Holandsko bude mít nové souostroví - celé ze solárních panelů

S tím, jak přibývá obnovitelných energetických zdrojů, je stále patrnější důležitý trend: lidé si uvědomují, kolik zdrojů kolem nás je neobnovitelných. Jedním z těch nejdůležitějších je půda. Díky tomu se zdvihá odpor proti používání úrodné půdy pro stavbu solárních nebo větrných elektráren.

Tomáš Vondra

4. 5. 2019

Kde je tedy můžeme stavět? Stále nevyužitý potenciál nabízejí střechy domů, ale velké korporace hledají i alternativní řešení. Jedním z nich jsou plovoucí panely – v současné době je staví zejména Čína, Nizozemí, Velká Británie nebo Japonsko. 

Holandský projekt se stane největším na světě; ještě tento rok se začne stavět 15 solárních ostrovů na nádrži Andijk v severní části země. Ostrovy tvořené 73500 panely budou mít skvělou schopnost otáčet se za Sluncem – podobně jako květiny. 

První fáze projektu, která spočívá v dokončení tří 140 metrů velkých ostrovů, bude finišovat na sklonku roku, kdy ze země odlétají tažní práci, dělníci tedy nebudou jejich migraci nijak narušovat. 

Ohleduplnost k přírodě 

„Začali bychom i dříve, ale právě kvůli migraci ptáků jsme omezení – můžeme využít jen tři měsíce, kdy můžeme něco vsazovat do vody,“ uvedl Arnould van Druten, ředitel společnosti Floating Solar pro britský deník Guardian. 

Tento projekt společně s dalším v Hoofddorpu nedaleko Amsterdamu, by měl dodávat energii asi 10 tisícům domácností. „Unikátní systém na sledování Slunce je založen na třech bójích, které pomocí káblu jednak drží ostrovy dohromady a současně je otáčejí nejvýhodněji proti Slunci,“ popisuje van Druten. 

Plovoucí systémy

To je možné právě díky tomu, že panely plují; na vodě je velmi snadné s nimi pohybovat a není na to potřeba příliš energie, celý procee se tedy vyplatí mnohem víc než na souši. Současně si od toho provozovatel slibuje další výhodu: panely budou chránit vodu v nádrži před přímým slunečním světlem a budou tak omezovat výpar vody, čímž přispějí k lepší vodní bezpečnosti. Inspirace pro Česko, které sužuje dlouhodobý nedostatek deště?



Ostrovy jsou také schopné samy se dostat do bezpečí, pokud by nastalo počasí, které by je ohrožovalo. Za natáčení i únik do bezpečí jsou zodpovědné chytré algoritmy, které z pomocí satelitních dat evropských družic samy posuzují rizikovost situace i optimální natočení panelů ke Slunci.

Zdroj: Guardian, Floating Solar