Vědci udělali obří krok k výrobě „zeleného“ vodíku

Na konci května oznámili evropští vědci zásadní objev důležitý pro přechod na obnovitelnou energetiku – první chemický reaktor schopný vyrábět vodík jako čistý produkt.

Tomáš Vondra

6. 6. 2019

Svoje dílo popsali v prestižním akademickém žurnálu Nature Chemistry. Jejich reaktor je unikátní v tom, že na rozdíl od všech předchozích už nepotřebuje oddělovat od sebe několik složek, ale vychází z něj rovnou čistý vodík. To znamená jediné: náklady na výrobu vodíku jsou v tomto přístroji mnohem nižší než kdykoliv předtím. A to by mohlo mít zásadně pozitivní dopad na udržitelnou energetiku i to, jakým způsobem funguje naše společnost.

Autory tohoto objevu byli experti z Newcastle Univeristy, ale výzkum byl tak náročný, že se do něj zapojili také vědci z univerzit v Durhamu a Edinburghu a také pomohlo francouzské zařízení European Synchrotron Radiation Facility.

Hlavním autorem je profesor Ian Metcalfe, který popsal, v čem je toto zařízení výjimečné: „Chemické změny obvykle probíhají prostřednictvím smíšených reakcí, kdy se více složek reakce smíchá a pak se zahřejí. Ale to vede ke ztrátám, nekompletním změnám reaktantům a především finální produkty se od sebe ještě musí složitě oddělovat.“

Jeho zařízení a tedy i nová technologie těmito slabinami netrpí: „Náš Hydrogen Memory Reactor ale vyrábí čisté, oddělené produkty. Můžete mu klidně říkat dokonalý reaktor,“ dodává jen s lehkou nadsázkou vědec.

Proč je nedostatek nejrozšířenějšího prvku ve vesmíru

Jak si asi pamatujete ze školy, vodík je vůbec nejrozšířenějším prvkem ve vesmíru. Přesto ho má lidstvo nedostatek… Čím to? Vodík má totiž tendenci se vázat, v přírodě ho tedy v čisté formě najdeme jen výjimečně; na Zemi především v blízkosti sopek v sopečných plynech.

A proto ho musíme vyrábět, bohužel zatím jen velmi nedokonalými a většinou mnohdy energeticky náročnými metodami. Vodík sice dokážou produkovat organickým rozkladem některé bakterie a genetické inženýrství se to snaží napodobit, ale to je zatím běh na dlouhou trať. Další cesta je při koksování uhlí, ale to zase není příliš „zelené“.

Vodík je čistý a užitečný energetický zdroj, dá se používat nejen jako bezemisní palivo, ale také může vyrábět elektřinu a dá se ukládat i transportovat na dlouhé vzdálenosti plynovody. V podstatě je odpovědí na většinu problémů naší civilizace. A nový výzkum k tomu výrazně pomohl...