Sluneční elektrárny se po roce otevřou veřejnosti

V rámci Evropského týdne udržitelného rozvoje pořádá Solární asociace od 30. května do 5. června Dny otevřených dveří slunečních elektráren po celé České republice. Cílem každoroční akce je podpořit rozvoj udržitelné energetiky, představit fungování elektráren, možnosti využití energie ze slunce a dát tak najevo, že lze žít ve společnosti, která přispívá k udržitelnému rozvoji. Veřejnosti i žákům se otevře sedmnáct slunečních projektů v několika krajích.

TZ

29. 5. 2019

Poznat zblízka velké solární parky, ale i menší střešní instalace mohou návštěvníci a školáci ve Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Královéhradeckém, Pardubickém, Zlínském, Olomouckém, Moravskoslezském kraji a v Praze.

Otevřena veřejnosti bude jedna z největších fotovoltaických elektráren v České republice, a vůbec v celé střední, jižní a východní Evropě - FVE Vepřek v Nové Vsi. Jedná se o komplex 13 bloků, které se rozprostírají na ploše 82,5 ha, což představuje rozlohu zhruba stovky fotbalových hřišť. Bude možné si prohlédnout také první solární elektrárnu v ČR a to v Bušanovicích v Jihočeském kraji. Jak lze využít energii ze slunce uvidí návštěvníci v Prakšicích ve Zlínském kraji. Tamní úložiště energie je prvním velkokapacitním skladovacím bateriovým systémem v Česku, které je připojeno do distribuční soustavy. Zajímavostí bude opět několik desítek trackerů se zrcadly u FVE Myštěves a FVE Řehoty v Královéhradeckém kraji.

Dne 5. června se do akce zapojí také Národní technické muzeum v Praze. „Po celý den budou v Národním technickém muzeu probíhat pro děti a rodiče workshopy pod názvem Poznej energii Slunce. Děti si budou moci otestovat, co vše energie dokáže a jaké je její praktické využití. Sestavit si mohou také jednoduchý model solárního panelu a zjistí, jak se dá recyklovat,“ zve na jednu z akcí ředitelka Solární asociace Veronika Hamáčková. Další sluneční elektrárny, které představí, jak se vyrábí elektřina ze slunce, mohou zájemci vidět v Železné Rudě, Buštěhradu, Chocni nebo Kunčině. Připojit se stále mohou i další solární elektrárny. 

Aktuální seznam otevřených slunečních elektráren včetně možných termínů návštěvy najdete ZDE. Prostory jsou otevřeny nejen veřejnosti, ale v rámci exkurzí i žákům základních a středních škol. Akce se koná pod záštitou Ministerstva životního prostředí ČR.

Solární asociace, která akci pořádá, sdružuje více než 450 výrobců panelů, instalačních a servisních firem, provozovatelů solárních elektráren, obchodníků s elektřinou, ale i univerzit a výzkumných pracovišť. Jde o vůbec největší profesní sdružení podnikatelů v solární energetice. Celkově asociace zastupuje 1211 MW instalovaného výkonu.