv. Re-use boxech, které provozuje přímo brněnská odpadová firma SAKO. V Brně najdete šest sběrných středisek, kde je možné odevzdat nábytek, zařízení pro domácnost, dekorace, hračky, knihy i mediální produkty (neplatí však pro drobnou elektroniku). Pracovníci firmy SAKO odevzdané věci vytřídí, prodají za symbolickou cenu a výtěžek z prodeje má popovat na podporu výsadby a údržby květinových záhonů.   

Dalším plánovaným krokem v rámci brněnského přístupu k použitým, ale stále užitečným věcem bude otevření tzv. Re-shopu, kde bude možné použité věci nejen koupit, ale bude zde i prostor pro jejich opravu a místo bude sloužit také jako coworkingový prostor. Drobní živnostníci si zde budou moci otevřít dílny pro opravy různých předmětů. To vše bude doplněno kavárnou a galerií. Vizí města je vytvořit obdobu obchodního centra zaměřeného pouze na věci z druhé ruky. „Nechali jsme se inspirovat i zahraničními projekty. Rakouský projekt Tandler (ve Vídni) je dotovaný z velké části městem, my bychom se přikláněli k verzi švédského modelu, který se jmenuje Retuna, kdy jsou některé prostory pronajímány soukromníkům, kteří už zpracovávají použitý materiál nebo jej umí opravit,“ uvedla Marie Kudlíková z projektu Re-shop. Myšlenka Re-shopu původně vzešla z hackathonu uspořádaného přímo městem na téma zlepšení odpadového hospodářství. Ze 43 představených návrhů uspěl právě projekt obchodního domu s použitými věcmi Re-shop.

Z pokoje do pokoje v Praze

V hlavním městě to naopak vypadá, že se boj za druhý život použitých předmětů nese v duchu woman power. Re-use centrum a sdílená dílna Z pokoje do pokoje, kterou najdete v Praze 8 nedaleko Florence, založily a provozují čtyři ženy. Jejich cílem je zachraňovat starý nábytek a ukázat lidem, že jeho oprava, kterou zvládne opravdu každý, je lepší než ho vyhodit.Nechceme, aby starý nábytek končil v kamnech nebo ve sběrných dvorech. Máte-li nějaký, můžete nám jej věnovat, my jej opravíme a pošleme znovu do světa. Také pořádáme pravidelné kurzy renovace nábytku. Věříme totiž, že staré věci se mají opravovat a ne vyhazovat,“ vzkazují zakladatelky projektu na své Facebookové stránce. 

Starý, ale kvalitní nábytek si od lidí berou za odvoz a následně ho svépomocně opravují. Opravený nábytek potom dále uvádějí do života na svém e-shopu a prodejně, kde si můžete vyladěné retro kousky koupit. Autorky projektu lákají zájemce také na různé workshopy zaměřené na opravy starého nábytku, kde ze staré oprýskané židle uděláte dominantu svého obydlí. Práci restaurátora si můžete zkusit třeba v kurzu renovace dřevěného nábytku nebo čalounění. Soudě dle zkušeností lidí, kteří kurzy absolvovali, si z nich odnesete pocit uspokojení z dobře odvedené práce. Takže příště, až pocítíte potřebu pořídit si nový konferenční stolek či židli, vezměte raději brusku do ruky a dejte ještě šanci vašemu starému nábytku. 

Zdroj: Z pokoje do pokoje, SAKO, Moda.cz