Seriál Černobyl vypráví o klimatické změně. Ukazuje, co se stane, když svět neposlouchá vědce

Konec dubna znamenal třiatřicáté výročí nejhorší jaderné nehody v dějinách. Exploze v sovětské elektrárně Černobyl je dodnes živá – i díky skvěle hodnocenému seriálu Černobyl.

Tomáš Vondra

5. 6. 2019

Pětidílná minisérie je pokládána veřejností i kritikou za jedno z nejlepších uměleckých děl svého druhu, jaké v jednadvacátém století vzniklo. Čím to, že je tak příběh o selhání sovětské technologie tak aktuální i dnes? Autor seriálu Craig Mazin, na to má odpověď – podle něj je to tím, že seriál velmi aktuálně odpovídá na základní problém dneška, na klimatickou změnu. 

„Nemohla přijít ve vhodnější dobu, a to teď neříkám nějaké marketingové bláboly,“ řekl v rozhovoru pro web Mens Health. Seriál totiž jasně ukazuje, že hlavním viníkem katastrofy nebyla samotná jaderná energie nebo technologie. Zásadně k ní přispěla neschopnost sovětského vedení reagovat na ni – zejména pak absolutní neschopnost vůdců SSSR přijmout základní fakta, která byla sice pravdivá, ale v rozporu s jejich ideologickým viděním světa. 

Proč nikdo neposlouchá vědce?

 „V samotném srdce seriálu se ptáme na jednu otázku,“ řekl Mazin. „Co se stane, když znehodnotíme pravdu a místo ní oslavujeme lži? Anebo když si s pravdou hrajeme a uděláme si z ní hračku – a tím ji pokřivíme? Co se stane, když popřeme, že nějaká pravda vůbec existuje?“ dodává Mazin. 

Ještě pregnantněji se pro Mens Helath vyjádřil představitel hlavního hrdiny, herec Jared Harris. Přirovnal totiž ignoraci sovětského vedení černobylského problému k tmu, jak dnes někteří představitelé Spojených států přistupují k hrozbě klimatické změny a jak opovrhují fakty, která jim jasně předkládá klimatická věda. 

„Poučením z Černobylu je, že lži, a pohrdání existencí pravdy, si vždy vyžádají děsivé následky,“ uvedl Mazin. „A dříve nebo později tu cenu zaplatíme.“ 

Svět lží 

„Když vám lhali, neměli jste tedy schopnost tento příběh narušit. Byl to stát, kdy se lži vydávaly za pravdu,“ popsal Harris. Pro nás, Čechy, kteří obývali východní blok, je to možná až příliš banální zjištění – dlouhé roky jsme v této lži žili a viděli, jak deformuje společnost, ničí přírodu i samotnou duši člověka. 

O to pozoruhodnější je fakt, že dnes tak velká část společnosti a zejména politiků opovrhuje varováním vědců, stejně naléhavým a stejně pravdivým, jako byla ta černobylská varování, před blížící se klimatickou katastrofou a jejími dopady na společnost. Jasná čísla o tom, kam povede další a další spalování fosilních paliv, vrcholní představitelé ignorují podobně jako sovětské vedení nedbalo na varování, že černobylský reaktor je problematický. 

Se zajímavým postřehem přišel k seriálu magazín The Stranger: „V Černobylu sice dochází k nějaké záchranné akci, ale vždycky pozdě.“ Doufejme, že se z toho dokážeme poučit a proti změnám klimatu se postavíme včas – opuštěním fosilních paliv, přechodem na udržitelné obnovitelné zdroje a hlavně schopností přijímat pravdu, ať už je jakkoliv nepříjemná. Protože jak dopadne společnost, která to nedokáže, dodnes ukazuje mrtvé město Pripjať...