Nachytej dešťovku a dej Zeleň střechám. Brno originálně bojuje s vedrem

Koncem dubna schválili brněnští radní nový program, který podpoří výstavbu zelených střech. Vedle toho Brno také zavádí podporu pro zachytávání dešťové vody. Město v obou opatřeních vidí řešení, která mohou přispět v boji proti letnímu přehřívání domů a suchům.

Martin Prax

2. 5. 2019

Od června budou moci zájemci žádat o podporu v rámci dvou nových dotačních programů města Brna pro oblast životního prostředí. Prvním je celorepublikový unikát Zeleň střechám podporující vytváření zelených střech. Druhým je program Nachytej dešťovku, kterým město podpoří využití srážkové vody. 

Brno jako inovátor 

Brno bude vůbec první město v České republice, které podpoří zavádění zeleně na střechy. Podporu budou moci využít obyvatelé města i podnikatelé. Výše dotace se bude odvíjet zejména od kategorie osoby žadatele a typu zelené střechy. Na metr čtvereční bude možné získat částku od 900 do 1 400 korun. Město také přispěje na vypracování odborného posudku před realizací zelené střechy ve výši až 10 000 korun.

Druhý program Nachytej dešťovku bude doplňovat již existující podporu k zadržování dešťové vody od Státního fondu životního prostředí. Žadatelům o dotaci bude město přispívat částkou ve výši 50 % příspěvku již poskytnutého Státním fondem životního prostředí a Brňané tak mohou získat až 75% podporu svého projektu. O tuto dotaci mohou požádat i ti, kteří realizovali svůj projekt s pomocí SFŽP již v roce 2018.

„Základním účelem programu je motivovat vlastníky a stavebníky obytných domů v Brně k udržitelnému a efektivnímu hospodaření s vodou a snížit tak množství odebírané pitné vody z povrchových a podzemních zdrojů. Jde například o akumulaci srážkové vody pro zálivku zahrady či splachování WC,“ uvedlo Brno k motivaci pro zavedení podpory.

Zelené střechy fungují

K nastavení programu přispěla práce Nadace Partnerství, která sídlí přímo v Brně. „Zelené střechy jsou možná nejúčinnější prevencí proti přehřívání města a vzniku městských tepelných ostrovů. Veškerá voda, kterou zelené povrchy zachytí, se totiž znovu vypaří, a tím ochladí širší okolí,“ uvedl k výhodám střech pokrytých zelení ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata. Samotná nadace má vlastní praktické zkušenosti s přínosy zelených střech. „Měření ze zelených střech v naší Otevřené zahradě ukazují, že její povrchová teplota je blízká okolním trávníkům a stromům. Podle druhu navíc dokáže vsáknout až sto procent srážek, které by jinak stekly zbytečně do kanalizace. Klasické střechy se přitom rozehřívají i na sedmdesát stupňů Celsia a v případě přívalových dešťů přispívají k přehlcení kanalizace,“ doplnil Miroslav Kundrata.

Výzvy k podávání žádostí o dotace budou otevřeny od 1. června a ukončeny k 30. listopadu 2019, přičemž jednotlivé žádosti budou posuzovány kontinuálně. V obou případech platí podmínka místa realizace projektu na území města Brna.

Zdroje: brno.cz a nadacepartnerstvi.cz, foto Pixabay