Donald Trump tvrdí, že větrné mlýny způsobují rakovinu

Americký prezident Donald Trump se rozhodně nedá považovat za milovníka obnovitelných zdrojů. Už mnohokrát se negativně vyjádřil proti větrné i solární energii, zato vyzdvihuje zatím neexistující „čisté uhlí“.

Tomáš Vondra

9. 4. 2019

Druhého dubna se Donald Trump proti větrné energii vyjádřil zatím nejsilněji. Udělal to během proslovu k republikánským voličům. Uvedl: „Hillary pořád prosazovala jen vítr, jen vítr. Pokud máte někde blízko domu větrný mlýn, gratuluju – právě váš dům přišel o 75 procent ceny. A navíc se říká, že ten zvuk způsobuje rakovinu.“ Nakonec se pokusil napodobit zvuk větrné elektrárny, kterou nazývá větrným mlýnem.

Prezident nikde neuvedl, kde k těmto informacím přišel; ale neexistuje jediná studie, která by větrné elektrárny (nebo větrné mlýny) se vznikem rakoviny spojovala. Naopak existují velké studie, které jednoznačně prokazují souvislost mezi rakovinou a zbytečnými úmrtími, jež jsou spojené s fosilními zdroji energie. Například roku 2015 vyšla velká práce v odborném časopise European Heart Journal, která popsala, že spalování fosilních paliv způsobí úmrtí asi 8,8 milionů lidí po celém světě – 161 tisíc jich zemře na rakovinu plic. A to za jediný rok...

Kde jsou rizika větrníků? Nikde 

Vědci nenašli ani žádná jiná zvýšená rizika, která by byla spojená se životem lidí v blízkosti větrných elektráren. Něco jiného jsou ale zvířata - existuje totiž nebezpečí pro ptáky – ti ve skutečnosti opravdu umírají po nárazu na vrtule vězrných instalací. Nicméně i zde existují seriozní výzkumy, které ukazují, jak časté to je: “Větrné a jaderné elektrárny jsou zodpovědné za 0,3-0,4 úmrtí ptáků na jednu GWh elektřiny, ale elektrárny na fosilní paliva jsou zodpovědné za 5,2 úmrtí na jednu GWh,“ prokazuje studie. 

Čisté Trumovo uhlí je tedy pro ptáky mnohem větší hrozbou než roztočené větrníky. 

Ničí větrná energie ceny bydlení? 

Že blízkost větrné elektrárny sníží hodnotu majetku, neřekl tentokrát Donald Trump poprvé, už to použil jednou, na konci března letošního roku v Ohiu, také na setkání s voličí. Tenkrát ale ještě podle něj připravily větrníky americké občany „jen“ o 65 procent hodnoty jejich nemovitého majetku. Proč se najednou tato hrozba zvýšila o celých deset procent, není jasné.

Tentokrát se prezident opírá o reálný výzkum vědců z Economics and Financial Studies School of Business Clarkson University, kteří upozornili, že pokud máte na pozemku větrnou turbínu, může cena tohoto pozemku klesnout až o 65 procent. Jediný problém je v tom, že tato práce studovala pouhé tři pozemky a navíc se toto číslo objevuje jen v její rané verzi, navíc s upozorněním, že tato čísla mohou být kvůli použité metodologii nepravdivá.

Naopak existují výzkumy, které nenašly žádné rozdíly v ceně pozemků s nebo bez větrných turbín; například práce, která se věnovala cenám 122 tisíc prodaných domů, nenašla vůbec žádný pokles. Někde mezi se nachází britská studie, která se věnovala situaci v okolí Londýna, tak konstatovala, že pozemky poblíž větrníků mohou mít asi o 5-6 procent nižší hodnotu než ty ve větší vzdálenosti.

Foto Wikimedia Commons